Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στις πλάτες των λαών




Ενισχύεται η κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων στην Αν. Μεσόγειο και οι παρεμβάσεις τους αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Διαμορφώνεται έτσι ένα σύστημα με πολλές παραμέτρους, στις οποίες περιπλέκονται με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, τα σχέδια για τη Νέα Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, ο ρόλος του Ισραήλ στην περιοχή, οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες, στο Ιράν και τη Β. Αφρική, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις πηγές και τους αγωγούς ενέργειας, με βασικούς «παίχτες» τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και την Κίνα.
Ολα τα παραπάνω διαμορφώνουν στην περιοχή ένα περιβάλλον εύφλεκτο και άκρως επικίνδυνο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολεμικής ανάφλεξης. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μπορεί να μεταπέσει από το ρόλο του θύτη, στο ρόλο του θύματος και αντίστροφα. Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε πλήθος δραστηριοτήτων σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο, που ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, από 29/3 μέχρι 5/4, πραγματοποιήθηκε μια «ασυνήθιστη» αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ - Ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, με αξιοποίηση και των στρατιωτικών υποδομών της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η Μόσχα κάνει δυναμική εμφάνιση του στόλου της στην Αν. Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Συρία.
Η άσκηση αυτή, με την επωνυμία «Noble Dina», παρουσίασε μια ασυνήθιστα μεγάλη γεωγραφική κάλυψη, που ξεκίνησε από το Ιόνιο και μέσω Κρήτης, νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου, καταλήγει στο Ισραήλ, δημιουργώντας συνθήκες προσομοίωσης με τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Αντεν, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και δήλωση στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή ενεργειακού ενδιαφέροντος. Από ελληνικής πλευράς, πήραν μέρος τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε ακόμη προσομοίωση απόκρουσης εχθρικής επίθεσης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, γεγονός που ερμηνεύεται σαν μήνυμα στην Τουρκία να μην παρενοχλεί τη δραστηριότητα των αμερικάνικων και ισραηλινών πολυεθνικών στα κοιτάσματα ανοιχτά της Κύπρου και του Ισραήλ.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφού δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση, στην τριεθνή άσκηση συμμετείχε και βρετανικός στολίσκος, ο οποίος κατέφθασε από το Γιβραλτάρ, ενώ εντάχθηκε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», μετά τον απόπλου του από τον Πειραιά και πριν από τη διέλευσή του από το Σουέζ, με προορισμό τον Περσικό Κόλπο, για να συναντηθεί με τα δύο ακόμα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, που βρίσκονται κοντά στις ιρανικές ακτές.
Αναβάθμιση ζητάει η ντόπια αστική τάξη
Η προώθηση της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στις 3 Απρίλη στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Πανέτα. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Δ. Αβραμόπουλος ομολόγησε ότι έγινε «μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή» και ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας «εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη».
Ο Ελληνας υπουργός έθεσε έμψυχο και άψυχο υλικό στη διάθεση του ΝΑΤΟ για κάθε επόμενη ιμπεριαλιστική αποστολή, λέγοντας ότι «επεσήμανα πως το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας το οποίο, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας»!
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, είπε ότι στη συνάντηση αναλύθηκε «το νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, όπου κεντρική θέση βεβαίως έχει η πολιτική μας για την ενέργεια»και πως το Κυπριακό «πρέπει άμεσα να λυθεί για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή». Είναι φανερό ότι το Κυπριακό μπαίνει με περισσότερη πίεση στην πρέσα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, καθώς όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του Δ. Αβραμόπουλου, η επίλυσή του τίθεται ως προϋπόθεση για τη νομή της ενεργειακής λείας.
Αποκαλυπτική γι' αυτό είναι έκθεση αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» που παρουσίασε κυπριακή εφημερίδα («Φιλελεύθερος»). Το σχετικό δημοσίευμα φανερώνει τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται στο παρασκήνιο πολυεθνικές και κυβερνήσεις, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πρώτων στην εκμετάλλευση πηγών και αγωγών ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (Ιnternational Crisis Group - «δεξαμενή σκέψης» που υπηρετεί κύρια τα μονοπώλια των ΗΠΑ), στην έκθεσή της για την Κύπρο, εισηγείται να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου να οδηγήσουν τις «διαφορές» τους για τις τρεις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές επιδιαιτητικό Σώμα.
Στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΙCG καταθέτει εισηγήσεις για τον τομέα της ενέργειας, στη λογική του ότι δε θα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του 2012. Αναφορικά με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η ΙCG υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μοιράζεται με τους Τουρκοκύπριους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το 20% από οποιοδήποτε εισόδημα ή φυσικό αέριο, από οποιεσδήποτε πηγές υδρογονανθράκων». Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση που εντοπίσουν «τα δικά τους αποθέματα».
Επίσης, διατυπώνεται η εισήγηση για σύσταση δικοινοτικής, ad hoc επιτροπής για να συζητήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα θέματα ενέργειας και να προγραμματίσουν για την οικιακή και βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου. Σε άλλη εισήγηση, αναφέρεται ότι Κύπρος και Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν,«πιθανότατα μέσω διαμεσολάβησης τρίτων, στο να συζητήσουν το θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς προκατάληψη για το διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ή οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση που θα ακολουθήσει τη διευθέτηση».
Κόντρες για την ενέργεια
Το πλαίσιο αυτό περιγράφεται και στα όσα ακούστηκαν στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 20), στις 28 Μάρτη, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενώ, όπως έγινε φανερό, καταλύτης των εξελίξεων και της προώθησης οικονομικών συμφερόντων γύρω από την εξόρυξη, επεξεργασία ή τη μεταφορά των υδρογονανθράκων, είναι ο αμερικανικός παράγοντας και πολυεθνικές των ΗΠΑ.
Οπως ειπώθηκε στο συνέδριο, Κύπρος και Ισραήλ προσδιορίζουν τις πρώτες εξαγωγές καυσίμων από τα νέα κοιτάσματα σε 7 - 10 χρόνια, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται να βιάζεται περισσότερο να στήσει τον «τρίτο ενεργειακό διάδρομο», μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία εξασφάλισης του αζέρικου φυσικού αερίου για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.
Ολα τα παραπάνω, διαμορφώνουν παράγοντες παραπέρα αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο το ξαναμοίρασμα της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή των Βαλκανίων και παραπέρα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ρωσικές πολυεθνικές, κάτι που οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν με μοχλό τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν σε Ισραήλ και Κύπρο και ενδεχομένως θα βρεθούν στην Ελλάδα.
Στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκαν οι όροι των ΗΠΑ για την προώθηση επενδύσεων στις ακριβές υποδομές μεταφοράς και του «τρίτου ενεργειακού διαδρόμου» από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρ. Μόρνινγκσταρ. Οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε, θα στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα «αξιοποίησης» των ενεργειακών κοιτασμάτων της Αν. Ευρώπης αρκεί: Να διοχετευτεί φυσικό αέριο στις χώρες της Βαλκανικής που σήμερα τροφοδοτούνται από τη Ρωσία, να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση που θα επιλεχθεί και να υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας.
Επίσης: Οι ΗΠΑ ευνοούν και συνακόλουθα προωθούν συνεργασία του αγωγού ΤΑΠ (το σχέδιο που προκρίνεται για μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη) με το σύστημα του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας, εφόσον διοχετευτεί αέριο, μέσω της σχεδιαζόμενης σύνδεσης με τη Βουλγαρία, στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, οι οποίες σήμερα τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο.
Ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Ου. Λαντάου, είπε στο ίδιο συνέδριο ότι στο θέμα της διάθεσης και μεταφοράς του φυσικού αερίου του Ισραήλ, εξετάζεται όχι μόνο εάν το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό από Κύπρο προς Ελλάδα, ή υγροποιημένο με πλοία, αλλά και αν θα πάει στην Ευρώπη ή στην Ασία! Περισσότερο συγκεκριμένα είδε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης, που όπως όλα δείχνουν, προχωράει ακάθεκτη.
Είναι φανερό ότι όλοι οι ανταγωνιστές ξεδιπλώνουν τα χαρτιά τους στην περιοχή. Οι ανακατατάξεις στις χώρες της Β. Αφρικής ήταν η αρχή μόνο μιας αλυσίδας ενδοϊμπεριαλιστικών διευθετήσεων, που προχωρούν ανατολικά, με κόντρες και επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και επιφυλακή.

Κ. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: