Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

EΙΚΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 8μηνο







πηγή: iskra

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Προ των πυλών βρίσκεται η κυριολεκτική κατάρρευση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα των ετήσιων στόχων η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και το ύψος των εσόδων τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με πραγματικό εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών.

Βέβαια η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%. Όμως η υστέρηση των πραγματοποιηθέντων δημοσιονομικών μεγεθών έναντι των ετήσιων στόχων καθιστά τέτοιες θριαμβολογίες κωμικοτραγικές.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Μιλάμε ουσιαστικά δηλαδή για πλήρη κατάρρευση των εσόδων, παρά την άγρια και πρωτοφανή φορολαίλαπα, που έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Οικονομικών εναντίον των πολιτών.

Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι δραματικά περιορισμένες κατά 32,8%, γεγονός που αποτελεί οικονομική «βόμβα» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε δηλαδή δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και, επί της ουσίας, πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε  μια ψευδεπίγραφη εικόνα του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο όμως, παρ’ όλο το «μασκάρεμα», βρίσκεται χαμηλότερα του ετήσιου στόχου.
Όμως επειδή το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια», ακόμα και οι περίφημες αγορές δεν δίνουν καμία βάση στις ανακοινώσεις της τροϊκανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περί δήθεν τεράστιας μείωσης του ελλείμματος, εκτοξεύοντας σε πρωτοφανή ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Αλλά βεβαίως, από την σκοπιά της Αριστεράς έχει επανειλλημμένα τονιτεί ότι το θέμα δεν είναι να μειωθεί απλά το έλλειμμα, αλλά η απουσία μιας εθνικής, αναπτυξιακής πολιτικής με προσανατολισμό προοδευτικό και σοσιαλιστικό. Διαφορετικά, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών του μνημονίου, ακόμα και αν οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το ύψος του ελλείμματος, θα θυμίζει τη φράση "η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε"!
Δήλωση σχετικά με το θέμα έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης:

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ!
Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση και την πορεία του προϋπολογισμού το 8μηνο, έκανε την παρακάτω δήλωση:


Τα στοιχεία του 8μήνου του προϋπολογισμού, παρά τον συνεχιζόμενο πλασματικό χαρακτήρα τους, καταδεικνύουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού σε σχέση με τους τεθέντες (απαράδεκτους) στόχους.


Οι επιλογές κυβέρνησης-τρόικα δεν οδηγούν τον τόπο μόνο σε μεγάλη ύφεση, σε παραγωγική ερήμωση και σε κοινωνική λεηλασία αλλά αδυνατούν να προσεγγίσουν και τις δημοσιονομικές επιδιώξεις στο όνομα των οποίων ελήφθησαν.


Η αποτυχία των επιλογών κυβέρνησης-τρόικα είναι όχι μόνο παταγώδης αλλά και έχει συνολικό χαρακτήρα και τραγικές επιπτώσεις.


Επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αυτό καθεαυτό το έλλειμμα αλλά η ανάπτυξη και ο κοινωνικός της προσανατολισμός και επομένως το πώς το έλλειμμα αξιοποιείται για πραγματικούς και δυναμικούς αναπτυξιακούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς στόχους.Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα και κίνημα για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, με την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και την ήττα του δικομματικού κατεστημένου σκηνικού, πράγματα που συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για μια πορεία διεξόδου από την κρίση και προοδευτικής ανασυγκρότησης του τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: