Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΕΕ: Αμηχανία από το ισλανδικό "Δεν Πληρώνω"

 
 
Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της Ισλανδίας διεκδικώντας τα 4 δισ. ευρώ που χάθηκαν με την κατάρρευση της τράπεζας Icesave, αφού ο λαός της Ισλανδίας για δεύτερη φορά ψήφισε σε δημοψήφισμα όχι στην αποπληρωμή των χρημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι πράξη ανυπακοής του εκλογικού σώματος της χώρας, καθώς το 60% ψήφισε ενάντια στη συμφωνία, παρά τις προειδοποιήσεις περί φρένου στην οικονομική ανάκαμψη της Ισλανδίας και για πλήγμα στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας κατέστησαν σαφές ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Ρέικιαβικ και το θέμα πρέπει να ανατεθεί σε διεθνές δικαστήριο, που θα αποσαφηνίσει ποιος είναι υπεύθυνος για τις ξένες καταθέσεις οι οποίες χάθηκαν όταν ο ισλανδικός τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε το 2008.

Η διαμάχη αφορά στα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί από Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες της Icesave, θυγατρικής της Landsbanki που έχει χρεοκοπήσει.

"Έχουμε υποχρέωση να πάρουμε πίσω αυτά τα κεφάλαια και θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε μέχρι να το καταφέρουμε", δήλωσε ο κ. Danny Alexander, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση της Ισλανδίας, που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη αποπληρωμής αυτών των κεφαλαίων. "Η ψήφος χώρισε το κράτος στα δύο", δήλωσε ο κ. Jόhanna Sigurdardottir, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, και συμπλήρωσε: "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το οικονομικό και πολιτικό χάος που μπορεί να προκληθεί από αυτό το αποτέλεσμα".
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησαν πριν από το δημοψήφισμα ότι ενδεχόμενη άρνηση των Ισλανδών θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της χώρας για εξομάλυνση των διεθνών οικονομικών συνθηκών μετά την τραπεζική κρίση και πιθανότατα θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ισλανδίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεκόπη στο παρελθόν λόγω της διαμάχης για το επίμαχο θέμα της Icesave και ενδεχομένως να υποστεί περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ολλανδοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε. είναι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων - σηματοδοτώντας ότι η αίτηση ένταξης της Ισλανδίας στην Ε.Ε. ίσως αναβληθεί μέχρις ότου διευθετηθεί το τρέχον ζήτημα.

Η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επιμένει πως η Βρετανία και η Ολλανδία θα πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, παρά την όποια δικαστική απόφαση.

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερο από το 90% των χρεών της Icesave μπορεί να διασωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοστό πλειοψηφίας στην Iceland Food, τη βρετανική εταιρία λιανικού εμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων, και πως οι πρώτες αποπληρωμές μπορούν να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατέληξε σε συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία τον προηγούμενο μήνα να παράσχει κρατικές εγγυήσεις για τυχόν έλλειμμα από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τη Landsbanki. Ο Πρόεδρος της χώρας, όμως, κ. Olafur Ragnar Grίmsson, αποφάσισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ήταν η δεύτερη φορά όπου σχέδιο αποζημίωσης εγκεκριμένο από την ισλανδική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο παραπέμπεται σε δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της χώρας. Η προηγούμενη συμφωνία απορρίφθηκε από το 93% των ψηφοφόρων πριν από έναν χρόνο.

"Ο λαός μίλησε καθαρά γι' αυτό το θέμα δύο φορές", δήλωσε την Κυριακή ο κ. Grίmsson και συμπλήρωσε: "Οι ηγέτες των άλλων κρατών και των διεθνών οργανισμών θα πρέπει να σεβαστούν την έκφραση εθνικής βούλησης".

Η τελευταία συμφωνία ήταν με πιο ευνοϊκούς όρους για την Ισλανδία απ' ό,τι η προηγούμενη, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 320.000 ατόμων παραμένει ισχυρά αντίθετο στην εγγύηση με χρήματα των φορολογουμένων για όσα κεφάλαια ξένων καταθετών χαθούν από ιδιωτική τράπεζα.

"Οι Ισλανδοί είναι έντιμος λαός, που θέλει να πληρώνει τα χρέη του, αλλά είναι δικαίωμά τους να αποταθούν σε δικαστήριο, που θα κρίνει ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό το χρέος", δήλωσε ο κ. Fost Sigurjonsson, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εκστρατείας του "όχι".

Η υπόθεση θα εκδικαστεί αρχικά στο δικαστήριο EFTA με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο εκδικάζει υποθέσεις παραβίασης του ευρωπαϊκού νόμου από χώρες όπως η Ισλανδία που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

"Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει πλέον περάσει", δήλωσε ο κ. Jan Kees de Jager, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε: "Η Ισλανδία θα αναγκαστεί να μας αποπληρώσει. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη".



ΠΗΓΗ: FT.com

1 σχόλιο:

waste είπε...

πείτε με χαιρέκακο αλλά γουστάρω να βλέπω τους FT χολωμένους και τα διάφορα χρυσά αγοράκια να σκίζονται για το "δίκιο" τους :)