Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Χειρότερη κι από το 2011 η φετινή χρονιά για την ελληνική οικονομία




του Κ. Καλλωνιάτη


Στα πλαίσια της προεκλογικής  μάχης και της προσπάθειας που καταβάλλεται από τους εγχώριους και ξένους κυβερνώντες για αλλαγή του κατάμαυρου επενδυτικού και καταναλωτικού κλίματος που επικρατεί στην ελληνική οικονομία προβάλλεται μία εικόνα μετριασμού της ύφεσης φέτος και βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας από το 2013 κι ύστερα υπό τον όρο φυσικά ότι θα εφαρμοσθούν οι επιταγές του Μνημονίου Νο 2.


Τίποτα πιο αναληθές από αυτό. Τα μεγέθη της οικονομίας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο καθώς η οικονομική κρίση έγινε κοινωνική και η τελευταία πολιτική καθιστώντας το αποτέλεσμα των εκλογών εντελώς αβέβαιο όσον αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης της πολιτικής της γενικευμένης μισθολογικής λιτότητας που απαιτεί η τρόϊκα. Έτσι η κυβερνητική παραλυσία, η εκλογολογία και η επικείμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού επιτείνει την οικονομική κρίση διαψεύδοντας τις επίσημες προβλέψεις.



Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από επώνυμους παράγοντες της αγοράς, ο τζίρος στα σουπερ μάρκετ έχει πέσει φέτος 20%. Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι εκτιμούν για την περίοδο του Πάσχα κάμψη πωλήσεων έως και 50%, ενώ οι αερομεταφορείς φοβούνται πως θα υποχρεωθούν σε διακοπές δρομολογίων και περιορισμούς πτήσεων λόγω της αναμενόμενης πτώσης στη φετινή τουριστική κίνηση (ιδίως από παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς πελάτες). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να πέσει μέσα σε ένα μήνα 0,4 ποσοστιαίες μονάδες (1,7% τον Μάρτιο).



Παράλληλα, η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί σε ετήσια βάση -7,2% το α’ δίμηνο φέτος (-8,3% το Φεβρουάριο) έναντι -4,3% το ίδιο διάστημα πέρσι. Δηλαδή η ύφεση στη βιομηχανία εντείνεται συγκριτικά με πέρσι αντί να περιορίζεται. Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί αν η ανάκαμψη είναι να έλθει από τον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα της οικονομίας αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε τουρισμός και βιομηχανία (μεταποίηση) να ηγούνται της ανάκαμψης.


Συμβαίνει, ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο καθώς και η δυναμική των εξαγωγών έχει υποχωρήσει αισθητά σε άνοδο μόλις 1,4%  τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ενόσω οι εισαγωγές συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους (-13,7% αντίστοιχα).


Τέλος, πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Ημερησία (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112847010) δείχνει πως 7 στους 10 πολίτες περιμένει χειρότερες μέρες το προσεχές τρίμηνο, ενώ 4 στους 10 αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να καλύψουν τα έξοδα  τους..


Δεδομένου ότι οι εκλογές θα κρατήσουν στον πάγο ένα τουλάχιστον μήνα την οικονομία και ήδη με τις απεργίες (ΠΝΟ, ΚΤΕΛ) που πυροδοτεί η κυβερνητική πολιτική ο τουρισμός και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πλήττονται σοβαρά, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως φέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής που σημειώθηκε πέρσι. Κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή..

    Δεν υπάρχουν σχόλια: