Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Θυσία στο μνημόνιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου;


pasoksyrouΠΗΓΗ: SOFOKLEOUS 10
Την ώρα που τα διεθνή δίκτυα μετέδιδαν χθες εκτενή ρεπορτάζ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τον ξυλοδαρμό από διαδηλωτές του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, μια… «εμφύλια» σύρραξη γεννούσε έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου: υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον «σηκώσει άρματα» κατά του υπουργού Οικονομικών, ενώ πληθαίνουν οι φήμες και εκτιμήσεις, ότι στις αρχές του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα «θυσιασθεί» από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να απορροφηθούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.
Χθες το βράδυ, λίγες ώρες αφού έσβησαν χθες οι μολότοφ, που πλησίασαν σε πολύ κοντινή απόσταση το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε επίσημα σε ευρεία υπουργική σύσκεψη την αλλαγή του αρχικού σχεδίου για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αντί των 3 δις. ευρώ που αρχικά προγραμματιζόταν να αντληθούν μέσα στην τριετία εφαρμογής του μνημονίου, στην τελευταία αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας περιλαμβάνεται δέσμευση για υπερδιπλασιασμό των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, με νέο στόχο την άντληση 7 δις. ευρώ.


Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά από τη χθεσινή σύσκεψη έγινε φανερό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κύριος όγκος των πρόσθετων εσόδων θα προέλθει από τη «θυσία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και από το πρόγραμμα αξιοποίησης των μεγαλύτερων «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να γίνουν το επόμενο πεδίο εσωκομματικής «μάχης» στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη χθες, κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επέκριναν δριμύτατα τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του, τονίζοντας ότι αιφνιδίασε τους πάντες με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του μνημονίου και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. «Ουδείς είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία με την τρόικα να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ή για την αλλαγή του εισπρακτικού στόχου», τόνιζαν χθες στο “S10” κυβερνητικά στελέχη.
Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου, σε κλοιό διαμαρτυριών και πιέσεων από την κομματική βάση και τους συνδικαλιστές του υπό κρατικό έλεγχο τραπεζικού τομέα. Κομματικό στέλεχος θύμιζε στο “S10” τη φράση του Πρωθυπουργού «θα μας πάρουν με τις πέτρες», σε μια προσπάθεια να αποδώσει το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα για την ξαφνική εγκατάλειψη του σχεδίου για το τραπεζικό σύστημα και τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις τέτοιας έκτασης, που θα εγείρουν εύλογα επικρίσεις για «γενικό ξεπούλημα» υπό την πίεση των πιστωτών.
Αυτό που προσάπτουν τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στον υπουργό Οικονομικών είναι ότι διαπραγματεύεται μόνος τις αναθεωρήσεις του μνημονίου, με τη σχετική εξουσιοδότηση που έχει από τη Βουλή, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων οδηγεί σε αλλαγές της οικονομικής πολιτικής που ουδέποτε συζητήθηκαν, ή πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και το κόμμα. Μάλιστα, επισημαίνουν οι εσωκομματικοί επικριτές του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε από ασθενή θέση και υποχρεώθηκε σε πρόσθετα μέτρα, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Παπακωνσταντίνου να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί υστέρηση εσόδων 2,5 δις. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό.
Στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τον «καταιγισμό» μέτρων για το 2011, αυτή η δυσφορία εκφράσθηκε ανοικτά από την κ. Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και φερόμενη ως επίδοξη διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι η ίδια διαψεύδει ότι η κριτική της συνδέεται με προσωπικές φιλοδοξίες. Η κ. Παπανδρέου έθεσε για πρώτη φορά θέμα αφαίρεσης της εντολής στον κ. Παπακωνσταντίνου να διαπραγματεύεται εν λευκώ τις αναθεωρήσεις του μνημονίου, ζητώντας να τίθενται προς έγκριση από τη Βουλή.
Στη συζήτηση και την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο εξήλθε με… εκδορές: όχι μόνο δέχθηκε έντονες επικρίσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε να αποσύρει προσωρινά τη διάταξη για διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών 24 δις. ευρώ, που θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στην ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε άλλη μία απώλεια, καθώς ο θεωρούμενος «παπανδρεϊκός» βουλευτής, Βαγγέλης Παπαχρήστος, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και ακαριαία τέθηκε από τον Γ. Παπανδρέου εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Πρωθυπουργός προς το παρόν στηρίζει ανεπιφύλακτα τον υπουργό Οικονομικών. Όμως, έντονες φήμες έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο πολιτικό παρασκήνιο, περί επικείμενου σαρωτικού ανασχηματισμού, στο «μενού» του οποίου θα περιλαμβάνεται και η αποπομπή Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι εντάσεις, πριν αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου συζητείται έντονα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει επιθυμία να αναλάβει ενεργό πολιτικό ρόλο. Συζητείται επίσης και το όνομα της κ. Βάσως Παπανδρέου, που θεωρείται αρκετά έμπειρη και «σκληρή» για να αναλάβει το ρόλο του κεντρικού διαπραγματευτή με την τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, αλλά και πριν εγκριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε, το ερώτημα που διατυπώνουν πλέον στο κομματικό παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ είναι αν θα καταφέρει να αντέξει η κυβέρνηση στις πολιτικές θύελλες που φέρνει η δεύτερη και σκληρότερη, όπως αποδεικνύεται, «φουρνιά» μέτρων του μνημονίου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα χεστήκαμε!!!
Μα καλά, τόσο πολύ σας ενδιαφέρει το ποιός γερμανοτσολιάς τροικάνος θα φέρει σε πέρας τη διανομή της Ελληνικής γής στους κατακτητές; ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

cynical είπε...

Καθε τριγμος στο κυβερνητικο στρατοπεδο, και μαλιστα στο καιριο υπουργειο του μπορει να σημαινει και την αρχη τους τελους του. Αλλαγη του συγκεκριμενου Υποικ δειχνει αναγνωριση αδιεξοδου και αδυναμιας.