Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Έφοδος ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση, μέσω επικουρικών ταμείων



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/04/2011
Σε τούνελ μείωσης των μισθών και των συντάξεων μπαίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι από τις 15 Απριλίου, όταν και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, καθ' υπόδειξη της τρόικας που έρχεται στη χώρα μας το επόμενο δεκαήμερο, τα νέα διαρθρωτικά μέτρα και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Παρά τις κυβερνητικές αναφορές περί μη οριζόντιας μείωσης των μισθών, με το "τρικ" της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση με την αρωγή των εργοδοτών (τραπεζιτών, βιομηχάνων) προωθεί κάθετη μείωση των μισθών σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ. Ήδη οι τραπεζίτες έστειλαν τελεσίγραφο στους υπαλλήλους τους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών άνω του 10% (και 7,5% στα εισαγωγικά κλιμάκια) προειδοποιώντας τους υπαλλήλους ότι αν δεν την αποδεχθούν, αυτή θα προκύψει από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης! Αντίστοιχες προσπάθειες για μείωση μισθών με υπογραφή επιχειρησιακών ή και ατομικών συμβάσεων διαπιστώνονται και στον τουριστικό τομέα. Στα μέσα της εβδομάδας, ο HATA (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων) ενημέρωσε τα μέλη του ότι η μεσολάβηση που πραγματοποιήθηκε στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή ΣΣΕ δεν καρποφόρησε και ότι "η Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΑΣΕΝΤ (σωματείο εργαζομένων στον κλάδο) δεν είναι πλέον σε ισχύ", δίνοντας το "πράσινο φως" να προχωρήσουν άμεσες πιέσεις για μείωση μισθών. Το επόμενο "χτύπημα" αφορά στον δημόσιο τομέα, με την επίσπευση του νέου μισθολογίου και με το επιχείρημα των διαφορετικών ταχυτήτων στις αμοιβές μεταξύ των κλάδων.


Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας το 2010 το ωριαίο εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 6,5% σε σχέση με το 2009 (έναντι αύξησης 1,6% στην Ευρωζώνη και 2% στην Ε.Ε.) η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και την προώθηση επιχειρησιακών ή ατομικών (όπως προτιμούν οι εργοδότες, όταν συναντούν αντιστάσεις στη σύναψη επιχειρησιακών) στον ιδιωτικό τομέα, μια μεσοσταθμική μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 10%, σε μια πρώτη εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα Ανταγωνιστικότητας που θεσπίζει την αποσύνδεση των μισθών από τον πληθωρισμό, ανεξάρτητα από το ύψος του και την άμεση σύνδεση με την παραγωγικότητα. Κάτι που στη χώρα μας με δεδομένη την πρωτοφανή ύφεση (6,5%) διαμορφώνει συνθήκες συνεχούς και απροσδιόριστης μείωσης των μισθών, αλλά και κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν πλέον (λόγω ανεργίας και μείσωης μισθών) σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ετήσια ελλείμματα 8 δισ. ευρώ!

Προς ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού
Ταυτόχρονα, μέσα στο 2011 σχεδιάζεται η άμεση εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα!

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μόλις την περασμένη Τετάρτη σε ημερίδα της Εταιρείας Συμβούλων KPMG ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, οι επικείμενες αλλαγές πρέπει να είναι στοχευμένες στην αναμόρφωση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθούν ενεργότερα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (με τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων), που σήμερα περιορίζονται στον τρίτο, συμπληρωματικό πυλώνα του συστήματος. "Το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα για να επιβιώσει έχει ανάγκη τα επαγγελματικά ταμεία", τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να γίνουν εντός του 2011 ή στις αρχές του 2012. 

"Η σύζευξη δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία" είναι όρος προκειμένου να δοθούν "ίδιες δυνατότητες και όροι στην ασφαλιστική αγορά", δήλωσε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του προβλεπόμενου ορίου (100 εργαζόμενοι) για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: