Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η οικονομία πληρώνει… μαθητευόμενους μάγους



Η οικονομία πληρώνει τους… μαθητευόμενους μάγους.

Συνεδρίασε λοιπόν έκτακτα χθες η κυβερνητική επιτροπή με τα λίγο ως πολύ γνωστά αποτελέσματα. Μεταξύ των πρωτοκλασάτων υπουργών και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, στη θητεία του οποίου η κοινωνία -  οικονομία... χρωστούν πολλά.

Πράγματι, πολλά από τα έκτακτα (και τα νέα έκτακτα) φορομπηχτικά μέτρα που λαμβάνει (και θα συνεχίσει να λαμβάνει) η κυβέρνηση είναι συνέπεια της άστοχης πολιτικής του Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν θα το κουράσουμε, αλλά... χάρη στα έργα και στις ημέρες του πρώην «τσάρου» επιβάλλονται επιπλέον μέτρα και φόροι.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά στις δύο μεγαλύτερες… επιτυχίες του Γ. Παπακωνσταντίνου που μας κοστίζουν περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Περί τα 900 εκατ. ευρώ με τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε το μέτρο με τις περίφημες αποδείξεις και άλλα 1,5 δισ. ευρώ από τη μη έγκαιρη είσπραξη Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τις χρήσεις 2009 - 2010 και 2011. Και περιοριζόμαστε σε αυτά, γιατί ο κατάλογος -δυστυχώς- για όλους μας, για τη χώρα είναι ατελείωτος.
Όπως πολλά σωστά και εμπεριστατωμένα αποδεικνύει ο συνάδελφος Θάνος Τσίρος (Οικονομία της Κ.Ε. 18/9).

Πολλοί από τους έκτακτους φόρους, τα νέα μέτρα είναι επί της ουσίας ισοδύναμη συνέπεια της άσκησης οικονομικής πολιτικής από τον πρώην «τσάρο».
Και όμως, αντί ο συγκεκριμένος πολιτικός να βρει κάποια στιγμή την ανδρεία να παραδεχτεί τα λάθη του, τις συνέπειες της ανερμάτιστης και αμετροεπούς πολιτικής που ακολούθησε, για τους… Τιτανικούς του συμμετέχει στη χθεσινή έκτακτη κυβερνητική επιτροπή, που όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει την πολλοστή δέσμη μέτρων.

Υ.Γ. Η αναφορά στον Γ. Παπακωνσταντίνου δεν σημαίνει πως απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι υπόλοιποι, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.

Είναι όμως τόσο προφανείς, επώδυνες οι συνέπειες τις οποίες υφίστανται η οικονομία, η κοινωνία από τους χειρισμούς του πρώην… μαθητευόμενου μάγου των Οικονομικών, που δύσκολα μπορεί κάποιος να παραβλέψει τι έχει γίνει επί των ημερών του. 
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, Ελληνες... Μέσα στους επόμενους 3,5 μήνες καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, για να μην αποκλίνουμε από το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Καλούμαστε να πληρώσουμε 1,8 δισ. ευρώ για το πολυεκκαθαριστικό, 2,2 δισ. ευρώ για το χαράτσι της ΔΕΗ, πάνω από 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας, μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος (λόγω μείωσης του αφορολογήτου), μεγαλύτερο ΦΠΑ στις... ταβέρνες και τα εστιατόρια, πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των 95 λεπτών/λίτρο κ.ο.κ. Καλούμαστε να συνδράμουμε για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
Οσο για τα σχέδια που ακούγονται εδώ και δύο χρόνια περί πάταξης της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά δεν απέδωσαν, κρύβε λόγια! Οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά, οι σχεδιασμοί καθυστέρησαν και οι ψηφισμένοι φόροι παραμένουν ανείσπρακτοι:
*Η ιστορία με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες. Και ας βγήκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τα «μαχαίρια» από το υπουργείο Οικονομικών για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οποιος και αν είναι υπεύθυνος, το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μηχανισμό για να επιβάλει φόρο κατοχής, με βάση την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου. Ετσι, καταφεύγει σε πρωτοφανείς τρόπους φορολόγησης, όπως είναι το χαράτσι της ΔΕΗ. Γνωρίζουν εδώ και μήνες στο υπουργείο Οικονομικών ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δεν έχει ενημερωθεί από το τέλος του 2008, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα καταφτάσει και νέα παρτίδα εντύπων Ε9, που θα πρέπει να «περαστούν» στο σύστημα. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε πέρυσι στα ακίνητα, το ΕΤΑΚ του 2010 και τον ΦΜΑΠ του 2011. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μπορούν να αποφέρουν αυτοί οι φόροι, που βαραίνουν κυρίως τους μεγαλοϊδιοκτήτες και όχι τις... γκαρσονιέρες και τις αποθήκες, όπως το τέλος της ΔΕΗ.
Και όχι μόνο αυτό... Ελλείψει περιουσιολογίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει αν δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια. Πάρτι γίνεται εδώ και χρόνια: Συμφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή, εμφανίζουν χαμηλότερο ενοίκιο στο συμβόλαιο, γλιτώνουν και οι δύο και ζημιώνεται το κράτος. Και ας υπάρχει διάταξη στο νόμο που επιβάλλει ότι το ετήσιο ενοίκιο πρέπει να αντιστοιχεί στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ποιος το έχει ελέγξει και πώς; Για μια ακόμη φορά καταστρώνονται σχέδια: Οπως έχει αποκαλύψει η «Οικονομία» εδώ και ένα μήνα, επιστρατεύεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία ως χορηγός θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
*Μέσα στην εβδομάδα, οι εφοριακοί θα πληροφορηθούν πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι στους μισθούς τους. Τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν γνώση για το ποιες εφορίες θα βάλουν «λουκέτο», ενώ θα πρέπει να βρουν τρόπο να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργούνται από τους συναδέλφους τους, που φεύγουν άρον άρον στη σύνταξη υπό την απειλή του νέου μισθολογίου. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους φορολογούμενους που αναμένεται να καταφτάσουν με τα «πολυεκκαθαριστικά» ανά χείρας.
Αλλοι θα ζητούν να εκδοθεί καινούριο εκκαθαριστικό, άλλοι να γίνει συμψηφισμός με την επιστροφή φόρου και άλλοι θα προσπαθούν να προλάβουν την προθεσμία για υποβολή της φορολογικής δήλωσης προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμο (λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου). Είναι απορίας άξιο πώς θα προχωρήσει μέσα σε αυτό το κλίμα η εξαγγελία για αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Πώς θα προχωρήσει το κλείσιμο τουλάχιστον 190 εφοριών και πώς θα ενισχυθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Το ότι οι υπάλληλοι καλούνται -μεταξύ άλλων- να ελέγξουν και μερικές εκατοντάδες φακέλους με αποδείξεις, για να βρουν τους φοροφυγάδες είναι το... ανέκδοτο στην ιστορία. Πόσω μάλλον όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς.
*Οι ανακοινώσεις του πρώην γ.γ. του ΣΔΟΕ και νυν γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή προστίμων ύψους πέντε δισ. ευρώ από το ΣΔΟΕ μέσα στο προηγούμενο έτος είναι γνωστές. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πόσα από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί. Η Ελλάδα έχει μια ακόμη ευρωπαϊκή (αρνητική) πρωτιά: Επιβάλλει 100 ευρώ πρόστιμα και εισπράττει τα... τρία. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και σε αυτή καθαυτή τη νομοθεσία. Οταν για μια φορολογική παράβαση προβλέπονται τρία και τέσσερα πρόστιμα, είναι δεδομένο ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είτε θα υπάρξει συναλλαγή του ελεγκτή με τον ελεγχόμενο είτε ο ελεγχόμενος θα οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμής υπό το βάρος του αυστηρότατου προστίμου. Προωθείται η αλλαγή στο ποινολόγιο εδώ και μήνες, αλλά η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο δεν έχει καν ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος.
*Το φιάσκο του μέτρου των αποδείξεων το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ. Αμαρτία εξομολογημένη δεν είναι αμαρτία; Δεν είναι ακριβώς έτσι... Διότι τώρα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο για συλλογή αποδείξεων, σε μια χώρα που επιβάλλει τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη. Οταν επιβάλλεις αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο ΦΠΑ των εστιατορίων (ενός κλάδου που είναι ο κατ' εξοχήν ύποπτος για απροθυμία έκδοσης αποδείξεων), πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις το κύμα της φοροδιαφυγής. Το μέτρο επιβλήθηκε ως όριζε το μεσοπρόθεσμο, αλλά οι γραμμές άμυνας θα στηθούν αργότερα, καθώς με το νέο φορολογικό νόμο προαναγγέλλονται νέες αλλαγές στο θεσμό των αποδείξεων. Μέχρι και το να δοθεί η δυνατότητα στους πελάτες να μην πληρώνουν τον λογαριασμό αν οι επιχειρηματίες αρνηθούν να εκδώσουν απόδειξη, εξετάζεται.
*Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά η απόδοσή τους ουδέποτε μετρήθηκε. Τι απέγινε με τους γιατρούς, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν πριν από 18 μήνες; Πόσα χρήματα εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες; Για πόσους ελεύθερους επαγγελματίες διατάχτηκε η κατάργηση του αφορολόγητου της φορολογικής κλίμακας, επειδή συνελήφθησαν να φοροδιαφεύγουν; Τι απέγινε με το μέτρο της πληρωμής μέσω τράπεζας των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ; Πόσοι εντοπίστηκαν να μη συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο μέτρο και ποιες ποινές επιβλήθηκαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: