ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (13/1/2012)
της Π. Μπίτσικα
Εκκλήσεις συνεργασίας, επιστολές και επαφές κορυφής για κοινή δράση, εκφωνούνται όλο και πιο ηχηρά το τελευταίο διάτσημα, στο χώρο της Αριστεράς, με το βλέμμα και στην εντεινόμενη κοινωνική κρίση αλλά και στις εκλογές.
Πρόσκληση διαλόγου για τη διαμόρφωση εναλλακτικής αριστερής λύσης απηύθυνε προς 19 οργανώσεις της Αριστεράς το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, στο οποίο πρωτοστατεί ο κ. Αλ. Αλαβάνος.
Με επιστολή του το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί κόμματα και πολιτικά σχήματα της Αριστεράς να βρεθούν σε ένα κοινό τραπέζι το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2012, για να συζητήσουν τις δυνατότητες σύγκλισης «σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης και πολιτικής συμπαράταξης, με στόχο που να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο κόσμος της εργασίας».
Προβάλλει την άμεση ανάγκη να αρχίσει διάλογος, για να τεθεί το περίγραμμα «ενός κοινού αριστερού προγράμματος διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση με συμμέτοχο την κοινωνία» . Μάλιστα, το Μέτωπο επισημαίνει ότι ο διάλογος δε θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Ετσι, προτείνει μετά την πρώτη συνάντηση - συνεννόηση μεταξύ τους ο διάλογος να μεταδίδεται ζωντανά μέσω του διαδικτύου και να συνδυάζεται «με διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, περιοδειών, επαφών με εργαζόμενους, κοινής παρουσίας στις καταλήψεις και όλους τους αγώνες που διεξάγονται.».
Η κοινή παρέμβαση εμφανίζεται από το Μέτωπο ως κρίσιμη, καθώς, όπως σημειώνει, στην κοινωνία «καταγράφεται μια «εγωιστική» πολυδιάσπαση και αδυναμία να αντιπαρατεθεί με τόλμη και αισιοδοξία ενωμένη η αριστερά απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις του συστήματος».
Στην επιστολή , η οποία εστάλη προς τις 19 οργανώσεις της Αριστεράς την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2012, γίνεται η εκτίμηση ότι η κατάληξη της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στη χώρα μας «θα είναι το πιθανότερο μια χρεοκοπία με ανεξέλεγκτες κοινωνικές συνέπειες». Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αντένα (11.1.2012) επεσήμανε ότι η Ελλάδα ζει «μέρες Πομπηίας» και μίλησε για μέτρα -«βασανιστήρια» προς τους εργαζόμενους .
Αναφέρθηκε στους κινδύνους που εμπεριέχει η έξοδος από το ευρώ αν η χώρα δεν έχει προετοιμαστεί , αλλά και για ευκαιρίες που ανοίγονται εκτός ευρώ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου υπέρ των εργαζομένων. Μάλιστα εγκάλεσε τα κόμματα, περιλαμβανομένων και εκείνων της Αριστεράς, γιατί δεν έχουν κάνει ερώτηση στη Βουλή για το αν η κυβέρνηση έχει μελέτες για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν τη χώρας εκτός ευρώ , ζήτημα που , όπως είπε, ήδη θέτουν πρωθυπουργοί άλλων χωρών της ΕΕ.
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής απηύθυνε πρόσκληση για κοινή συνάντηση στα εξής κόμματα και οργανώσεις: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ, Ενεργοί Πολίτες, Κόκκινο, Οικοσοσιαλιστές, Ομάδα Ρόζα, Ριζοσπάστες, Συνασπισμός, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, ΣΕΚ, Ξεκίνημα.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Τον Οκτώβριο έγιναν τρεις συναντήσεις ανάμεσα σε κόμματα, οργανώσεις και κινήσεις της αριστεράς. Οι συναντήσεις αυτές κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση για τις νέες επιβαρύνσεις με το λογαριασμό της ΔΕΗ και σε κοινές δράσεις σε κοινωνικό επίπεδο.
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, από αρκετές πλευρές τέθηκε το θέμα να συζητήσουμε για τις δυνατότητες σύγκλισης σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης και πολιτικής συμπαράταξης, που να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο κόσμος της εργασίας
Το διάστημα που μεσολάβησε η χώρα μας στροβιλίζεται σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, η κατάληξη της οποίας θα είναι το πιθανότερο μια χρεοκοπία με ανεξέλεγκτες κοινωνικές συνέπειες.
Παρόλο που, κατά τη γνώμη μας, από διάφορες αριστερές συλλογικότητες εκφέρονται θέσεις που ανταποκρίνονται σε μια άμεση ανατροπή - διέξοδο προς όφελος των εργαζόμενων και της χώρας, στην κοινωνία κυρίως καταγράφεται απουσία αριστερής εναλλακτικής λύσης στις σημερινές συνθήκες. Καταγράφεται μια "εγωιστική" πολυδιάσπαση και αδυναμία να αντιπαρατεθεί με τόλμη και αισιοδοξία ενωμένη η αριστερά απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις του συστήματος.
Υπάρχει λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, άμεση ανάγκη να αρχίσει διάλογος, για να τεθεί το περίγραμμα ενός κοινού αριστερού προγράμματος διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση με συμμέτοχο την κοινωνία. Ο διάλογος δε θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Προτείνουμε μάλιστα μετά την πρώτη συνάντηση - συνεννόηση μεταξύ μας, ο διάλογος να μεταδίδεται ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Και να συνδυάζεται με διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, περιοδειών, επαφών με εργαζόμενους, κοινής παρουσίας στις καταλήψεις και όλους τους αγώνες που διεξάγονται.
Με την τρόικα η χώρα καταποντίζεται, η οικονομία διαλύεται, ο κόσμος της εργασίας βογγά, το μέλλον είναι σκοτεινό. Σε τέτοιες συνθήκες δεν έχει δικαίωμα, κατά τη γνώμη μας, η αριστερά να μη εξαντλεί όλες τις δυνατότητες διαλόγου για την επίτευξη μιας μεγάλης πολιτικής συμπαράταξης στη βάση ενός εναλλακτικού προγράμματος ανατροπής. Όχι άλλοθι ή πρόσχημα ή ακολουθία μονολόγων, αλλά διάλογος ουσίας με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.
Ο χρόνος εξαντλείται. Η κάθε συλλογικότητα της αριστεράς βρίσκεται προ ιστορικών ευθυνών.
Με αυτό το σκεπτικό το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής σας καλεί να βρεθούμε σε ένα κοινό τραπέζι και να συζητήσουμε, τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, στις 16.00, στην Περιφέρεια Αττικής, 6ος όροφος. Σας κοινοποιούμε τον κατάλογο των προσκληθέντων.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 10.1.2012»
1 σχόλιο:
Η ενότητα του λαού ,και οχι μόνο τη αριστεράς, είναι απαραίτητη σήμερα από ποτέ.
Καλοδεχούμενη κάθε ενωτική πρόταση από όπου και αν προέρχεται.
Αν διεξαχθεί διάλογος πραγματικός με τα λαικά στρώματα και όχι μόνο με τους μηχανισμούς,σίγουρα θα αναδειχθούν ενα δυο κρίσιμα θέματα που θα ενώσουν.
Δημοσίευση σχολίου