Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ALPHA BANK - EUROBANK, ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ!
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΘΡΟΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης έκλεισε το deal μεταξύ Alpha και Eurobank, με το οποίο στην ουσία η νέα τράπεζα παραδίδεται στον έλεγχο του κράτους του Κατάρ!
Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank. Το deal έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.
 Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank. Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.

Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.
Είναι βέβαιον ότι μετά τη νέα συμφωνία Alpha – Eurobank – Κατάρ θα ακολουθήσουν και άλλα deal στον τραπεζικό χώρο, που θα αλλάξουν ριζικά το τραπεζικό τοπίο και θα το καταστήσουν πολύ πιο ολιγοπωλιακό και πολύ χειρότερο και πιο ληστρικό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί η χώρα, όπως περίπου έχει προαποφασισθεί από κυβερνητικά κέντρα και κέντρα του εξωτερικού, στις δυόμισυ τράπεζες, οι οποίες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πολυεθνικού χρηματιστηριακού κεφαλαίου και μάλιστα της πιο κερδοσκοπικής και τυχοδιωκτικής μορφής, όπως τα κεφάλαια του εμίρη του Κατάρ (μετά τον εμίρη του Ντουμπάι που ελέγχει ήδη την Marfin bank).
Το deal της Alpha με την Eurobank είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ένα κύμα απολύσεων και μια ακόμα πιο δραματική αλλάγή των εργασιακών σχέσεων στη νέα τράπεζα, όπου θα κυριαρχήσουν «δουλεμπορικές» και μεσαιωνικές» εργασιακές σχέσεις.
Γενικότερα οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό τοπίο θα επιφέρουν μαζικές απολύσεις και «αποχωρήσεις» πολλών χιλιάδων, ίσως και δεκάδων χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, με ταυτόχρονη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων στις τράπεζες, ως πυρήνας γενικότερων αντιδράσεων, μπορούν να ανακόψουν τη νέα εργασιακή βαρβαρότητα!
Οι συγχωνεύσεις και το ολιγοπώλιο είναι απόρροια σχεδιασμού αλλά και αποτέλεσμα της κατάρρευσης του πιστωτικού συστήματος της χώρας, που δούλευε για να θησαυρίζουν οι τραπεζίτες και τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη με την καταλήστευση της οικονομίας και των πολιτών.
Αυτή η καταλήστευση όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει μετά τα deal αλλά και θα γίνει ακόμα σκληρότερη και βαθύτερη, πνίγοντας τις προοπτικές της χώρας σε μια φάση απελπιστικής ύφεσης.
Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το κράτος θα έρθει να ενισχύσει και από πάνω, με δις των φορολογουμένων, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τους νέους πιο ολιγοπωλιακούς τραπεζικούς ομίλους στο όνομα της «σταθεροποίησής» τους.
Αυτήν την ώρα η χώρα χρειαζόταν την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αντί της παράδοσης του στο ντόπιο και ξένο χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Κι’ αυτό για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να αλλάξει ρόλο και να λειτουργήσει αποκλειστικά σε όφελος της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικολογικής προοπτικής της χώρας!
Για να υπάρξει, όμως, αυτός ο νέος ρόλος του τραπεζικού συστήματος έχει ως πρώτη προϋπόθεση ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό κίνημα για την ήττα και ανατροπή κυβέρνησης και αστικού πολιτικού κατεστημένου από μια ριζοσπαστική συμπαραταγμένη Αριστερά!

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο  κατέθεσε σήμερα (Δευτέρα 29/08) ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Η χρήση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης της ΤτΕ (στην ουσία εκτύπωσης χρήματος) για τη χρηματοδότηση εγχώριων τραπεζών. Ο απαράδεκτος σχεδιασμός χρησιμοποίησης δημόσιου χρήματος για την κεφαλαιακή στήριξη ιδιωτικών τραπεζών. Η διαμόρφωση μέσω «deal» ακόμα πιο σκληρών ολιγοπωλιακών καταστάσεων στον τραπεζικό χώρο σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Η ανάγκη προάσπισης της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Σήμερα όσο ποτέ ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της οποίας θα είχε επείγοντα χαρακτήρα η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε το τελευταίο να αποκτήσει ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό ρόλο.
Αντί για αυτό, κυβέρνηση και ευρωσύστημα επιχειρούν να στηρίξουν απαράδεκτα τις ιδιωτικές τράπεζες για να συνεχίσουν, αν όχι και να κλιμακώσουν, τον αντιαναπτυξιακό και άκρως κερδοσκοπικό και εκμεταλλευτικό τους προσανατολισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση:
-          Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον λεγόμενο έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA), για να παράσχει ρευστότητα (στην ουσία με εκτύπωση χρήματος) πολλών δισ. ευρώ σε μεγάλες εγχώριες τράπεζες
-          Η κυβέρνηση, επίσης, σχεδιάζει απαράδεκτα να στηρίξει στο αμέσως επόμενο διάστημα με δημόσιο χρήμα, ίσως και δεκάδων δισ., τις ιδιωτικές τράπεζες ενόψει και της (προβληματικής) συμμετοχής τους στο μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων (PSI)
-          Την ίδια ώρα φέρεται να έτοιμη να προχωρήσει συγχώνευση τραπεζικών ομίλων με την ευρεία συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ (Alpha –Eurobank), η οποία θα ενισχύσει διεργασίες για ακόμα πιο σκληρές ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον τραπεζικό χώρο σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών, που θα επιφέρουν και κύματα αθρόων απολύσεων και εργασιακής βαρβαρότητας
Επειδή όλα τα παραπάνω επιδεικνύουν την κρίση και τα υπαρκτά αδιέξοδα στη χώρα
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Η ΤτΕ ενεργοποίησε - και αν ναι, γιατί - τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA); Ποιες συγκεκριμένα τράπεζες επωφελήθηκαν, με ποιά συγκεκριμένα ποσά και με ποιούς ακριβώς όρους;
  2. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να συνεχίσει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να στηρίξει εκ νέου με δημόσιο χρήμα τις ιδιωτικές τράπεζες; Αν ναι, με ποια ποσά και με ποιες ακριβώς διαδικασίες;
  3. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα προχωρήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις; Σε ποιο ποσοστό θα ανέλθει η κάλυψη της συμμετοχής;
  4. Γιατί η κυβέρνηση ενθαρρύνει συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο που προκαλούν ακόμα πιο ολιγοπωλιακές καταστάσεις και παραδίδουν τις τράπεζες στον ακόμα πιο σκληρό έλεγχο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και μάλιστα στις πλέον κερδοσκοπικές και «ληστρικές» εκφράσεις του;
  5. Τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση για να προασπίσει σε κάθε περίπτωση τις θέσεις απασχόλησης και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: