Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Το Ντυνάν, ο "τσάρος" και το... ξεπούλημα!



ΠΗΓΗ: Euro2day
του Χρ. Κίτσιου 

Δημοσιεύθηκε: 07:52 - 23/12/10

Ενέργεια χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει η αγορά την απόφαση του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» να προχωρήσει σε αποκλειστικές συζητήσεις πώλησης του ομώνυμου νοσοκομείου με αδιαφανείς και συνοπτικές διαδικασίες

Με μια λακωνική ανακοίνωση, το κοινωφελές ίδρυμα γνωστοποίησε, χθες, ότι έκανε αποδεκτή την από τις 20 Δεκεμβρίου πρόταση ενδιαφέροντος του Ιατρικού Αθηνών και του Asklepios για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». 

Χορήγησε, μάλιστα, κατόπιν θετικής εισήγησης του προέδρου του, κ. Ανδρέα Μαρτίνη,δικαίωμα αποκλειστικότητας στο Ιατρικό και στο Asklepios, ώστε ως τις 20 Ιανουαρίου να συγκροτήσουν το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα και να υποβάλουν αξιόπιστη προσφορά εξαγοράς του νοσοκομείου. 

Δηλαδή το Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος αποφάσισε, εν μια νυκτί, να πουλήσει το «Ερρίκος Ντυνάν», χωρίς, όπως όλα δείχνουν, τη στοιχειώδη προεργασία και με την αδιαφανή διαδικασία των μεμονωμένων προσφορών και των αποκλειστικών συζητήσεων. 

Όλα αυτά δε χωρίς να ακυρώσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την εκχώρηση του management, ο οποίος απλώς… παρατάθηκε ως το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Φεβρουαρίου! 
Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, για πρωτοφανή διαδικασία ακόμη και για τα ειωθότα του ιδρύματος επί της προεδρίας του -σχεδόν - «ισόβιου», κ. Α. Μαρτίνη.


Σε περίοδο οξείας κρίσης τόσο οικονομικής όσο και αξιοπιστίας, με την κοινωνία να απαιτεί διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και με την κυβέρνηση, τα λοιπά κόμματα και φορείς να την ευαγγελίζονται, το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις βασικές αρχές διαφάνειας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων. 

Και αυτό όταν ακόμη και ανώνυμες εταιρίες, κερδοσκοπικοί δηλαδή οργανισμοί, επιλέγουν τους ανοιχτούς διαγωνισμούς ως το πιο πρόσφορο μέσο για την επίτευξη καλύτερου τιμήματος και την εξασφάλιση της απαραίτητης διαφάνειας απέναντι στους μετόχους τους. 

Γιατί το Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και ο πρόεδρός του δεν νιώθουν την ανάγκη να πράξουν το ίδιο; Όταν μάλιστα πρόκειται για περιουσία που μεταξύ άλλων έχει φτιαχτεί από τον οβολό εκατομμυρίων Ελλήνων μέσω των εράνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος ελέγχει το ίδρυμα; 

Με ποια κριτήρια αποφάσισαν ο Ε.Ε.Σ. και το κοινωφελές ίδρυμα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της υποβολής μεμονωμένων προσφορών και χορήγησης δικαιώματος αποκλειστικότητας συζητήσεων; 

Πώληση χωρίς προηγούμενη διερεύνηση ενδιαφέροντος; 

Είχε προηγηθεί ανάθεση σε τράπεζα ή ΕΠΕΥ έστω της διερεύνησης ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να διαπιστωθεί αν και πόσοι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»; 

Από την πρώτη αντίδραση της αγοράς προκύπτει ότι οι μεγάλοι παίκτες της ιδιωτικής υγείας δεν είχαν καν ενημερωθεί για τη σχετική πρόθεση του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και ως εκ τούτου προκύπτει ότι δεν υπήρξε διερεύνηση ενδιαφέροντος. 

Πώς, επομένως, θα κριθεί αν η πρόταση των Ιατρικού Αθηνών και Asklepios, στα οποία δόθηκε ήδη περίοδος αποκλειστικότητας, είναι η πιο συμφέρουσα που θα μπορούσε να πετύχει το ίδρυμα; 

Προτίθεται ο κ. Μαρτίνης έστω και στο και πέντε να ανοίξει τη διαδικασία και σε άλλους παίκτες; 

Διότι εδώ δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ένα οποιοδήποτε ίδρυμα. Το κοινωφελές ίδρυμα του «Ερρίκος Ντυνάν» συστάθηκε και λειτουργεί με ειδικό νομοθετικό καθεστώς που ψηφίστηκε από τη Βουλή για να χτίσει και να λειτουργήσει το ομώνυμο νοσοκομείο. 

Χάρη ακριβώς στο ειδικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του το νοσοκομείο απαλλάχθηκε από φόρους και δασμούς για την προμήθεια του υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του, ενώ ακόμη και σήμερα δεν εμπίπτει στην υποχρέωση ΦΠΑ όπως οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές. Καθεστώς εξαίρεσης που ουδέποτε αιτιολογήθηκε. 

Η «μπλόφα» Μαρτίνη και η στάση του Δημοσίου 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε μόλις χθες με επιστολή του στο Ιασώ, που είχε περάσει μαζί με το Ιατρικό στην τελική φάση για τον διαγωνισμό του management, ότι αποφάσισε ομόφωνα η λήψη σχετικής απόφασης να μετατεθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, λόγω εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν» . 

Δηλαδή το ίδρυμα και συζητά την πώληση και συνεχίζει να τρέχει τον διαγωνισμό για την εκχώρηση του management του ίδιου νοσοκομείου! 

Και γιατί έκανε στροφή 180 μοιρών εισηγούμενος την έναρξη διαδικασίας πώλησης του Ντυνάν, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του management; 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εισήγηση και η απόφαση έναρξης συζητήσεων για πώληση του νοσοκομείου Ντυνάν αποτελούν άλλο ένα διαπραγματευτικό όπλο του «τσάρου» κ. Μαρτίνη απέναντι στην κυβέρνηση. 

Το ίδρυμα φέρεται να απειλεί το υπουργείο Υγείας ότι θα χάσει ένα από τα πλέον σύγχρονα συνεργαζόμενα με το ΕΣΥ νοσοκομεία (οι ΜΕΘ του Ντυνάν είναι συμβεβλημένες με το ΕΣΥ), προκειμένου να εισπράξει οφειλές ύψους 25 εκατ. ευρώ. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το υπουργείο Υγείας καλείται να διευκρινίσει χωρίς καθυστέρηση τη στάση που κράτησαν οι τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου στο επταμελές Δ.Σ. του ιδρύματος στη συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη των συζητήσεων πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Ντυνάν, η απόφαση για την πώληση ελήφθη ομόφωνα, οι οποίες εφόσον ισχύουν εγείρουν μείζον θέμα για τη στάση των εκπροσώπων του Δημοσίου. 

---- Η ανακοίνωση του Ιατρικού 

Σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α. η Ιατρικό Αθηνών αναφέρει τα εξής:

 Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. του Ερρίκος Ντυνάν έκανε αποδεκτή την από 20 Δεκεμβρίου 2010 πρόταση της Ιατρικό για τη χορήγηση σε αυτήν δικαιώματος αποκλειστικότητας μέχρι την 20ή Ιανουαρίου 2011 προκειμένου να συγκροτήσει κατάλληλο επενδυτικό σχήμα για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. 

Σημειώνεται ότι πρόθεση της εταιρίας είναι στο σχήμα να συμμετάσχουν και επιλεγμένοι ιατροί - μαιευτήρες". 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξεκαθάρισαν οι άνθρωποι! Η κρίση αποτελεί και ευκαιρία.

Swell είπε...

Πιστεύεις ακόμα ότι αν η Ελλάδα ήταν ευνομούμενη χώρα, ο Μαρτίνης θα ήταν ελεύθερος; Ή θα είχε το γιωτ με μόνιμο πλήρωμα που πληρώνει ο Ερυθρός Σταυρός;