Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Mark Weisbrot: Η Γερμανία έπαιξε καταστροφικό ρόλο για την Ελλάδα


ΠΗΓΗ: Κουτί της Πανδώρας
Του Γιάννη Καρτερού

«Ο ρόλος της Γερμανίας ήταν καταστροφικός για την εξέλιξη του χρέους στην Ελλάδα, με την τρόικα να ασκεί οπισθοδρομική πολιτική, δυσκολεύοντας την ανάκαμψη της χώρας», δήλωσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Mark Weisbrot αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως λύσεις υπάρχουν, αλλά εκτός Ευρώπης.
Διαπραγματεύσιμα δάνεια με χώρες της Ασίας, αλλαγή δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, διεύρυνση της αγοράς. «Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα για να τονώσει εκ νέου την οικονομία της. Με ή χωρίς χρεοκοπία.»


Οι ενέργειες της Ε.Ε και του ΔΝΤ θα καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, ή όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επίπονη παράταση του αναπόφευκτου;
Θα πρέπει να υπάρξει μια αναδόμηση, η οποία μπορεί να ονομαστεί και χρεοκοπία. Η έως τώρα πολιτική έχει βάλει την Ελλάδα σε μια χειρότερη τροχιά, συρρικνώνοντας την οικονομία. Το ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή αγγίζει το 172% του ΑΕΠ – και συνεχίζει να μεγαλώνει, αντί να μειώνεται, που αυτό χρειάζεται η Ελλάδα για αν ισορροπήσει την οικονομία της.
Το βασικό λάθος στη διασωστική στρατηγική είναι η οπισθοδρομική πολιτική της προσπάθειας συρρίκνωσης της οικονομίας αντί της διόγκωσής της. Δεν είναι μόνο θέμα υποτίμησης του Ευρώ και επιστροφής στη δραχμή – πράγμα που μπορεί και να βοηθήσει – αλλά και θέμα υιοθέτησης μιας αναπτυξιακής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, πολιτική που ο Ομπάμα προσπαθεί πάλι να ενσωματώσει στις ΗΠΑ.
Ποιος ο ρόλος της Γερμανίας; Αν έθετε τον εαυτό της εκτός εξίσωσης, η Ευρωζώνη θα κατέρρεε;
Η Γερμανία έπαιξε ένα καταστροφικό ρόλο, εξ’ αιτίας της επιρροής της στην τρόικα – ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, αλλά ακόμα και στο ΔΝΤ – και φαίνεται να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις οπισθοδρομικές πολιτικές που «έσπρωξαν» την Ελλάδα σε μια φαινομενικά ατέρμονη ύφεση.
Ρωσία και Κίνα. Υπάρχει κάτι να περιμένουμε από τις δύο αυτές χώρες στο εγγύς μέλλον;
Δεν πιστεύω ότι θα είναι παρούσες στην κρίση της Ευρωζώνης, εκτός αν τους ζητηθεί κάτι τέτοιο, π.χ η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να θελήσει να εξετάσει την πιθανότητα σύναψης παραχωρητικών δανείων από την Κίνα σε περίπτωση που η χρεοκοπία επέλθει. Δεν ξέρω αν η Κίνα θα το έκανε αυτό για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη έχουν δανείσει περισσότερα από 40 δις δολάρια στη Βενεζουέλα και έχουν βοηθήσει και άλλες χώρες, στη Λατινική Αμερική.
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ο βασικός τους περιορισμός θα είναι η εξασφάλιση επαρκούς ξένου συναλλάγματος για να καλυφθεί οποιοδήποτε έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να το παρέχει αυτό.
Υπάρχουν και άλλες χώρες, με υψηλά ταμειακά αποθέματα, που θα άξιζε να μπουν στη συζήτηση.
Μπορεί να γίνει μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ; Γιατί υποβαθμίστηκαν οι τελευταίες από την S&P και πως αυτό επηρέασε την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία;
Κοιτάξτε, δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες, εκτός από την πλευρά ότι οι ΗΠΑ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έχοντας τον έλεγχο της μακροοικονομικής πολιτικής της και έχοντας κινήσει επιτυχώς έναν μεγάλο μηχανισμό νομισματικής τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κοντά στο μηδέν από το Δεκέμβριο του 2008.
Περισσότερα από 2 τρις διοχετεύθηκαν στην αγορά από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και δημιουργήθηκε ένα δημοσιονομικό πακέτο που ήταν μεν μικρό, αλλά έσωσε κάποιες θέσεις εργασίας.
Ο πραγματικός λόγος που οι δύο χώρες δεν είναι συγκρίσιμες, είναι ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Πληρώνουμε μόλις το 1.4% του ΑΕΠ για τους τόκους του εθνικού χρέους, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο –συνέχεια αυξανόμενο- 6.6%. Η υποβάθμιση από την S & P ήταν μια καθαρά πολιτική και ιδεολογική κίνηση από μέρους της εταιρείας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ, δεδομένου μάλιστα ότι μπορούν να πληρώνουν το εξωτερικό τους χρέος σε δολάρια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν.
Η Ελλάδα, από την άλλη μεριά, πρέπει να ανανήψει από το χρέος της το συντομότερο δυνατόν, μέσω χρεοκοπίας ή/και αναδιάρθρωσης, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία. Αυτό ακριβώς είναι που «η τρόικα» προσπαθεί να εμποδίσει, ασκώντας πολιτικές που δυσχεραίνουν την κατάσταση.
*Ο Mark Weisbrot είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας (CEPR) της Ουάσινγκτον, τακτικός συνεργάτης της αγγλικής Guardian Unlimited, των NY Times και της Washington Post, με τα άρθρα του να δημοσιεύονται σε πάνω από 550 εφημερίδες παγκοσμίως, μέσω της McClatchy-Tribune Information Services.

Δεν υπάρχουν σχόλια: