Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα 3 σενάρια χρεοκοπίας και τι θα συμβεί με τις καταθέσεις



ΠΗΓΗ: Banks' News

Τρία είναι τα βασικάσενάρια που κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό τύπο για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικούπροβλήματος. Κοινήσυνισταμένη τους η μη αποπληρωμή του συνόλου του χρέους της χώρας.Στιςμεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του πλανήτη, η Ελλάδα εμφανίζεται αφερέγγυα και ανίκανη να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Τα τρία βασικά σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:
1) Συμφωνία με την τρόικα  Μικρό «κούρεμα» των ομολόγων
Πρόκειται για το πιο ήπιο σενάριο, καθώς με τη μερικήδιαγραφή του χρέους εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση από την τρόικα.
Σε μία τέτοια περίπτωση το κράτος δεν κηρύσσει στάση πληρωμών, ωστόσο αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μη δημιουργεί νέο χρέος.
Η τρόικα σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζει να εκταμιεύει δόσεις του δανείου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου.



2) Στάση πληρωμών με παραμονή στην ευρωζώνη
Η κυβέρνηση δε τα βρίσκει με την τρόικα, δεν πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα και η διακοπή τηςχρηματοδότησής της σημαίνει στάση πληρωμών για το δημόσιο.
Με λίγα λόγια το δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει ταέξοδά του από τα έσοδα που έχει, ενώ δημιουργείτεράστιες ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει στο ενεργητικό του ομόλογα ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες εξαρτώνται από τη δυνατότητα των μετόχων τους να καλύψουν αυτές τιςζημιές.
Το πιο πιθανό είναι να χαθούν καταθέσεις, λόγω τηςαδυναμίας να καλυφθούν οι απαιτούμενες αυξήσειςκεφαλαίου, του πανικού που θα δημιουργηθεί, αλλά και του αποκλεισμού των τραπεζών για πολλά χρόνια από τις αγορές.

3) Στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή
Το απόλυτο χάος. Οι τράπεζες καταρρέουν, οι καταθέσειςχάνονται, το νέο νόμισμα υποτιμάται πάνω από 50% σε σχέση με τα βασικά νομίσματα, οι μισθοί υποχωρούν σημαντικά και η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη.
Το ελληνικό κράτος έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα, η αξία του οποίου ωστόσο λόγω της εξάρτησηςτης χώρας από τις εισαγωγές είναι ασήμαντη.
Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά. Από την άλλη πλευρά, η χώρα γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική λόγω του αδύναμου νομίσματος και ελπίζει σε ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών της.

5 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

φυσικ΄΄α και με τα τρια σεναρια την πληρωνουν πάλοι οι εργαζομενοι Μισθωτοι και οχι τα Λαμογια .. Αλλά ΕΙΔΙΚΆ με το τριτο ΤΗΝ πληρωνουν οι Μισθωτοι σε αδιανοητο βαθμό ... Γιαυτο και οι πιο ΑΚΡΑΙΟΙ νεοφιλελευθεροι Λυσσαξαν να παμε στη Δραχμή.

markos είπε...

Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να υπερασπιστεί τα λαικά συμφέροντα κάνει επιτακτική την ανάγκη ενός παλλαικού μετώπου που θα θέσει κοκκινες γραμμές στους απληστους καπιταλιστές.

Paulus Petrocapus είπε...

Νοσφεράτε, μην ξεχνάς ότι στην τρίτη λύση την πατάει άσχημα και όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Αν μας διώξουν από το ευρώ, η πρώτη σκέψη των Ιρλανδών θα είναι "we're next" και θα τραβήξουν ό,τι έχουν από καταθέσεις οπότε και ξεκινάει ντόμινο χρηματοπιστωτικού πανικού. Μου κάνει εντύπωση νεοφιλελεύθεροι να ζητάνε τέτοιο πράγμα. Γι'αυτούς ο τραπεζικός τομέας είναι κάτι ιερό. Μήπως εννοείς εθνικιστάρια-καρατζαφερίδια;

Ανώνυμος είπε...

αστεια αναλυση και κατωτερη του επιπεδου αντιστοιχων κειμενων του site..ουτε μαθητες δημοτικου θα το εγραφαν...οσο για τη τριτη λυση ειναι ακομη χειροτερα τα οσα γραφει....

Νοσφεράτος είπε...

Paulus Petrocapus η δραχμή προτεινεται ως λυση γιατι συνδεεται με την Υποτιμηση και την δυνατοτητα Υποτιμησης .. Υποτιμηση πληττει κυριως τους Μισθωτους .. Με αυτή την εννοια το κεντρικο επιχειρημα οσων προτεινουν την λυση της δραχμής ειναι Ακρως Νεοφιλελευθερο ..
( περαν των αριστερών που την συνδεεουν με κρατικοποιησεις κλπ ή αλλων που επιθυμουν την επιστροφη στο εθνος κρατος)
Πραγματι μια Ελλ΄δα της Δραχμής με μια συντριπτική Υποτιμ,ηση (περα και επιπλον της Τροικανής) θα ειναι παραδεισος για ..επενδυσεις ..
Εξαλλου αυτό δεν κανειτο ιδιο και η Τροικα; Αυτο δεν ειναι τ κεντρικο της επιχειρημα; Υποτιμηση μεσα στο Ευρω με μειωση μισθων ..
Και στην μια και στην αλλη περιπτωση Στοχος ειναι οιι Μισθωτοι .. Μόνο που στο σεναριο Δραχμή οι Μισθωτοι θα πληρωσουν πολύ περισσοτερα ..
2 σεναρια το ενα χειροτερο απο το αλλο ..
Αντι να πληρωσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ η Εκκλησια κλπ