Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

H Allianz προειδοποιεί αν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο θα χάσει πάνω από 500 δις σε ΑΕΠ - HSBC: Το δολάριο προς τα τέλη του 2012 θα αποδυναμωθεί – Bank of America: Οι πιέσεις στην Ελλάδα θα ενταθούν, πιθανή η κατάρρευση


(upd2)Απαντήσεις σε σημαντικά στρατηγικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δίνουν η  Γερμανική Allianz, η Βρετανική HSBC και η Αμερικανική Bank of America.
H Allianz υποστηρίζει ότι αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο θα έχανε 520 δις από το ΑΕΠ της σε σύνολο 2,1 τρις ευρώ.
www.bankingnews.gr

Να σημειωθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι η Ελλάδα έχει ΑΕΠ περίπου 220 δις ευρώ.
Η Bank of America εκτιμά ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα θα ενταθούν προσεχώς και σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης δεν έχει μειωθεί.
Στον αντίποδα η HSBC υποστηρίζει ίσως κόντρα στο ρέμα ότι το δολάριο προς τα τέλη του 2012 θα αποδυναμωθεί.
Η επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο  θα ήταν  μια ανεύθυνη  απόφαση που θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή στην Γερμανία, προειδοποίησε  ο Michael Diekmann, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, που κατέχει περίπου 100 δισ ευρώ  ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
«Έχουμε υπολογίσει οικονομικά την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Σε αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ένα χρόνο σε διψήφια ποσοστά, και μέσα σε 4 έως 5 έτη η Γερμανία θα μπορούσε να  χάσει έως και το 25% του ΑΕΠ της, τόνισε ο  κ. Diekmann.
Τι σημαίνει αυτό σε απλούς αριθμούς; 


Η Γερμανία διαθέτει 2,1 τρις ευρώ ΑΕΠ και ένα 25% απώλεια σημαίνει 525 δις ευρώ. Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο θα έχανε όσο 2,4 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Δεν είναι ακόμη σαφές το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα εκτιμά σε ανάλυση της η Bank of America.
Μέχρι το τέλος του μήνα η τρόικα θα πρέπει να αποκαλύψει το μέγεθος των κενών χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Ωστόσο η πολιτική που ακολουθείται για νέα μείωση  του χρέους στην Ελλάδα,  είναι πιθανό να ανοίξουν ξανά τον "ασκό του Αιόλου". Το έχουμε ξαναδεί αυτό: αν η τρόικα πιέζει για σημαντικές τροποποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πιο αδύναμος κρίκος που είναι η Ελλάδα είναι πιθανό να σπάσει, να καταρρεύσει. Τα γνωστά ελληνικά διλήμματα θα επανεμφανιστούν σύντομα για το αν μπορεί να διασωθεί η χώρα.
Η κρίση στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει μια ανοιχτή πληγή.
Ωστόσο στην τελευταία σύνοδο κορυφής λήφθηκαν και θετικές αποφάσεις υποστηρίζει η Bank of America.
Επίσης η συζήτηση για τους όρους της κοινής εποπτείας των τραπεζών και τη χορήγηση βοήθειας του ESM στις τράπεζες είναι μόνο η αρχή.
Θετικό στοιχείο επίσης είναι ότι σχεδιάζεται ένωση τραπεζών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν προσεχώς και θα διαφανεί οι προθέσεις για τους όρους που θα διέπουν την ισπανική διάσωση τραπεζών.
Σε ειδική ανάλυση της η HSBC υποστηρίζει ότι ενώ τώρα το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ η κατάσταση θα αλλάξει προς το τέλος του 2012 οπότε και αναμένεται αποδυνάμωση του δολαρίου.
Δύο θα είναι οι βασικοί καταλύτες.
1)Τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύνοδος κορυφής όπου θα παρθούν νέα μέτρα για την κρίση.
Οι εκλογές στην Ελλάδα και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των Ισπανικών τραπεζών διαδραματίζουν ρόλο βραχυχρόνια.
2)Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος μετά την κρίση στην ευρωζώνη;
Η πιθανότητα να υπάρξει δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ.
Όμως ενδείξεις για το μέγεθος του προβλήματος των ΗΠΑ θα υπάρχουν προς το τέλος του 2012..


Δεν υπάρχουν σχόλια: