Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα κέρδισε ακόμη λίγο χρόνο


Πηγή: Euro2day
by LEX (FT)

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη κέρδισαν λίγο περισσότερο χρόνο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της ως προς τους όρους του πακέτου στήριξης έληξαν την Παρασκευή με θετικό αποτέλεσμα. Όπως όμως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες διπλωματικές συμφωνίες που κέρδιζαν κάποιον χρόνο, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος πιθανότατα θα σπαταληθεί σε καθυστερήσεις από την πλευρά των Ελλήνων, σε παρατηρήσεις από τις Βρυξέλλες και σε οργή από την πλευρά των αγορών. Οι επενδυτές, όμως, έχουν ίσως την τελευταία τους ευκαιρία να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την επερχόμενη χρεοκοπία.

Το συνολικό κρατικό χρέος της Ελλάδας που εκκρεμεί ανέρχεται στα περίπου 330 δισ. ευρώ και επικεντρώνεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό πιστωτών. Η Barclays Capital εκτιμά ότι 30 οργανισμοί έχουν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του χρέους, εκ των οποίων (τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση) τα 40 δισ. ευρώ είναι τίτλοι που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα 35 δισ. ευρώ σε άλλες κεντρικές τράπεζες, τα 34 δισ. ευρώ σε γερμανικές και σε γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες και τα 90 δισ. ευρώ σε Έλληνες επενδυτές, όπου περιλαμβάνονται και τράπεζες (η Εθνική Τράπεζα επί παραδείγματι έχει ελληνικούς τίτλους 12 δισ. ευρώ)
Κατά συνέπεια, αρκετοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, μερικοί εκ των οποίων ήδη δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα. Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό; Από τον Απρίλιο του 2010, η Standard & Poor’s αναφέρει ζημία 50% - 70% για τους ομολογιούχους σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Η BarCap τοποθετεί το κόστος για τα ελληνικά ομόλογα στο 25% - 28% της ονομαστικής αξίας. Τόσο μεγάλο.

Όμως, το γεγονός ότι ο αριθμός των εμπλεκόμενων επενδυτών είναι σχετικά μικρός δείχνει ότι η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος της Ελλάδας, αν μη τι άλλο, είναι εφικτή, με στόχο τη μείωση της καθαρής τρέχουσας αξίας του χρέους (η χώρα πιθανότατα θα έχει φέτος λόγο χρέους προς ΑΕΠ μεγαλύτερο του 150%).

Υπάρχει ακόμη σημαντικός κίνδυνος στην υλοποίηση της ανακωχής μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, που επιτεύχθηκε με την προϋπόθεση νέων μέτρων λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ουδείς από τους εμπλεκομένους σε αυτήν την παρατεταμένη τραγωδία δεν μπορεί να ισχυριστεί με ειλικρίνεια ότι δεν μπορούσε να την προβλέψει.


ΠΗΓΗ: FT.com 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ Greek Bailout #2 Is Dead On Arrival: A Few Good Hedge Funds May Have Called The ECB's Bluff, And Hold The Future Of The EUR Hostage
http://www.zerohedge.com/article/greek-bailout-2-dead-arrival-few-good-hedge-funds-may-have-called-ecbs-bluff-and-hold-future