Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κρυφή έκθεση της Τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010 – 2011 -Κατά 35% μειώθηκαν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ κατά 30% στα Υπουργεία


Πηγή; bankingnews.gr

Απώλειες εισοδήματος που κατά μέσο όρο φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις ( ΔΕΚΟ), οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.
Στην αμέσως κατώτερη θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι των Υπουργείων με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν σε μέσα επίπεδα το 30% και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.
Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6% όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους κυβέρνηση και Τρόικα και παρουσιάζει σήμερα το «bankingnews». Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα η Τρόικα έρχεται τον Μάιο με άγριες διαθέσεις…
Οι προαναφερόμενες απώλειες για τους υπαλλήλους στο στενό και ευρύτερο στενό δημόσιο τομέα είναι αποτέλεσμα των περικοπών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με την υπόδειξη των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να «ανασάνει» ο προϋπολογισμός από το βάρος αυτής δαπάνης.
Ταυτόχρονα, οι μειώσεις αυτές στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο έγιναν συνήθεια για την Τρόικα η οποία κάθε φορά που διαπίστωνες σοβαρές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, ζητούσε μέτρα από την πλευρά των μισθολογικής δαπάνης.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ήταν οι μοναδικοί για τους οποίους είχε εφαρμογή το σκληρό αυτό μέτρο. Ανάλογο μισθολογικό « σοκ» υπέστησαν και οι υπάλληλοι των Υπουργείων της κεντρικής διοίκησης και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στον πίνακα της Τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010 – 2011 ή καλύτερα στους 18 μήνες εφαρμογής του Μνημονίου δείχνει ότι οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται στο 30% κατά μέσο όρο. Ο εφιάλτης με το «ψαλίδι» της Τρόικας παίχτηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έλαβε χώρα με την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας των 110 δις. ευρώ. Ακολούθησαν ευθύς αμέσως οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα.
Το δεύτερο μέρος συντελέστηκε με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο το οποίο ήρθε να αποδεκατίσει τους μισθούς και να αυξήσει τα καρδιοχτύπια στα ήδη υπερχρεωμένα από δάνεια ελληνικά νοικοκυριά.
Ο δεύτερος γύρος των μειώσεων που έγιναν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προκάλεσε σοβαρές απώλειες εισοδήματος που ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφθαναν έως και τα 950 ευρώ ανάλογα με την θέση απασχόλησης ( Υπουργείο, Οργανισμός κλπ. και τα χρόνια προϋπηρεσίας ενός υπαλλήλου.
Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι μειώσεις στις συνολικές ακαθάριστες αποδοχές βάσει του νέου μισθολογίου ήταν πολύ μεγαλύτερες. Οι περικοπές ξεκινούν από το 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%!
Το σοκ που προκλήθηκε από τις περικοπές ήταν τέτοιο που ανάγκασε την κυβέρνηση να περιορίσει στο 25% το μέγιστο ποσοστό μείωσης των αποδοχών για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Δηλαδή όταν η μείωση στις αποδοχές από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ξεπερνά το 25%, οι επιπλέον περικοπές θα γίνουν σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2012 και το 2013.
Το ευχάριστο ( σ.σ. αν μπορεί να ειπωθεί με αυτό τον τρόπο ) είναι ότι η Τρόικα έχει «χορτάσει» από τις άγριες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Έτσι δεν θα απαιτήσουν άλλα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2012-2015, εκτιμώντας ότι είναι ήδη αρκετά αυτά που ήδη θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται.
Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6%. Υποστηρίζουν δε πως ακόμα και αν «κόπηκε» κατά σχεδόν 25% ο κατώτατος βασικός μισθός, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 5% του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων – έναντι μειώσεων 30%-35% στο δημόσιο.
Μεγάλα περιθώρια για νέες εξοικονομήσεις δαπανών διαπιστώνει η Τρόικα ότι υπάρχουν στα ειδικά μισθολόγια , δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν από τον Ιούνιο σε μία μεσοσταθμική μείωση κατά 12%, η οποία όμως σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα είναι μεγαλύτερες. Η κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και έτσι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις περικοπές. Εκτιμάται όμως ότι οι μισθοί τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και επομένως η περικοπή τους αποδίδει σημαντική εξοικονόμηση.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα όμως και οι παχυλές συντάξεις, επικουρικές και μη., Η Τρόικα «βλέπει» μέση μείωση συντάξεων στη διετία 2010-2011 της τάξεως του 15,7% και στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα διαπιστώνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις.
Η Τρόικα αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων και στην έκθεση της με τον πίνακα της συμμετοχής των μειώσεων, επισημαίνει πως οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν «χωρίς μείωση των συντάξεων… ωστόσο, κάποιες άλλες πραγματικές περικοπές θα ήταν απαραίτητες. Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι παίρνουν μεγάλες συντάξεις με τους δανειστές να θέτουν θέμα νέων μειώσεων.


Μειώσεις εισοδημάτων

Υπάλληλοι    Απώλειες εισοδήματος 2010 – 2011     Νέες περικοπές

Υπουργεία, ΟΤΑ,          -30%                                     -

Ειδικά μισθολόγια        -15%                                     ΝΑΙ

ΔΕΚΟ                            -35%                                    -


Συνταξιούχοι                 -15,7%                                ΝΑΙ

Ιδιωτικός τομέας             -6,6%                                ΝΑΙ   

Πηγή: έκθεση ΔΝΤ, ΕΕ, ελληνικές Αρχές


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκπαιδευτικός με 9 χρόνια υπηρεσίας,

καθαρές αποδοχές Αυγούστου 2011 = 1300 ευρώ ,

καθαρές αποδοχές από Νοέμβριο 2011 (με το νέο μισθολόγιο) = 910 ευρώ .

Ανώνυμος είπε...

κουραγιο συναδελφε εξι χρονια, δυο παιδια, ενα μεταπτυχιακο και ενα διδακτορικό και παίρνω λιγότερα από όταν πρωτοδιορίστικα...οχι μαρμαρο πληρώσαμε, παρθενωνα φτιάξαμε από την αρχή...