Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Κίνα και οικονομία




του ciaoant1
Αυτό το διάγραμμα, αν και λιγάκι παλιό (είναι από το 2009), δείχνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο το λεγόμενο "εμπορικό ισοζύγιο" των ΗΠΑ, το οποίο είναι αρνητικό: Οι ΗΠΑ εξάγουν πολύ λιγότερα από αυτά που εισάγουν (κυρίως από την Κίνα, γι' αυτό και το διάγραμμα επικεντρώνεται μόνο σε αυτά τα δύο κράτη). Έτσι, το έλλειμμα των ΗΠΑ έχει φτάσει στα ύψη. Και παράλληλα η Κίνα έχει συσσωρεύσει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ως πληρωμή για τις εξαγωγές εμπορευμάτων που έχει κάνει προς την Αμερική.

Την ίδια ώρα, έχουμε δει ότι οι ΗΠΑ τυπώνουν πλέον τεράστια ποσά, πληθωρίζοντας έτσι το δολάριο, ώστε να χρηματοδοτήσουν τα "πακέτα σωτηρίας" των χρεωκοπημένων τραπεζών.

Έτσι όμως πέφτει η αξία του δολαρίου, και προφανώς κανένα δε θέλει να πληρώνεται και να κατέχει ένα νόμισμα που η αξία του πέφτει, ειδικά αν θέλει να το χρησιμοποιήσει και ως αποθήκη του συσσωρευμένου πλούτου του, και όχι μόνο ως μέσο συναλλαγών.

Η Κίνα έχουμε δει εδώ και χρόνια ότι προσπαθεί να επενδύσει τα δολάρια της σε αγορά γης, υποδομών, πετρελαίου, πρώτων υλών, ορυχείων, χρυσού, κτλ. Βέβαια, είναι στην πραγματικότητα αδύνατον για την Κίνα να επενδύσει όλα της τα δολάρια μονομιάς σε κάτι άλλο, διότι αυτό θα προκαλούσε πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές, με το δολάριο να καταρρέει άμεσα (υπερπληθωρισμός), χωρίς καν να προλάβει ούτε η Κίνα να ξεπουλήσει όλα της τα δολάρια.

Σε χθεσινό άρθρο της, η κινεζική εφημερίδα Xinhua αναφέρθηκε στο θέμα, και στον προβληματισμό των Κινέζων αξιωματούχων, που θεωρούν ότι έχουν "υπερβολικά πολλά" δολάρια, και αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν, επενδύοντας το συσσωρευμένο πλούτο τους αλλού. Εδώ και η σχετική είδηση από το zerohedge:
China's foreign exchange reserves increased by 197.4 billion U.S. dollars in the first three months of this year to 3.04 trillion U.S. dollars by the end of March.

Xia Bin, a member of the monetary policy committee of the central bank, said on Tuesday that 1 trillion U.S. dollars would be sufficient. He added that China should invest its foreign exchange reserves more strategically, using them to acquire resources and technology needed for the real economy.
Όπως μεταξύ σοβαρού και αστείου παρατηρεί και το zerohedge στο άρθρο του, η Κίνα σκέφτεται δηλαδή το πως θα ξεφορτωθεί 2 τρις $, ποσό ίσο με το ποσό των δολαρίων που έχει εκτυπώσει η Αμερική από το πουθενά από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Οπότε ο μόνος αγοραστής για τα αμερικανικά ομόλογα θα είναι τελικά...η ίδια η Αμερική! (σημείωση: μεγάλος αογραστής αμερικανικών ομολόγων είναι και η Ιαπωνία, που όμως, ειδικά και μετά το συμβάν στη Φουκοσίμα, έχει σοβαρότατα προβλήματα, και όχι μόνο δεν πρόκειται να αγοράζει ομόλογα, αλλά...θα πουλήσει και αυτή τα ομόλογα που έχει, διότι χρειάζεται το χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της)


Όπως άλλωστε έχουμε ξαναπεί, ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική τυπώνει χρήμα από το πουθενά, είναι απλά το να αγοράζει μόνη της τα ομόλογα της - ήδη κατέχει περισσότερα ομόλογα από την Κίνα. Μόνο που προφανώς αγοράζει ομόλογα με λεφτά που δεν υπάρχουν, πληθωρίζοντας το δολάριο. Ποιος θέλει ένα νόμισμα που διαρκώς υποτιμάται όμως; Κανένας.

Στην Κίνα πάντως, επενδύονται διαρκώς φρέσκα κεφάλαια, και υπάρχουν πολύ μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης. Έρχονται διαρκώς φρέσκα δολάρια από το εξωτερικό, ενώ και η Κίνα ρίχνει χρήμα στην αγορά προκειμένου να "κινηθεί". Έτσι άλλωστε διατηρεί υπό έλεγχο την ανεργία, μόνο που, όπως επίσης έχουμε ξαναδεί, οι μισθοί των εργατών εκεί είναι τόσο χαμηλοί που δεν τους φτάνουν για να αγοράσουν όλα αυτά που παράγουν. Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις-φαντάσματα, πόλεις δηλαδή που χτίστηκαν από τους εργάτες, αλλά μετά τα σπίτια έμειναν άδεια, διότι κανείς δεν έχει χρήματα για να τα αγοράσει.

Επειδή όμως και η Κίνα δε θα μπορεί για πολύ ακόμα να εξάγει τα εμπορεύματα που παράγονται εκεί προς της χώρες της Δύσης (όπου οι "καταναλωτές" φτωχαίνουν διαρκώς), βρίσκεται και αυτή σε σταυροδρόμι: Δε θέλει προφανώς να αυξήσει τους μισθούς των εργατών, ούτε να ανατιμήσει το γουάν, διότι έτσι θα χάσει κάπως το λεγόμενο "ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα", δηλαδή τη φτηνή εργατική δύναμη. Αν δεν το κάνει όμως, τα εμπορεύματα που παράγουν οι εργάτες θα μένουν απούλητα, οι εργάτες θα είναι ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι, κτλ.

Στην Κίνα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,4% σε ετήσια βάση (πληθωρισμός)

Ας δούμε και ένα "φρέσκο" άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" σχετικά με το θέμα, που πλέον αρχίζει να εμφανίζεται πιο συχνά στα mainstream ΜΜΕ, και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο όταν γίνει ακόμα πιο έντονο:
Στην Κίνα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008, ενώ στην Ινδία ο δείκτης τιμών χονδρικής πώλησης, ο βασικός δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 8,98% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα σε δώδεκα μήνες αυξήθηκαν κατά 12%. 

Οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού εστιάζονται περισσότερο την Κίνα, τη δεύτερη πλέον μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ οικονομία. Αναγκάζουν τη χώρα να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να αποφευχθούν, κοινωνικές εντάσεις. Αυτές όμως ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και μεταφέρουν τον πληθωρισμό, μέσω των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών στη Δύση. (εννοεί ότι οι τιμές των προιόντων αυξάνονται, αν και για αυτό υπεύθυνη είναι περισσότερο η Αμερική, που εκτυπώνει διαρκώς πληθωριστικό χρήμα και το δίνει στις τράπεζες, ώστε να μην καταρρεύσει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα)

Η πολιτική αύξησης των μισθών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς στην Κίνα τον τελευταίο καιρό είχαμε έντονες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ανάγκασαν αρκετές εταιρείες να αυξήσουν τους πολύ χαμηλούς μισθούς των υπαλλήλων τους. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αυξήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις και προσπαθεί να επιβάλει στις κινεζικές επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τις τιμές. Παράλληλα προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο του αποθεματικού ασφαλείας των τραπεζών στο 20,5%, προσπαθώντας να αποτρέψει τη ροή ζεστού χρήματος, που δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις. (θέλει δηλαδή να αναγκάσει τις τράπεζες να μη δανείζουν πολύ, διότι τα δάνεια αυτά χρησιμοποιούνται πχ για να χτιστούν σπίτια, κτλ, την ίδια ώρα που αυτά τα σπίτια όμως δε μπορούν να αγοραστούν, δημιουργώντας τη λεγόμενη "φούσκα"). Αν βέβαια οι τράπεζες δε δανείσουν, και δε χτιστούν τα σπίτια, τότε οι οικοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, κτλ θα μείνουν άνεργοι (η αγορά δε θα "κινηθεί" αρκετά))

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ξεπέρασαν τα τρία τρισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο, αύξηση που οφείλεται κατά τους οικονομολόγους σε μεγάλο βαθμό στην εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων, η οποία έχει δημιουργήσει συμπτώματα φούσκας στην αγορά ακινήτων. Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Σαγκάης ξεπερνάει τα 500.000 δολάρια (350.000 ευρώ), ενώ και σε μικρότερες πόλεις η τιμή ενός τυπικού σπιτιού είναι 25 φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων. 

Αναπτυξιακό πακέτο

Η τρέχουσα κινεζική υπερανάπτυξη -το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% το πρώτο τρίμηνο φέτος, από 9,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2010- ξεκίνησε στις αρχές του 2009, στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε πακέτο 586 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της οικονομίας και ενθάρρυνε τις κρατικές τράπεζες να προχωρήσουν σε δανεισμό ρεκόρ. Το κινεζικό πακέτο «απάλυνε» τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η Κίνα τώρα πιέζεται από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της εταίρους να στραφεί στην εγχώρια ανάπτυξη, για να βοηθήσει τη ζήτηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών προϊόντων.
Αυτά όμως δε γίνονται "έτσι απλά"...

Φωτογραφία από απεργία στην Κίνα, στην οποία είχαμε και συγκρούσεις: Οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται για τις διαρκείς αυξήσεις στα καύσιμα (πληθωρισμός)

two-day strike over rising fuel prices turned violent in Shanghai on Thursday as thousands of truck drivers clashed with police, drivers said, in the latest example of simmering discontent over inflation.

The drivers, who blocked roads with their trucks, had stopped work on Wednesday demanding the government do something about rising fuel costs, workers said.

"I want the government to stand up to solve our problems because we cannot take this anymore. We are unable to bear the cost of operating now," said a driver surnamed Chen, 33, a native of Henan province who has been driving for eight years.

Police arrested at least six people and beat up some protesters with batons, said Chen and another driver also surnamed Chen, 35. They declined to give their full names or the name of their company for fear of reprisals.

Both drivers, who work for a small transport company, showed photographs to two Reuters reporters of police carrying a man with a bloodied head, with his wife and daughter at his side.

The strikes and protests, if they continue, could become a worry for the ruling Chinese Communist Party, which fears public discontent that could erode its authority and alarm investors.

Workers say their wages have not kept up with rising prices.

The 33-year-old Chen said his disposable income had fallen to 4,000 yuan (370.28 pounds) a month, from 6,000 to 7,000 yuan a month last year.
Η Κίνα δέχεται να δώσει αυξήσεις, μπας και οι εργάτες εκεί μπορέσουν να καταναλώσουν περισσότερο. Για να δούμε:

China is striving to increase the average wages by 15 percent each year in a bid to double workers' pay by the end of 2015, a senior labor official has said.

Δεν υπάρχουν σχόλια: