12/03/2011
Πηγή: alfavita
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ονειρεύτηκαν να σπουδάσουν σε ένα αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συνάνθρωπό τους, όμως, ένα- ένα τα όνειρά τους γκρεμίζονται, ειδικά όταν καλούνται, προκειμένου να εφημερεύσουν στο δημόσιο νοσοκομείο, να πάρουν από το σπίτι τους ....σεντόνια και μαξιλάρια!
Οι αυριανοί γιατροί, οι φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων ακόμα και την ώρα του χειρουργείου, όταν οι γιατροί αγχώνονται μήπως χαλάσει ένα μηχάνημα και το χειρουργείο «τιναχτεί στον αέρα».
Πολλές φορές, μάλιστα, η συνεισφορά τους είναι να... κλέψουν υλικά από κοντινή κλινική καθώς η κλινική, όπου προσπαθούν να μάθουν το επάγγελμά τους, δεν έχει τα απαραίτητα για να λειτουργήσει!
Γιατί γιουχάραμε τον Λοβέρδο...
Οι παραπάνω καταστάσεις, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες, επιπλέον, περικοπές στο χώρο της υγείας, οδήγησαν την προηγούμενη βδομάδα 30 περίπου φοιτητές Ιατρικής έξω από το ξενοδοχείο, όπου γινόταν η τελετή αδελφοποίησης του ΠΑΓΝΗ με το νοσοκομείο Λεμεσού.
Αγανακτισμένοι οι φοιτητές, συνολικά 30 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και γιατροί γιουχάρισαν τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο κατηγορούν ότι ήρθε στην Κρήτη χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει στις μονάδες υγείας του νησιού.
Η κινητοποίηση έγινε μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής, το οποίο, σημειώνεται πως, αποτελείται από φοιτητές διαφόρων παρατάξεων.
«Θεωρούμε τον υπουργό υπεύθυνο για ό, τι αλλάζει στο σύστημα υγείας και για το γεγονός ότι στο προσεχές μέλλον θα μειωθεί το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδας», αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, Εύα Ανδρονικίδη, η οποία φοιτά στο πέμπτο έτος.
Ως φοιτήτρια αλλά και πολίτης της χώρας, διαπιστώνει ότι διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα, όχι μόνο στο χώρο της υγείας, αλλά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του.
«Δε θα υπάρχει καμία κοινωνική δομή, ο Έλληνας πολίτης δε θα έχει πού να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, δε θα είναι ασφαλισμένος, τα νοσοκομεία, στα οποία πήγαινε, θα κλείσουν και θα παίρνει 700 με 600 ευρώ...», αναφέρει.
“Μιλάμε για την απόλυτη διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου”
«Οι φοιτητές αναγκάζονται να κλέβουν σύριγγες από διπλανές κλινικές γιατί δεν έχουν υλικά εκεί που κάνουν άσκηση ή κουβαλάνε από το σπίτι τους σεντόνια και μαξιλάρια για να κοιμηθούν στο νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχουν», περιγράφει η τριτοετής φοιτήτρια, Πόπη Διακάκη.
«Όταν ως φοιτητής βλέπεις ότι ο εργασιακός χώρος στον οποίο θα κληθείς να δουλέψεις βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση και ταυτόχρονα ο υπουργός ψηφίζει ένα νομοσχέδιο με περικοπές στο ΕΣΥ- μιλάμε για την απόλυτη διάλυση αυτού που είχαμε στο μυαλό μας ως δημόσιο νοσοκομείο με τις ήδη ελλείψεις του- νομίζω ότι έχεις το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς», τονίζει.
Καταγγέλλει πως κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους φοιτητές σαν επικίνδυνα στοιχεία ενώ το κλίμα που επικρατούσε δε θύμιζε Δημοκρατία, πόσο μάλλον διάλογο.
“Αδικο”
«Η υγεία θεωρείται δημόσιο αγαθό και θεωρώ άδικο να πληρώνει κάποιος επιπλέον χρήματα για μια επίσκεψη ή ένα επείγον περιστατικό που, ειδικά το βράδυ, δεν ξέρεις τι κατάσταση θα επικρατεί στο νοσοκομείο που το λειτουργούν ουσιαστικά οι ειδικευόμενοι», αναφέρει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, ο οποίος φοιτά στο δεύτερο έτος.
Προσθέτει, επίσης, πως «κάποια νοσοκομεία κλείνουν ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν, υπάρχουν περιστατικά, τα οποία είναι δυνατόν να βοηθηθούν, είναι απλές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει είτε εξειδικευμένο προσωπικό ούτε οι υποδομές...».
Ανήσυχος εμφανίζεται και για το ύψος των μισθών των ιατρών, καθώς θεωρεί πως όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του θα έχουν συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.
ΠΑΤΡΙΣ (Κρήτη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου