Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αν δεν συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, δηλαδή 58 δισ ομολόγων, θα τιναχθεί η διαδικασία του PSI+ στον αέρα – Η Γερμανία αντιδρά ακόμη σθεναρά και εξετάζει «ειδικό σχέδιο» για την Ελλάδα με στόχο την χρεοκοπία εντός ευρώ…



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου

Η δήλωση του  επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Jens Weidmann ότι δεν έχουν καμία βάση οι  πληροφορίες για συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους PSI+ προσλαμβάνει τεράστια αξία και σημασία καθώς αν επιβεβαιωθεί τελικώς ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην όλη διαδικασία.
Έμπειρος έλληνας τραπεζίτης αναφέρει ότι «πρέπει πάση θυσία να συμμετάσχει στο PSI+ και η ΕΚΤ ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της συμμετοχής. Αν αυτό δεν συμβεί θα υλοποιηθεί μια διαδικασία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τιναχθεί στον αέρα»
Η Γερμανία αντιδρά σθεναρά και προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή στην αναδιάταξη του χρέους.
Με απλά μαθηματικά στόχος είναι ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δις ευρώ να μειωθούν στα 100 δις ευρώ εκ των οποίων τα 70 δις ευρώ θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα που θα φέρουν κουπόνι κοντά στο 3,5%. 
Το haircut θα είναι 50% ενώ η σωρευτική ζημία θα φθάσει στο 73% ή 74% σε παρούσες αξίες.
Όμως αν δεν συμμετάσχουν οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ που κατέχουν 10 και 48 δις ευρώ αντίστοιχα ή συνολικά 58 δις ευρώ είναι προφανές ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή και τότε εκ των πραγμάτων θα ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης που πιθανότατα θα ψηφιστούν προς τα τέλη Φεβρουαρίου. 
Με τα CACs η διαδικασία του PSI+ θα μετεξελιχθεί από εθελοντική σε υποχρεωτική.
Όμως την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι αναφορές τόσο στα διεθνή μέσα, όσο και σε πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, που αναφέρουν ότι βασικός στόχος της Γερμανίας είναι να χρεοκοπήσει την Ελλάδα εντός ευρώ.
Με βάση ένα σχέδιο που διαρρέεται χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί με κάποιο επίσημο κείμενο «η Γερμανία σχεδιάζει ειδικό πλάνο για την Ελλάδα που θα την οδηγήσει σε συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ.
Το βαθύτερο σχέδιο, ο βαθύτερος στόχος είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός ευρώ να υποστεί ένα σχεδόν καθολικό haircut στο χρέος και διατηρώντας μόνο τα δάνεια της Τρόικα και με θεραπεία σοκ να επιχειρήσουν να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση την χώρα».
Καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα με την υπογραφή του μνημονίου θα κερδίσει χρόνο.
Όμως ορισμένα γεγονότα είναι ανησυχητικά.
Συν τοις άλλοις οι Ευρωπαίοι έχουν πιστέψει ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο όπως και δεν εφάρμοσε και το πρώτο.
Έλαβε μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα αλλά δεν προχώρησε σε τομές, σε ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.
Οι ευρωπαίοι και οι Γερμανοί ειδικά μαζί με τις χώρες  δορυφόρους τους θεωρούν την Ελλάδα παρία της Ευρώπης και ζητούν καθαρή λύση και άμεσα όχι άλλες καθυστερήσεις με την Ελλάδα»
Το παιχνίδι στην Ευρώπη σχετίζεται με τις νέες ισορροπίες δυνάμεων ίσως και με σχέδιο δημιουργίας μιας άλλης ευρωζώνης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και οικονομική ομοιογένεια.

Γιατί είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ πρέπει να  συμμετάσχουν στο PSI+ στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους…..
Πέραν των ιδιωτών θεσμικών τραπεζών και funds πρέπει να  συμμετάσχει και ο επίσημος τομέας όπως χαρακτηρίζεται δηλαδή η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται περίπου στα  48 δισ ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Οι λύσεις που έχουν προταθεί  είναι 2
1)Να μεταβιβαστούν στις τιμές κτήσης 66 με 70 μονάδες βάσης στο EFSF τα 48 δις ευρώ. Σε αυτή την διαδικασία η ΕΚΤ δεν θα υποστεί καμία ζημία.
Τα 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους είναι ονομαστικής αξίας περίπου 68 με 70 δις ευρώ δηλαδή περίπου 20 με 22 δις ευρώ όφελος αν δεχθεί το EFSF να υποστεί αυτή την ζημία.
2)Η δεύτερη λύση που εξετάζεται  είναι η ΕΚΤ να υποστεί haircut όσο και η διαφορά μεταξύ τιμών κτήσης και ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή να μην ισχύσει το haircut των ιδιωτών στην ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση η ζημία που θα υποστεί η ΕΚΤ θα είναι επίσης μηδενική καθώς το haircut είναι 30% με 34% όσο και οι τιμές κτήσης των ομολόγων. Η λύση αυτή μπορεί να μην είναι δίκαιη σε σχέση με τους ιδιώτες αλλά σίγουρα θα ευνοήσει το ελληνικό κράτος.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα έχανε περίπου 14 δις ευρώ και αυτή θα ήταν η πραγματική της ζημία.
Για την ΤτΕ που κατέχει 2,4 με 2,6 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα προφανώς και θα ακολουθηθεί η λύση που θα υιοθετηθεί στην περίπτωση της ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: