Πηγή: Οικονομία με άλλο μάτι
του Μ. Λίτση
Πανικό προκάλεσε σε ορισμένες εγχώριες γραφίδες η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να τον λοιδορήσουν που ανασύρει από το ντουλάπι της ιστορίας, τις εθνικοποιήσεις.
Ποια είδηση δεσπόζει σήμερα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης; Η μερική κατά 45% εθνικοποίηση της ισπανικής τράπεζας Bankia. Δεκάδες άλλωστε τράπεζες όχι μόνο στον προβληματικό ευρωπαϊκό νότο αλλά στις αναπτυγμένες Γερμανία και Βρετανία έχουν περάσει από το 2008 στα χέρια του δημοσίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Με μία διαφορά. Το δημόσιο έχει στις περισσότερες την πλειοψηφία, οι φορολογούμενοι πληρώνουν με εξοντωτική αλά Ελλάδα λιτότητα, αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα. Όχι λεφτά δεν ρίχνουν στην οικονομία αλλά καταθέτουν επιπλέον κεφάλαια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ στην ίδια ή και άλλες κεντρικές τράπεζες αποκομίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τους τόκους!
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» (http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304020104577386462981039998.html) στα τέλη Μαρτίου, δέκα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες τοποθέτησαν συνολικά περί το 1,2 τρις. δολάρια σε ρευστό στις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ποσό αυτό είναι κατά 128 δις. δολάρια υψηλότερο ή 12% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και υψηλότερο κατά 66% από τα τέλη του 2010.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κατά 440 δις. δολάρια οφείλεται στο γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο έχουν χορηγηθεί σε χαμηλότοκα δάνεια τρίμηνης διάρκειας πιστώσεις ενός τρις. δολαρίων από την ΕΚΤ. Τα κεφάλαια αυτά χορηγήθηκαν υποτίθεται για να υπάρξει ρευστότητα και να μπορέσουν οι τράπεζες να ρίξουν νέο ζεστό χρήμα στις χειμαζόμενες οικονομίες.
Στο παιχνίδι εκ του ασφαλούς πρωτοστατούν ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Santander η οποία δανείστηκε 40 δις. ευρώ από την ΕΚΤ. Όπως αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ στα τέλη Μαρτίου η Santander είχε τοποθετήσει 112 δις. ευρώ σε διάφορες κεντρικές τράπεζες, σε σχέση με 97 δις. ευρώ πριν από τρεις μήνες και 86 δις. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Χάρη στα χρήματα της ΕΚΤ οι τράπεζες προχώρησαν στην έκδοση νέων ομολόγων(να πως δημιουργείται το χρέος), εκδίδοντας το πρώτο τρίμηνο φέτος ομόλογα αξίας 86 δις. ευρώ κάθε μήνα.
Μία ακόμη τράπεζα που ευνοήθηκε σκανδαλωδώς από τις φθηνές πιστώσεις της ΕΚΤ είναι η βρετανική Lloyds. Το πρώτο τρίμηνο οι καταθέσεις της Lloyds στην τράπεζα της Αγγλίας αυξήθηκαν κατά 30% σε 78 δις. λίρες. Η Lloyds είχε δανειστεί από την ΕΚΤ 11,4 δις. λίρες. Η Lloyds είναι μία από τις τράπεζες που έσπευσε να διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων η βρετανική κυβέρνηση το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου