Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η μισή Ευρώπη σε φάση αποπληθωρισμού για να μη στεναχωρηθεί η Γερμανία



ΠΗΓΗ:
http://blog.zeit.de/herdentrieb/2012/04/04/mario-wie-haltst-dus-mit-der-inflation_4601
Μτφρ. Χ.Υ.


Ο Mark Schieritz, ο δημοφιλής γερμανός οικονομολόγος και αρθρογράφος της Die Zeit, αφιερώνει στο μπλογκ του, ένα σχόλιο στον πρόεδρο της ΕΚΤ  Mario Draghi και το φόβο του για τον πληθωρισμό: είναι απλά δειλός ή μπλοφάρει για να μην τρομάξουν οι Γερμανοί;

Πως θα μπορέσει να επανέλθει η Ευρωζώνη σε μακροοικονομική ισορροπία , αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της κρίσης. Φαίνεται ότι υπάρχει γενική συμφωνία στο ότι οι χώρες της περιφέρειας μέσω της μείωσης του κόστους θα πρέπει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό τους του πληθωρισμού τους θα παραμείνει κάτω του 2%. Ως προς αυτό ουδεμία αντίρρηση.

Αλλά τι σημαίνει αυτό για τον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών; Ο Mario Draghi στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απέρριψε την ιδέα ότι χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει, σε αντάλλαγμα, να επιτρέψουν μια  αύξηση του πληθωρισμού. Το επιχείρημά του ταυτίζεται με αυτά της ΕΚΤ στη συζήτηση για τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών: η διόρθωση θα πρέπει να προέλθει από τις μειώσεις των τιμών στις ελλειμματικές χώρες, και όχι από την τόνωση της ζήτησης σε χώρες με πλεόνασμα.


Αν παραβλέψουμε τις τυχόν θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, αυτό σημαίνει ότι η ζώνη του ευρώ θα είναι πλεονασματική έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει - αλλά αυτό δεν είναι όλο. Το ερώτημα για επαναφορά της ισορροπίας του εμπορικού ισοζυγίου είναι ένα θέμα οικονομικό για το οποίο θα μπορούσαμε να συζητάμε επί μακρόν. Το ζήτημα του πληθωρισμού όμως είναι μάλλον ζήτημα αριθμών: εάν οι τιμές στο νότο σταθεροποιηθούν, οι τιμές στη Γερμανία θα ΠΡΕΠΕΙ να ανέβουν πολύ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

Η Goldman Sachs εξέτασε το ζήτημα και αποφάνθηκε:

Για πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% στη ζώνη του ευρώ την περίοδο προσαρμογής, ο γερμανικός πληθωρισμός θα πρέπει, κατά μέσο όρο, να είναι σημαντικά υψηλότερος απ 'αυτόν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία κατά μέσο όρο θα κυμαίνετε μεταξύ 3,3% και 4,7% για μια δεκαετία. 

Αυτά τα ποσοστά  πληθωρισμού στη δεκαετία του '50 και του '60 δεν ήταν ασυνήθιστα, και δεν προκάλεσαν,τότε, καμιά  ζημιά στην οικονομία. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, επειδή η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι τελικά το αποτέλεσμα υψηλότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που οι επιχειρήσεις θα το μετακύλιαν στις τιμές των προϊόντων και κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Ή, όπως είπε ο Joachim Fels της Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα στην FAZ:

Οι Γερμανοί θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν τον πληθωρισμό

Ο φόβος της ΕΚΤ μπροστά στη φοβία  των γερμανών για τον πληθωρισμό είναι προφανώς τόσο μεγάλος, που δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να τους δοκιμάσουν.Οσο για το τίμημα: η μη επίτευξη του προγραμματισμένου πληθωρισμού και ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία στη νότια Ευρώπη. Επομένως, όσο μικρότερος είναι ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσαρμογή στη νότια Ευρώπη.


Η μισή Ευρώπη σε φάση αποπληθωρισμού, μόνο και μόνο για να μην διαμαρτύρεται η Γερμανία: ποιος είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ελέγχεται από το Club Med(το κλαμπ των χωρών της Μεσογείου);



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://omadaneoneforiakon.blogspot.de/2012/04/blog-post_2046.html#more


Σας παρακαλώ δείτε το βίντεο του Καθηγητή και σταματήστε να εθελοτυφλείτε