Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Προειδοποίηση ΔΝΤ για τους οίκους αξιολόγησης




Πηγή:euro2day
By Alan Beattie και James Politi
Δημοσιεύθηκε: 
30/09/10



Οι κρατικοί αξιωματούχοι ακουσίως διεύρυναν τη χρηματοοικονομική αστάθεια, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αντιδρούν άμεσα στις υποβαθμίσεις που διατυπώνουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στη διετή έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το ΔΝΤ επίσης αναφέρει πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να γίνουν πιο ακριβείς στο τι σημαίνει κάθε κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης

Σε μία ξεχωριστή έκθεση, το ΔΝΤ δηλώνει πως οι κρατικοί αξιωματούχοι απέτυχαν να εντοπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους από την ανεπαρκή ρευστότητα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της ρευστότητας, που τώρα σχεδιάζονται από τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες στον ενυπόθηκο και διασυνοριακό δανεισμό, υποστηρίζει το ΔΝΤ. 
"Κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση του συστημικού κινδύνου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", εξηγεί η κ. Jeanne Gobat, αναλύτρια νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του ΔΝΤ. 

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν επικριθεί για την ευνοϊκή αποτίμηση του κόστους ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των χρεογράφων (CDS) και άλλων πολύπλοκων προϊόντων, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτόν την πιστωτική φούσκα που έσκασε το 2007. Το θέμα των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο φέτος, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για στάση πληρωμών για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία



Βάσει της ισχύουσας πρακτικής, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συχνά χρησιμοποιούν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των οίκων ως εκτιμήσεις κινδύνου που αυτομάτως πυροδοτούν συγκεκριμένους κανόνες. Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, επί παραδείγματι, συνδέουν τους κεφαλαιουχικούς κανόνες των τραπεζών με τις αξιολογήσεις αυτές. Η έκθεση τονίζει ότιτέτοιοι κακοσχεδιασμένοι μηχανισμοί μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων όταν υπάρχει υποβάθμιση στην αξιολόγηση. 


"Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργαστούν προς την απαλοιφή των κανόνων και των ρυθμίσεων που συνδέουν αποφάσεις πωλήσεων και αγορών με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις", δηλώνει το ΔΝΤ. 


Το ΔΝΤ ερεύνησε τους τρεις μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης -Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s- και συνέστησε τη δημοσιοποίηση πιθανοτήτων χρεοκοπίας αντί για την απλή κατάταξη των κυβερνήσεων ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα

"Δεν θεωρούμε πως οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι κακό πράγμα. Είναι θετικός παράγοντας, αλλά εάν χρησιμοποιούνται με μέτρο", δήλωσε η κ. Laura Kodres, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης σταθερότητας του ΔΝΤ. Εξηγεί πως τα προβλήματα πηγάζουν από την υπερβολική εξάρτηση στους οίκους αξιολόγησης. 



Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι το μοντέλο χρηματοδότησης των οίκων αξιολόγησης -χρηματοδοτούνται από τους εκδότες των χρεογράφων- θα πρέπει να εξεταστεί γιατί δημιουργεί ερωτήματα αντικρουόμενων συμφερόντων. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές προτάσεις. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά βάζεις τα άρθρα σε ποιό αργό ρυθμό cynical.
Δεν τα προλαβαίναμε και τα αντιθετικά σχόλια ζωηρεύουν τον διάλογο.

στελιος είπε...

Εγώ ημουν.