Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Οι αποφάσεις των 27



Επισημαίνοντας την ενότητα της ΕΕ μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι "27" τονίζουν ότι η ΕΕ έκανε ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα, τονίζουν, την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν τους βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση κατά 75% του δείκτη απασχόλησης για τις γυναίκες και τους άνδρες, ηλικίας 20 ως 64 ετών, η αύξηση των κρατικών και δημόσιων επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ και η μείωση ως το 2020 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους ακόλουθους προσανατολισμούς:


-Να ενισχυθεί το προληπτικό αλλά το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την επιβολή πιθανών κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και να προβλεφθούν κίνητρα για τις χώρες που συμμορφώνονται έγκαιρα. Προβλέπεται ότι οι κυρώσεις και τα κίνητρα θα επανεξετάζονται ώστε να διασφαλίζεται ένα προοδευτικό σύστημα με συνοχή ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης και με βάση τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ.

-Να αναβαθμιστεί η σημασία του δημοσίου χρέους και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

-Να υποβάλουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άνοιξη αρχής γενομένης από το 2011, στο πλαίσιο του "ευρωπαϊκού εξαμήνου" τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να υπάρχει αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των γενικών προσανατολισμών των προϋπολογισμών των κρατών μελών πριν την κατάθεση και την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

-Να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που να είναι συμβατά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα οποία θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών.

-Να διασφαλίζεται η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων τα οποία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για μια ισχυρή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική με την επισήμανση ότι οι στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητες στην παροχή στατιστικών στοιχείων.

Σε ότι αφορά την μακροοικονομική επιτήρηση η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους εξής προσανατολισμούς:

-Να δημιουργηθεί ένας πίνακας αξιολόγησης για την καλύτερη εξέταση των εξελίξεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας και των ανισορροπιών αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων ή μη βιώσιμων τάσεων.

-Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης που να αντανακλά την πραγματική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ομάδα Δράσης και την Επιτροπή να προχωρήσουν τάχιστα ώστε οι παραπάνω προσανατολισμοί να καταστούν επιχειρησιακοί με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Οκτώβριο του 2010.

Φορολογούνται οι τράπεζες

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η Σύνοδος Κορυφής έλαβε τις εξής τρείς αποφάσεις:

-Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τάχιστα τις νομοθετικές προτάσεις για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συστημικού Κινδύνου και οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αρχίσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011.

-Η Σύνοδος Κορυφής ζητά να υπάρξει συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τα λεγόμενα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια πριν από το καλοκαίρι και την ταχεία εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής για τη βελτίωση της εποπτείας της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης.

-Η Σύνοδος Κορυφής υιοθετεί τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή για τα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα τα μέτρα για τις ανοιχτές πωλήσεις κερδοσκοπικών προϊόντων και για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί πως συμβάλουν στο κόστος της κρίσης επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός αξιόπιστου πλαισίου επίλυσης κρίσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν στις σχετικές εργασίες και να υποβάλουν πρόταση τον Οκτώβριο του 2010.Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την Ομάδα G20 (20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη), που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, την επιβολή φόρου στις συναλλαγές στις χρηματαγορές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δολοφόνησε την Εργασία. Στεγνά και στυγνά.
Ούτε δωσίλογοι πρωθυπουργοί κατεχομένων χωρών τόλμησαν να καταργήσουν τις συντάξεις. Ο κ. Παπανδρέου τις εξαέρωσε.
Ούτε φασιστικές κυβερνήσεις τόλμησαν να πειράξουν τις αποζημιώσεις. Ο κ. Παπανδρέου τις κατέκοψε.
Μόνον ο Πινοτσέτ, ο Φράνκο κι ο Μουσολίνι τόλμησαν να απελευθερώσουν τις απολύσεις. Το ίδιο τόλμησε και ο γιος του Ανδρέα.
Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον τόσο χρήσιμος στην Ελλάδα, όσον ήταν στον Αχιλλέα η φτέρνα του...
*****
Με ένα κύμα-τσουνάμι-ευφημισμών που κρατάει απ' την εποχή Σημίτη, οι κυβερνώντες και τα πρόθυμα παπαγαλάκια τους, συγκαλύπτουν με την κομιλφώ ρητορική τους (κυρίως μέσω των πλείστων εκ των ΜΜΕ) τη μεγαλύτερη Υβριν όλων των εποχών: τον συνειδητό ανασκολοπισμό της χώρας - της Ελλάδας!
Με πομφόλυγες περί «όπεν γκόβερμεντ» και «ηλεκτρονικών βιογραφικών», στην πραγματικότητα έθεσαν την πατρίδα υπό κατοχήν και τώρα προχωρούν σπρώχνοντας τους απλούς επί σφαγήν.
Οχι μόνον εξαπάτησαν το Κοινοβούλιο για να υπερψηφισθεί το Μνημόνιο (με τη βοήθεια των αχρείων πατριδοκοκάπηλων του ΛΑΟΣ), αλλά τώρα μεΠροεδρικό Διάταγμα ο κ. Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου υπερφαλαγγίζει (πάλι) τη Βουλή κι επιβάλλει με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μέτρα επαίσχυντα, που ούτε ο τελευταίος κουίσλινγκ σε διατεταγμένη υπηρεσία γκαουλάιτερ θα τολμούσε. Λες και η Ελλάδα κυβερνάται πλέον από μια εξωθεσμική παρέα, αρεστή στον πριγκηπάδελφο Νικολάκη.
Αφού ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε ο ίδιος κρίση δανεισμού της χώρας, και αφού στη συνέχεια πήρε επαίτης (με κωμικές μπλόφες) τους δρόμους της Εσπερίας, διασύροντας τους Ελληνες ως τεμπέληδες κι ανεπρόκοπους, αφού μας οδήγησε στην απομείωση της εθνικής κυριαρχίας, βάζει τώρα την Εργασία πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και τη βιάζει.
Ο άνθρωπος, γύρισε τη χώρα πίσω στην εποχή των κολίγων
Αυτός ο πρωθυπουργός-ανδρείκελο των Δυνατών και του ΔΝΤ φέρεται σαν να 'χει χάσει η χώρα πόλεμο.
Με επικοινωνιακές κουτοπονηριές (βλέπει «φλασιές ανάκαμψης» ο συνεντευξάκιας Λοβέρδος κι ύστερα στήνει την Εργασία στα έξι βήματα) αυτή η κυβέρνηση έχει μπει απ' την αρχή της στου κακού τη στράτα,
αυτήν που έχει αναγορεύσει σε μονόδρομο, οδηγώντας τη χώρα στον όλεθρο.
Με εκβιασμούς (του τύπου: δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση απ' το πακέτο στήριξης) προχωρούν σε αλλεπάλληλους βιασμούς. Χήρες, ορφανά, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες -οι πάντες βιάσθηκαν, πλην λαμογίων και Κλαζομενίων.
Μεγάλη υπόθεση οι Κλαζομένιοι - είναι αλήθεια ότι πολλοί εξ αυτών, που στο άκουσμα λέξεων όπως «εργατική τάξη», «πατρίδα» ή «παράδοση» έβγαζαν φλύκταινες, άνοιξαν τον δρόμο στον Σημίτη, στον Καραμανλή και τώρα στον Γιωργάκη, για να υποδουλώσουν τον λαό και να καθαιρέσουν το αυτεξούσιον της χώρας.
Με (αυτούς τους τρομερούς) ευφημισμούς, αλληλολειχόμενοι μετ' «ευπρεπείας» στα ΜΜΕ κι από τα ΜΜΕ, κάνοντας αβάντα στους «νταβατζήδες» και υψώνοντας πάντα επικριτικό το δάκτυλο στον λαό, αλάλιασαν τη δημοκρατία, έκαναν κουρέλι το Σύνταγμα, περιήγαγαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς σκλαβιάς και κατέβασαν τον πολιτισμό των ανθρώπων σε επίπεδα μεσημεριανάδικων ή επιδοτούμενων λακεδοβαλέδων...
Ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου προϊόν και ο ίδιος της παρακμής που κατατρύχει τη χώρα απ' την εποχή του πατέρα του, ευδόκησε να πάρει εναντίον της μέτρα που μόνον τύραννοι ή εγκάθετοι ξένων Επικυρίαρχων θα επεδίωκαν.
Μένει να αποδειχθεί αν ο λαός (όπως κι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί) θα σκύψει το κεφάλι για να αποκεφαλισθεί ή αν θα τους «πάρει με τις πέτρες»...