Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πτώση κατά 8,3% στη Βιομηχανία



Πηγή: ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/04/2012
Στην κινούμενη άμμο της ύφεσης συνεχίζει να βυθίζεται η εγχώρια μεταποίηση. Η αποβιομηχάνιση απλώνεται με ανησυχητικά επιταχυνόμενους ρυθμούς, θύμα κι αυτή της "μαύρης τρύπας" του Μνημονίου που έχει "καταπιεί" την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστική είναι η τεράστια μείωση, κατά 8,3% που κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του περυσινού Φεβρουαρίου, όταν -σημειωτέον- και τότε μεν σημειώθηκε μείωση έναντι του 2010, όμως σαφώς βραδύτερη (4,3%).

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου διμήνου του 2011, παρουσίασε μείωση κατά 7,2%, έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Η ανάλυση των ετήσιων μεταβολών του εφετινού Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον περυσινό Φεβρουάριο 2011 δείχνει ότι αυτές οφείλονται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 11,5%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 10,6%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: τροφίμων, ποτών, δερμάτων και ειδών υπόδησης, χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 1,8%.
δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,4%.
Όσον αφορά στην ανάλυση των μέσων μεταβολών (δηλαδή της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ), αυτή δείχνει ότι οφείλονται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 3,0%.
β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 9,3%.
γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 3,7%.
δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,8%.

Στο 1,7% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο
Στο μεταξύ, στο 1,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός και στο 1,4% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.
Πιο αναλυτικά, από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ.∆.Τ.Κ.) του µηνός Μαρτίου 2012 με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2011 προκύπτει αύξηση 1,7%, έναντι αύξησης 4,5%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 με το 2010.
Ο Γενικός ∆είκτης κατά τον µήνα Μάρτιο 2012, σε σύγκριση µε τον Φεβρουάριο 2012, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 3,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: