Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Goldman Sachs: Προσοχή! Τρία είναι τα γεγονότα του Ιουνίου που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας - Προετοιμαστείτε για απογοήτευση...



ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις 28- 29 Ιουνίου. Η Goldman Sachs πάντως δεν αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί λύση μέσα σε αυτό το διάστημα, αντίθετα προετοιμάζεται να απογοητευτεί...

Ποιες είναι οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες:

- 13 Ιουνίου - Η εσωτερική διαμάχη της Γερμανίας για το δημοσιονομικό σύμφωνο: Ο ''πόλεμος'' ενάντια στην αυστηρή λιτότητα που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ είναι πλέον και 'εσωτερικός'. Η αντιπολίτευση του SPD έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα της δώσει την πλειοψηφία για την έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου στη γερμανική Βουλή Bundestag, εκτός κι αν συμπεριληφθούν παράλληλα αναπτυξιακά μέτρα. Το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στις 13 Ιουνίου. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθούν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.


- 17 Ιουνίου - Ελληνικές και γαλλικές εκλογές: Η Goldman Sachs θεωρεί ότι και σε αυτές τις εκλογές η Ελλάδα θα αποτύχει στο σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης και θα ακολουθήσει ως εκ τούτου μία εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, στις 10 και τις 17 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και αναμένεται με ενδιαφέρον το εποτέλεσμα μετά την ιστορική νίκη του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές του Μαίου.

- 28-29 Ιουνίου - Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες: Το αντικείμενο της Συνόδου σίγουρα θα καθοριστεί και από τις προηγούμενες εξελίξεις, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα συμφωνηθούν κάποια αναπτυξιακά μέτρα. Επιπλέον, αναμένονται και αυξημένες προσδοκίες για περισσότερη δράση των ηγετών. Η ΕΚΤ, Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις πιέζουν για τη θέσπιση μιας ''τραπεζικής ένωσης'', ενώ στο τραπέζι ίσως πέσουν και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, αλλά και τα ευρωομόλογα.
Ωστόσο, η Goldman δεν περιμένει μία οριστική λύση, αλλά πιο πολύ μια κατεύθυνση προς τα που οδεύει η Ευρώπη, με ένα δεκαετές 'όραμα' για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως το έχει θέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι. 
Παρόλ'αυτά, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ίδιο με των προηγούμενων Συνόδων - προσδοκία για νέα και πιο αξιόπιστα μέτρα που οδηγεί σε ράλι τις αγορές, οι οποίες τελικά απογοητεύονται.

'Οπως σημειώνει η Goldman Sachs, απαιτείται ένα τολμηρό βήμα προς τη δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρωκρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: