Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Το κίνημα των "αγανακτισμένων" εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ (31-5)
Μπορεί να μην πρόκειται ακόμη για επανάσταση, αλλά σίγουρα συνιστά ένα καινούργιο φαινόμενο, όπως άλλωστε φάνηκε από τις διαδηλώσεις στις πλατείες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων την Κυριακή. Το κεντρικό σύνθημα των απανταχού "αγανακτισμένων" στην Ευρώπη είναι "Πραγματική Δημοκρατία": το σύνθημα κυριάρχησε στη Μαδρίτη, τη Βαστίλλη, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος.
Σε όλες τις χώρες ο κινητήριος μοχλός είναι οι νέοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζική ανεργία καταγγέλλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο -ένα μήνυμα που υπερβαίνει τα σύνορα και εξαπλώνεται ραγδαία.
Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, εκατοντάδες πολίτες κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης ενώ και στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου σημειώθηκε συγκέντρωση, μικρή στον αριθμό αλλά με έντονη ενέργεια και διάθεση για συμμετοχή.


Στην Πορτογαλία, που ήδη βρίσκεται στα δίχτυα του ΔΝΤ και όπου σε μια εβδομάδα θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι διαδηλωτές το Σάββατο κατέβηκαν στους δρόμους της Λισσαβώνας με κεντρικό σύνθημα "Έξω το ΔΝΤ", ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλης από την περασμένη εβδομάδα έχει εγκατασταθεί μια κατασκήνωση, στην οποία συνεδριάζει κάθε βράδυ μια λαϊκή συνέλευση.
"Διαδηλώνουμε για πραγματική δημοκρατία και κατά της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας που λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να ακούει τους λαούς" εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντιέγκο Αλφάρο, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος. Συμβολικά η πορεία έκανε μια στάση έξω από την πρεσβεία της Ισπανίας για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη βίαιη διάλυση την Παρασκευή της κατάληψης της πλατείας στη Βαρκελώνη από την ισπανική αστυνομία.
Στη Γαλλία πρόχειρες κατασκηνώσεις έχουν στηθεί στη Λυών και την Μπαγιόν, ενώ καθημερινά λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, όπως στη Λιλ, τη Ρεν, την Τουλούζη, το Περπινιάν, αλλά και το Παρίσι, στην πλατεία της Βαστίλλης.
Το βράδυ της Κυριακής η γαλλική αστυνομία, η οποία φαίνεται ότι ζήλωσε τη "δόξα" της ισπανικής, αποφάσιζε να διαλύει βίαια τη συγκέντρωση χιλίων περίπου νέων που είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους είχαν εμποδίσει να εγκατασταθούν στην πλατεία, κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων.
"Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ισπανών, να καταγγείλουμε την κοινωνική διαφθορά όπως το κάνουν εδώ και εβδομάδες" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Γάλλος διαδηλωτής.
Αλλά και στις Βρυξέλλες, το κέντρο της Ε.Ε., άρχισαν να συγκεντρώνονται "αγανακτισμένοι". Η σχετική έκκληση για την πλατεία Σεν Γκαλ έγινε από Ισπανούς που ζουν στις Βρυξέλλες, και ανήκουν στην οργάνωση Democracia Real Ya - Bruselas. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα των Ισπανών, ενώ στέλνουν και μηνύματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους διεθνείς οργανισμούς. Οι πρώτοι "αγανακτισμένοι" έκαναν επίσης την εμφάνισή τους στη Λιέγη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Συγκέντρωση έγινε επίσης την Κυριακή στο Εδιμβούργο, έξω από τον καθεδρικό ναό του Σεν Γκιλς, όπου μαζεύτηκαν εκατοντάδες "αγανακτισμένοι", ενώ το κίνημα έφθασε και στη Στοκχόλμη.

1 σχόλιο:

markos είπε...

Είναι καιρός να αφήσουμε τις ξεπερασμένες αντιλήψεις για ΕΝΑ κίνημα σε όλη την Ευρώπη Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό.