Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μεγάλες οι διαφορές στις δομές και την ανάπτυξη στις χώρες της Ε.Ε.


Πηγή: ΑΥΓΗ, 20-6-2010
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Ένα από το σοβαρότερα προβλήματα της δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) είναι οι μεγάλες διαφορές στις δομές και στην ανάπτυξη των οικονομιών των κρατών-μελών της. Εξαιτίας των διαφορών αυτών διαφορετικές είναι και οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στα κράτη αυτά. Όλη η προσπάθεια που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος με τη λήψη σκληρών μέτρων που θίγουν μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκαλούν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Και στις επιπτώσεις, όμως, αυτές υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη εξαιτίας των διαφορών στις οικονομίες τους.


Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις εντελώς πρόσφατες επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων σε τρία βασικά μεγέθη της πραγματικής οικονομίας: την ανεργία, τον πληθωρισμό και το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, δηλαδή την ανάπτυξη ή την ύφεση στις οικονομίες των 22 κρατών-μελών, για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία για την περίοδο που εξετάζουμε (για κάποιο από τα τρία μεγέθη που προαναφέρθηκαν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Μάλτα).
Στην 1η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί δίνεται για τα 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. η ανεργία το Φεβρουάριο του 2009, στη 2η το Φεβρουάριο του 2010 και στην 3η τη διαφορά τους. Στις επόμενες τρεις στήλες δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τον πληθωρισμό τους ίδιους μήνες και στην τελευταία στήλη ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το Α' Τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι:
* Στην ανεργία την 1η θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό το 2009 είχε η Ισπανία και το 2010 η Λετονία. Την τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό τόσο το 2009 όσο και το 2010 είχε η Ολλανδία. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λετονία και η μικρότερη στη Γερμανία. Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε και η θέση της ανάμεσα στα 22 κράτη χειροτέρευσε και από την 9η θέση το 2009 κατέλαβε την 6η το 2010.
* Στον πληθωρισμό την 1η θέση το 2009 κατείχε η Λετονία και το 2010 η Ουγγαρία. Την τελευταία θέση το 2009 κατείχε η Πορτογαλία και το 2010 η Λετονία. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σημειώθηκε στην Ουγγαρία και η μεγαλύτερη μείωση στη Λετονία. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε και η θέση της χειροτέρευσε και από τη 13η θέση το 2009 κατέλαβε την 4η το 2010.
* Το ΑΕΠ το Α' τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε σε 12 κράτη και μειώθηκε σε 10. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Σλοβακία και η μεγαλύτερη μείωση στη Λετονία. Στην Ελλάδα σημειώθηκε η 4η σε μέγεθος μείωση του ΑΕΠ.
Συνεξετάζοντας τις μεταβολές και των τριών αυτών βασικών μεγεθών, δηλαδή τις στήλες 3η, 6η και 7η, παρατηρούμε ότι σε όλα τα κράτη σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας. Σε ό,τι αφορά τα δύο άλλα μεγέθη μπορούμε να κατατάξουμε τα 22 κράτη και 4 ομάδες:
* Στην πρώτη ομάδα ανήκουν η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, στα οποία σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
* Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν η Σλοβακία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, στα οποία σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ και μείωση του πληθωρισμού.
* Στην τρίτη ομάδα ανήκουν η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, στα οποία σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ και μείωση του πληθωρισμού.
* Στην τέταρτη ομάδα ανήκουν η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα, στα οποία σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του πληθωρισμού.
Είναι σαφές ότι στη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις μεταβολές των τριών βασικών μεγεθών βρίσκονται τα κράτη της τέταρτης ομάδας, στα οποία σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ και αύξηση τόσο της ανεργίας όσο και του πληθωρισμού. Σ’ αυτήν την ομάδα ανήκει, δυστυχώς, και η χώρα μας, στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ και η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στα κράτη της ομάδας αυτής.
Με δεδομένες τις παραπάνω διαφορές είναι προφανές ότι από άποψη οικονομικής πολιτικής δεν είναι ορθό να επιβάλλονται σε όλα τα κράτη οι ίδιοι στόχοι σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και, πολύ περισσότερο, του δημόσιου χρέους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις αρχές Ιουνίου.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: