ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αυξήθηκε κατά 21,3 δισ. ευρώ το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Έτσι, το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος έφτασε το δεύτερο τρίμηνο στα 434,3 δισ. ευρώ από 413 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010. Δηλαδή άγγιξε το 187% του ΑΕΠ.
Το εξωτερικό χρέος της χώρας, όπως το μετρά η ΤτΕ, δεν αποτυπώνει την πορεία του χρέους γενικής κυβέρνησης που παρακολουθείται από την Τρόικα. Περιλαμβάνει τις συνολικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των άλλων χωρών, ανά τομέα της οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση, Τράπεζες κλπ).
Αποτυπώνει κατά κύριο λόγο τη συνολική αξία του δανεισμού των φορέων αυτών στο εξωτερικό.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, το λεγόμενο "δημόσιο χρέος" σε ταμειακή βάση (η τρόικα λαμβάνει υπόψη το δημόσιο χρέος σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή στο λογιστικό κλείσιμο κάθε περιόδου), περιλαμβάνει την τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται στα χέρια μη κατοίκων και διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου σε 184 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με τον Μάρτιο που ήταν 213,1 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή όμως δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκε η επίδοση της Ελλάδος. Απλά αντανακλά κατά κύριο λόγο την μεγάλη υποχώρηση των αγοραίων τιμών των ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές, η οποία τον Μάρτιο του 2010 ήταν 200 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο η αξία τους (με βάση τις τιμές στη δευτερογενή αγορά) μειώθηκε σε 154,7 δισ. ευρώ.Η τρέχουσα μειωμένη τιμή αφορά στην τιμή που (υποθετικά) θα εξοφλούνταν σήμερα τα ομόλογα, με βάση τις τιμές διαπραγμάτευσής τους στη δευτερογενή.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, καταγράφεται αύξηση των υποχρεώσεών τους προς το εξωτερικό, το σύνολο των οποίων στο τέλος του Ιουνίου έφτασε σε 139,6 δισ. ευρώ και πρόκειται κυρίως για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, διαδικασία που εντάθηκε στο β’ τρίμηνο του 2010, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση, με το κλείσιμο των αγορών για το δημόσιο, που επηρέασε και τις ελληνικές τράπεζες.
Στη διάρκεια του β’ τριμήνου, οι σχετικές υποχρεώσεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 27 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, οι αντίστοιχες υποχρεώσεις ήταν 112,6 δισ. ευρώ, και στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνταν από το τέλος του 2008.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανήλθε τον Ιούνιο σε 105,3 δισ. ευρώ, και το μακροπρόθεσμο σε 34,3 δισ. ευρώ.
Από το δανεισμό των τραπεζών επηρεάστηκε και το χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος, που αυξήθηκε σε 84,7 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουνίου, από 60,9 δισ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.
Διευκρινίζεται, όμως, ότι το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις στο Ευρωσύστημα, αλλά και τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου