Πηγή: bankingnews.gr
Αποκλείει το ενδεχόμενο οριστική διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους θεσμικούς εταίρους της η Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεση της για τη χώρας μας, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να είναι είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.
«Όπως έχει αποδειχθεί η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους», γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συνεργασία των μνημονιακών κομμάτων δεν θα κρατούσε για πολύ εξαιτίας των αντιδράσεων που εγείρονται.
Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε μία περίπτωση να εκλεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση θέσει τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας. Το ενδεχόμενο να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας κρίνεται απίθανο, ενώ πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να «παγώσει» η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά να συνεχιστεί ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η GS, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σφοδρές για τις αγορές.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επιλογές που έχουν ΕΕ και ΔΝΤ είναι τρεις:
-Να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά τον Ιούνιο. Η επιλογή αυτή φαίνεται απίθανη. Το μήνυμα που θα δοθεί σε μία τέτοια περίπτωση θα απειλήσει την προσπάθεια προσαρμογής σχεδόν όλων των χωρών της ευρωζώνης, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε δύσκολη θέση για να πείσουν τους φορολογούμενους να αποδεχτούν τη λιτότητα.
-Να διακόψουν τη χρηματοδότηση, αλλά η ΕΚΤ να είναι ο δανειστής τελευταίας επιλογής. Η επιλογή αυτή φαίνεται πιο πιθανή. Θα έχει δοθεί ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ενώ παράλληλα θα έχει στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προστατεύοντας από τις συνέπειες ενός κραχ ολόκληρη την ευρωζώνη.
-Να διακοπεί οριστικά η χρηματοδότηση και στην κυβέρνηση και στις τράπεζες. Απίθανη κρίνεται και αυτή η επιλογή, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες.
Ποιές θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που διακοπεί οριστικά η χρηματοδότηση της Ελλάδας;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι σφοδρές. Το κόστος δανεισμού των ευρωχωρών θα αυξηθεί σημαντικά, το ευρώ θα χάσει μέρος της αξίας του και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα καταβαραθρωθούν. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος, αναφέρει η GS. Εάν οι πολιτικοί αντιληφθούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, τότε με τις κατάλληλες επεμβάσεις μπορεί η περίοδος αναταραχών θα διαρκέσει λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, καταλήγει η GS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου