Επιβολή αυστηρού προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και χρέος, αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τις προτάσεις του επιτρόπου θα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των υπουργών Οικονομικών, κάτι που για πολλές χώρες σημαίνει περίοδο πολυετούς λιτότητας. Σήμερα στις Βρυξέλλες και η μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων αν και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους επιτρόπους (στη φωτογραφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο)
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν (Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις), την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν κυβερνήσεις κρατών-μελών, σε συνεργασία φυσικά με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στη διαδήλωση αυτή προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 100.000 άτομα, αλλά η Επιτροπή δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται...
Οι προτάσεις, λοιπόν, της Επιτροπής προβλέπουν την επιβολή προστίμου αντίστοιχου με το 0,2% του ΑΕΠ στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ελέγχουν τα δημοσιονομικά τους όπως ορίζουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, που αδυνατούν να μειώσουν τις δαπάνες τους ώστε να επανέλθουν στο όριο του 3% του ΑΕΠ, ή στις χώρες στις οποίες αυξάνονται οι δαπάνες πιο γρήγορα από το ΑΕΠ. Ο Φινλανδός επίτροπος επισημαίνει στις προτάσεις του ότι σήμερα το δημοσιονομικό έλλειμμα όλων σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. υπερβαίνει το όριο του 3% και αυτό πρέπει να σταματήσει... Μάλιστα, προτείνει την αυτόματη μετάβαση στα διάφορα στάδια που προβλέπει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ακόμη και στην επιβολή προστίμου, ενώ μέχρι τώρα απαιτείται για κάθε στάδιο η σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών... Ο επίτροπος αφήνει ένα μικρό παράθυρο στη μη εφαρμογή του προστίμου σε περίπτωση αντίθετης άποψης από την πλειοψηφία των κρατών-μελών.
Πρόστιμο, όμως, θα επιβάλλεται και στις χώρες που διατηρούν δημόσιο χρέος πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ και δεν καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωσή του. Από τις χώρες αυτές θα ζητηθεί να μειώσουν το χρέος τους κατά 1/20 ετησίως της διαφοράς από το όριο σε διάστημα μίας τριετίας.
Συνεχής λιτότητα
Για πολλές χώρες, η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών θα απαιτήσει την καταβολή σημαντικών προσπαθειών στο πλαίσιο μιας συνεχούς πολιτικής λιτότητας. Για την Επιτροπή, όμως, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις σκαδιναβικές χώρες, το μέτρο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.
Επίσης, οι προτάσεις του Ολι Ρέν προβλέπουν την εξέταση μιας σειράς κριτηρίων που επιτρέπουν τον υπολογισμό της ανταγωνιστικότητας των χωρών και την αποστολή συστάσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στις χώρες που αγνοούν τις κοινοτικές συστάσεις, προτείνεται η επιβολή προστίμου αντίστοιχου με το 0,1 % του ΑΕΠ.
Στις προτάσεις του Ολι Ρεν δεν περιλαμβάνεται το μέτρο που απαιτεί η Ανγκελα Μέρκελ περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας που ανοίγει το δρόμο για έξοδο από την ευρωζώνη μιας «ανυπάκουης» χώρας. Αντίθετα, «παίζεται» ακόμη το ενδεχόμενο αναστολής χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά Ταμεία, το οποίο, όμως, προσκρούει σε νομικά εμπόδια.
Οι προτάσεις Ρεν θα συζητηθούν για πρώτη φορά σήμερα το βράδυ από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών,οι οποίοι συνεδριάζουν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική διακυβέρνηση, υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις στους ηγέτες της Ε.Ε. που θα συνέλθουν στα τέλη Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. *
1 σχόλιο:
Είμαστε μέσα στο κλουβί με τις τίγρεις και δεν υπάρχει πόρτα εξόδου.
Μας χρείαζεται ψυχή μονομάχου και τον Σπάρτακο παρέα.
Δημοσίευση σχολίου