ΠΗΓΗ: ISKRA
ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ! ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!
ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
Σε οικονομικό «στρατόπεδο συγκέντρωσης» σχεδιάζει να μετατρέψει την Ευρωζώνη η Γερμανία, με όχημα το διαβόητο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Ο βασικός στόχος του συμφώνου θα είναι η επιβολή στις ευρωπαϊκές χώρες της πιο ακραίας εκδοχής του νεοφιλελευθερισμού, προκειμένου να εκτιναχθεί ηκερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.
Όπως διέρρευσε τις τελευταίες μέρες στον τύπο, το Βερολίνο, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, έχει προχωρήσει σε ενδελεχή προετοιμασία αυστηρών και πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, κατ΄ αρχάς στο πλαίσιο τηςευρωζώνης και στη συνέχεια σε όσα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θέλουν να συμμετάσχουν.
Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών αναφέρεται ρητά η θέσπιση ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατών-μελών κατά το γερμανικό πρότυπο. Είναι μια τόσο ακραία πρόταση, που αν εφαρμοστεί θα μετατρέψει σε ευαγγέλια του νεοφιλελευθερισμού τα ευρωπαϊκά συντάγματα και θα καταλύσει, επί της ουσίας, τη δημοκρατία στην Ευρώπη.
Η γερμανική κυβέρνηση – όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel- ζητά «γη και ύδωρ» από τις χώρες της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «μόνιμου μηχανισμού στήριξης», δηλαδή του Ευρωπαϊκού ΔΝΤ. Ο μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα αποτελούν την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.
Ο μηχανισμός θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου του θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ.
Αποστολή του μόνιμου μηχανισμού θα είναι να “σταθεροποιεί το ευρώ” και να «βοηθά» τις υπερχρεωμένες χώρες με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων δανείων.
Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.
Η γερμανική πλευρά όμως, για να «συναινέσει» στη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού βάζει σκληρούς όρους, οι οποίοι περιέχονται στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Προτείνει κατ΄ αρχάς την καθιέρωση τριών συγκεκριμένων δεικτών βάσει των οποίων θα μετρώνται οι οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών. Απαιτεί λοιπόν:
- έναν δείκτη ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών που θα αφορά κυρίως το ύψος του μισθολογικού κόστους και τη διασύνδεσή του με την παραγωγικότητα
- τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του χρέους και,
- την καθιέρωση κατώτερων δεικτών για επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη, εκπαίδευση και υποδομές, σε ποσοστό του ΑΕΠ που θα καθοριστεί με συμβιβασμό.
Εμείς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των (...) αποφασίσαμε στις (...) 2011 ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
Η ΕΕ έχει προβεί σε σημαντικά πρώτα βήματα προκειμένου να διαφυλάξει την οικονομική σταθερότητα και την προώθηση της επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη.Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Βαν Ρομπάι για την «αυστηροποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την αποφυγή και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα πρέπει να υιοθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο.
Προς τούτο,πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός της μακροοικονομικής επιτήρησης, ιδίως στα κράτη-μέλη τα οποία εξαιτίας των έντονων ανταγωνιστικών τους ελλειμμάτων δημιουργούν έναν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Είμαστε, εν τούτοις, έτοιμοι για περαιτέρω αποφασιστικά βήματα: Το Σύμφωνο αυτό αποσκοπεί να αυξήσει σε μόνιμη βάση την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων κρατών, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πιο ενισχυμένη οικονομική σύγκλιση.Τούτο θα συμβεί στη βάση συγκεκριμένων υποχρεώσεων,που είναι περισσότερο φιλόδοξες και δεσμευτικές από αυτές τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.Προς τούτο,θα προσανατολιστούμε προς βέλτιστες πρακτικές («benchmarking against the best»). Δεσμευόμαστε σε τρεις ποσοστιαίους δείκτες,που συνιστούν τους αποφασιστικούς γνώμονες για την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών μας:
1. Δείκτης για την αποτίμηση της ανταγωνιστικότητας (π.χ.σταθερότητα του πραγματικού κόστους μισθών,προσανατολισμός του εργατικού κόστους προς την παραγωγικότητα).
2. Συνεκτική σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών (καθορισμός ενός κριτηρίου ανταγωνιστικότητας,συνεκτίμηση του δεδηλωμένου και αδήλωτου δημόσιου χρέους).
3. Κατώτεροι δείκτες για επενδύσεις στην έρευνα,ανάπτυξη,εκπαίδευση και υποδομές σε ποσοστό...% επί του ΑΕΠ (μένει ακόμη να καθοριστεί).
Δεσμευόμαστε, βάσει μιας έκθεσης της Επιτροπής (με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου) να αξιολογούμαστε βάσει αυτών των δεικτών.Στο πλαίσιο της εθνικής μας ευθύνης,θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.Θα καλέσουμε εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των συμβαλλόμενων κρατών σε τακτικές συναντήσεις μεταξύ τους για να συνοδεύουν αυτή την ενισχυμένη συντονιστική διαδικασία μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας ακόμη και πέραν της εθνικής νομοθεσίας.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας συμφωνούμε ως πρώτο βήμα ένα «Πρόγραμμα 6 σημείων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα»,τα μέτρα του οποίου θα πρέπει εντός 12 μηνών να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο:
1. Κατάργηση των συστημάτων μισθολογικών δεικτών.
2. Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών συμπεφωνημένων δικαιωμάτων προς την κατεύθυνση προώθησης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.
3. Ετοιμότητα για τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής και ρυθμιστικής βάσης.
4. Προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος στη δημογραφική εξέλιξη (π.χ.αλλαγή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).
5. Δέσμευση για τον καθορισμό ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατώνμελών.
6. Καθιέρωση εθνικών καθεστώτων διαχείρισης κρίσεων για τις τράπεζες.
Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης (συν χ),θα εξετάζουμε τακτικά την εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανταγωνιστικότητα. Για την οργάνωση της εργασίας μας και για να θέσουμε τις αποφάσεις μας σε μια σταθερή βάση θα καθορίσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα αποφασίσουμε θεσμικά μέτρα.
Παρακαλούμε την Επιτροπή να μας υποβάλει έπειτα από 12 μήνες μια έκθεση για την εφαρμογή των έξι μέτρων και συναφείς εισηγήσεις. Πέραν τούτου,θα εξετάσουμε την καθιέρωση ενός μηχανισμού κυρώσεων.
Είμαστε πεπεισμένοι: ο ενισχυμένος συντονισμός των πολιτικών μας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων (ΕSΜ) θα διασφαλίσουν από κοινού τη μόνιμη σταθερότητα του νομίσματός μας.
Αυτοί οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης θα δημιουργήσουν μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.
Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των (...) θα παρέχουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη συνεισφορά μας ώστε να διαφυλάξουμε το επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τις μελλοντικές γενιές.»
Το παραπάνω, ανατριχιαστικό ως προς την ωμότητά του κείμενο, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο γερμανικός δρόμος που επιβάλλεται στους ευρωπαϊκούς λαούς δεν οδηγεί απλά σε αδιέξοδο αλλά σε μιαπρωτοφανή, πανευρωπαϊκή οικονομική δικτατορία του κεφαλαίου, στα πλαίσια της οποίας ακόμα και οι συντηρητικές κεϋνσιανές πολιτικές θα απαγορεύονται ως αντισυνταγματικές! Έχει γίνει λοιπόν ξεκάθαρο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ότι το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται αλλά ανατρέπεται! Και αυτή η ανατροπή δεν μπορεί να έχει άλλη κατεύθυνση από τον σοσιαλισμό. Διαφορετικά, η απόλυτη βαρβαρότητα βρίσκεται προ των πυλών…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου