Πηγή: iSKRA
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ FUND ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!
Εντυπωσιάζουν οι προβλέψεις της Pimco (θυγατρική της Allianz), σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, της Ιρλανδίαςκαι της Πορτογαλίας αλλά και σχετικά με την έκδοσηευρωομολόγων. Οι προβλέψεις της Pimco, έχουν μια ιδιαίτερη αξία καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $ 1 τρις(!),αποτελώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο. Το κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο τετραπλάσιο του ΑΕΠ της Ελλάδος για το 2009!
Οι προβλέψεις τις οποίες θα παραθέσουμε, ευθύς αμέσως, εκφράστηκαν μέσω συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, του διαχειριστή του χαρτοφυλακίου της Pimco Europe, Άντριου Μπόσομγουερθ. Όπως δήλωσε ο κ. Μπόσομγουερθ, «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους». Ως γνωστόν, οι σημαντικές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις δεν αποτελούν ρεαλιστική επιλογή στην σημερινή συγκυρία, επομένως σύμφωνα με την οπτική του στελέχους της Pimco, μοναδική λύση είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη.
Η επιχειρηματολογία του στελέχους της Pimco, βασίζεται στο γεγονός πως η έξοδος από το ευρώ θα έδινε τη δυνατότητα τόνωσης των εξαγωγών διαμέσου της νομισματικής υποτίμησης. Βέβαια προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, ο κ. Μπόσομγουερθ, ξεκαθαρίζει πως μετά την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να... επανενταχτούν στην ΟΝΕ!
Σύμφωνα, πάντως με το στέλεχος της Pimco, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, δεν θα χρειαστεί να εξέλθουν της ΟΝΕ, στο βαθμό βέβαια που έχουν ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους. Ως «βοήθεια», στη συγκεκριμένη περίπτωση, ορίζεται (και λανθασμένα όπως έχουμε δείξει στην ΙΣΚΡΑ, βλέπε περισσότερα πατώντας εδώ) το ημίμετρο της έκδοσης ευρωομολόγων «λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα», παρά την άρνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, να δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο από ότι σήμερα
Αναφερόμενος, στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, θεωρεί πως δεν θα καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα, δηλαδή να ησυχάσει τις αγορές ομολόγων και να ρίξει τα spreads. Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. κ. Μπόσομγουερθ «Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης, παρόλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Προβλέψεις με ιδιαίτερη αξία
Οι συγκεκριμένες προβλέψεις της Pimco, ουσιαστικά εξηγούν, το γιατί ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, θα επιφέρει μόνο βάρβαρες επιτηρήσεις και σκληρά μέτρα χωρίς να επιφέρει το αποτέλεσμα, το οποίο προπαγανδίζουν οι υποστηρικτές τους.
Πολύ απλά, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης δεν ασχολείται με το πρωτογενές πρόβλημα, δηλαδή με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των ισχυρών και των περιφερειακών κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Ανισορροπίες οι οποίες προϋπήρχαν αλλά ενισχύονται έτει περαιτέρω εξαιτίας ακριβώς της ύπαρξης της Ευρωζώνης. Και είναι αυτές οι ανισσοροπίες που κατέληξαν στη σημερινή κρίση χρέους. Πώς γίνεται η Ελλάδα (με μεσαίου μεγέθους δημόσιο τομέα) και η Ιρλανδία (με μικρού μεγέθους δημόσιο τομέα) να έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα;
Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση των επιφανειακών αποτελεσμάτων τιμωρώντας ολόκληρες οικονομίες και κοινωνίες επιβάλλοντας «μνημονιακά μέτρα» και αέναη επιτήρηση, αντί ενός επαχθούς διακρατικού δανεισμού προκειμένου η Ευρωζώνη να μη χάσει κομμάτια της! Η μόνη προσδοκία των ευρωπαίων ηγετών είναι πως έτσι θα υπάρχει ανάκαμψη για τα καπιταλιστικά κέρδη δια της «κινεζοποίησης» όλης της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι όμως όχι απλά απάνθρωπο αλλά προεξοφλείται και ως ανέφικτο από τις αγορές, όπως εξηγεί ουσιαστικά η Pimco!
Οι προβλέψεις της Pimco, προδιαγράφουν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τα οποία θα παιχτούν στις αγορές ομολόγων το αμέσως επόμενο διάστημα, κα στα οποία φαίνεται πως επενδύει η Pimco! Όπως πάντα, έτσι και τώρα οι αγορές, θα κερδοσκοπήσουν πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, επιταχύνοντας εξελίξεις! Επομένως, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας ή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, θα αποδοθεί από την πολιτική ελίτ σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, των αγορών, αποσιωπώντας σκόπιμα τις δικές τους ευθύνες!
Εδώ βέβαια παραμένει για εμάς ένα σημαντικό ερώτημα. Ήταν δυνατόν οι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να είχαν καταλήξει σε μια άλλου τύπου απόφαση, η οποία θα απαντούσε ουσιαστικά στις βαθύτερες αιτίες της κρίσης χρέους; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι αρνητική καθώς θα προϋπέθετε την ολική αλλαγή της βαθύτερης φύσης της ΕΕ, από μια ένωση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών χωρών, σε μια Ένωση των Λαών, που θα βασιζόταν στις αξίες της αλληλεγγύης και της ουσιαστικής συνεργασίας.
Κάτι τέτοιο είναι απλά... ανέφικτο όπως διδάσκει και η θεωρία αλλά και η ίδια η εμπειρία 20 ετών από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αντίθετα, μια πραγματική Ένωση των λαών της Ευρώπης, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την αποδέσμευση χωρών από την Ευρωζώνη και φυσικά την ίδια την ΕΕ. Χώρες των οποίων η αποδέσμευση θα έρθει ως αποτέλεσμα νικηφόρων εργατικών και κοινωνικών αγώνων, που θα έχουν δοθεί κάτω από τις σημαίες της προόδου και του σοσιαλισμού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου