Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Oι πολυεθνικές φεύγουν,οι Έλληνες εκβιάζουν




πηγή: enet 25/7/2010
του Β.Γεώργα


ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, με κυρίαρχο αυτό της υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, προκαλούν πλέον αλλεπάλληλα κύματα άμεσων ξένων... αποχωρήσεων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ το ξένο κεφάλαιο αλλά και τις θέσεις εργασίας που χάνονται κατά χιλιάδες.

Οι επαναλαμβανόμενες απειλές επιφανών ελλήνων επιχειρηματιών ότι «θα τα μαζέψουν να φύγουν από την Ελλάδα», σε συνδυασμό με τα τελευταία ηχηρά κρούσματα στο λιανεμπόριο με πρωταγωνιστές τη γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi που αποσύρεται από την Ελλάδα, την Dixons που διέκοψε τη λειτουργία Electroworld, την ενσωμάτωση της DIA στην Carrefour - Μαρινόπουλος και πρόσφατα την αποχώρηση της Fnac από την ελληνική αγορά έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, που στην πιο κρίσιμη καμπή για το μέλλον χώρας καλείται να σταματήσει τον κατήφορο της οικονομίας συγκεράζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας με την ανάγκη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στον επιχειρηματικό τομέα και την απαίτηση για μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.


«Παρεμβάσεις»

Δεν είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο δυσάρεστων εξελίξεων στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να προαναγγείλει «διορθωτικές παρεμβάσεις» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην εταιρική φορολόγηση, και ειδικότερα ως προς τη φορολόγηση των κερδών που οι επιχειρήσεις επανεπενδύουν.

Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι το υπουργείο θα κάνει όποια αλλαγή χρειαστεί, βλέποντας πώς λειτουργεί στην πράξη το νέο φορολογικό καθεστώς.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνονται προετοιμασμένοι ακόμη και για τα χειρότερα τους επόμενους μήνες, αναγνωρίζοντας πως δεν έχουν και πολλά όπλα στα χέρια τους για να συγκρατήσουν το κύμα φυγής που ξεσηκώνεται.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευνοϊκό και ούτε μπορεί να γίνει πριν περάσει μία διετία και ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προωθούνται».

Αντικίνητρο δεν αποτελούν, φυσικά, μόνο οι φόροι ή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, αλλά ένα πλέγμα πρόσθετων παραγόντων, όπως είναι η μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή λειτουργία σε πολλές αγορές (λ.χ. η ενέργεια, μεταφορές), η εκτεταμένη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες, το «εχθρικό» νομικό πλαίσιο αλλά και ο ανταγωνισμός που λόγω της ύφεσης δεν εγγυάται πλέον την επίτευξη εύκολου κέρδους.

Ποιοι αποχώρησαν

Επικαλούμενοι λόγους που άπτονται των παραπάνω, μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι αποχώρησαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η Shell και η ΒΡ από τον τομέα της εμπορίας καυσίμων, η Enel από την ενέργεια, η Fnac από το λιανεμπόριο και -όχι πολύ παλαιότερα- η Interattica, η Village Roadshows, η Crown, η Henkel, η Johnson, η Procter, η Unilever που αποχώρησαν οριστικά ή μετέφεραν παραγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Το 2009 οι εισροές ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό υποχώρησαν 25% και διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. δολάρια, φέροντας την Ελλάδα μόλις στην 17η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το απόθεμα εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 12,3% του ΑΕΠ (περίπου 30 δισ. ευρώ) ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 115η θέση (σε σύνολο 141 χωρών) ως επενδυτικός προορισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: