Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η πολιτικοποιημένη Eurostat!

Πού θα καταλήξουν τελικά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης μετά την αναθεώρηση της Eurostat;
Απαντήσεις σ' αυτήν και σ' άλλες ερωτήσεις θα λάβουμε τις επόμενες μέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει περάσει απαρατήρητη η σχεδόν παθητική στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορούν να προβάλουν αντιστάσεις μετά το ξεγύμνωμα της χώρας και τα περίφημα ελληνικά στατιστικά στοιχεία (greek statistics). «Κάνουν τα ίδια σε άλλες χώρες», ρώτησε η στήλη πρόσφατα κάποιον ειδήμονα.


«Δεν γνωρίζω αν θα το κάνουν στο μέλλον σε άλλη χώρα. Ομως, μην ξεχνάτε ότι εσείς έχετε μπει στο στόχαστρο», τόνισε ο ίδιος.
Μια και αναφερθήκαμε όμως στη Eurostat, αξίζει να αναφερθούμε σε μια παλαιότερη ιστορία. Οπως ίσως θυμούνται πολλοί, η χώρα ζήτησε από τη Eurostat το 2006 να αναθεωρήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 24%. Ηταν η εποχή που οι περίφημες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΣΥΕ για τη μαύρη οικονομία και τις πόρνες είχαν κλέψει την παράσταση.
Τελικά, η Eurostat ενέκρινε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 9,7% αν θυμόμαστε καλά. Τι είχε μεσολαβήσει όμως; Σύμφωνα με άτομο που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πολύ καλά την περίπτωση, η Ισπανία προέβαλε βέτο σε μια μεγάλη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ γιατί θα έβγαζε την Ελλάδα με παρόμοιο ή υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τη χώρα της Ιβηρικής.
Μετά απ' αυτό υπήρξε παρέμβαση του Ισπανού τότε αρμόδιου επιτρόπου κ. Αλμούνια και το θέμα έκλεισε, αποδεικνύοντας πόσο ανεξάρτητη είναι η Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: