ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΛΙΣ 8%!
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013!
Σε ενημερωτικό δελτίο της με τίτλο «η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, η πρώτη μιας αλληλουχίας» η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς όπως εκτιμά θα χρειαστεί να «κουρευτούν» εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος «επίσημος τομέας».
Η τράπεζα εκτιμά ότι «η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012», τονίζοντας ότι το χρέος σε λίγο δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι τα 27 δισ. ευρώ "κούρεμα" των ομολόγων των ιδιωτών, είναι μια σταγονα στον ωκεανό του συνολικού χρέους που φτάνει τα 360 δισ. ευρώ.
Η UBS εκτιμά ότι «η πρώτη διόρθωση του PSI αναμένεται εντός του εξαμήνου», ενώ θυμίζει προηγούμενη έκθεσή της όπου ανέφερε ότι μόνο με «κούρεμα» της τάξης του 70% μπορεί να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα το δανειακό βάρος της Ελλάδας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η πραγματική «ζημιά» για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί στο 8%!
«Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI» σημειώνει η τράπεζα, ενώ πρσθέτει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψηγια την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013».
Η UBS «βλέπει» τη δεύτερη αναδιάρθρωση μέσα στο 2013, χωρίς να αποκλείει το να συμβεί και προς τα τέλη του 2012, με στόχο να περιοριστεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. «Όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό», αναφέρει.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».
Καταλήγοντας, το ενημερωτικό δελτίο αναγνωρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση (όπως προσπαθούν να μας πείσουν νυχθημερόν) αλλά αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή «θα ενεργοποιούσε εκ νέου τις συζητήσεις για μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης » συμπληρώνει χαρακτηριστικά η τράπεζα.
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, 12:30
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου