Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Bloomberg: Το ελληνικό deal δεν θα σώσει το ευρώ


ΠΗΓΗ: euro2day


Η συμφωνία για το PSI και τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθεί το ευρώ, εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg. 

Όπως επισημαίνουν, κάποια στιγμή, ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα στο σχέδιό της για ενίσχυση των δημοσιονομικών της περιοχής, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

«Όσο πιο νωρίς το καταλάβουν αυτό οι ηγέτες της Ευρώπης και λάβουν τα κατάλληλα μέτρα,τόσο λιγότερο ακριβή θα είναι η λύση», σχολιάζουν. 

Όπως επισημαίνουν, το βασικότερο γεγονός αυτής της εβδομάδας στην Ευρώπη είναι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της αναφορικά με τους όρους του εθελοντικού κουρέματος. 

Η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής συμφωνίας ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αδυναμίας της χώρας να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάρτιο, αλλά και για να διατηρηθεί ανοιχτή η κάνουλα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Ωστόσο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών, δεν θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας», τονίζουν οι συντάκτες του Bloomberg. Όπως εξηγούν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι άλλοι επίσημοι πιστωτές δεν συμμετέχουν στη συμφωνία και έτσι θα επηρεαστούν μόνο οι ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι κατέχουν περίπου 200 δισ. ευρώ από το καθαρό κρατικό χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 338 δισ. ευρώ. «Με άλλα λόγια, ακόμα και με 'κούρεμα' 50%, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά μόλις 100 δισ. ευρώ, ή λιγότερο από το 30%».


«Αυτό δεν είναι αρκετό. Η φερεγγυότητα οποιασδήποτε χώρας έγκειται στην εξυπηρέτηση του χρέους της, στα επιτοκιακά κόστη, στον ρυθμό ανάπτυξης και στη δημοσιονομική πολιτική. Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπολογίζοντας ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4% (αυτό το επιτόκιο ενδέχεται να επιτύχει από τις διαπραγματεύσεις για το PSI) επί του υπολοίπου χρέους των 238 δισ. ευρώ, και με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίζει επ’ αόριστον πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές των τόκων) 3,2% του ΑΕΠ, μόνο και μόνο για να μπορεί να διατηρήσει σταθερό το χρέος της. 

Μην υπολογίζετε να γίνει αυτό. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να εμφανίσει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μόνο τα 6 από τα τελευταία 24 χρόνια, όταν η οικονομική ανάπτυξή της ήταν πολύ υψηλότερη. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος τώρα θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα περίπου των δαπανών της για κοινωνικά προγράμματα». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πορτογαλία, αντίστοιχα, για να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο χρέους της, θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, κάτι που έχει καταφέρει να κάνει μόνο δύο χρονιές τα τελευταία 16 χρόνια. 

«Έχουμε ταχθεί υπέρ της απομείωσης του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας κατά 70% και 40% αντίστοιχα, ώστε οι δύο χώρες να πρέπει να επιτύχουν ένα πολύ πιο ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν οι επίσημοι πιστωτές αποδεχθούν και αυτοί 'κούρεμα'. Όταν εξασφαλιστεί ότι όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι φερέγγυες, τότε η ΕΚΤ θα μπορέσει να παρέμβει με αξιόπιστες εγγυήσεις για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να καθησυχάσει τις αγορές». 

«Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι μελλοντικά απαραίτητα για την επιβίωση του ευρώ. Όμως, η εφαρμογή τους τώρα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας», καταλήγουν οι συντάκτες του Bloomberg. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: