Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Η 21η Ιουλίου πλησιάζει και όπως διαφαίνεται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής περιλαμβάνει μια λύση πακέτο για την Ελλάδα.
Όμως η σημαντικότερη λύση που φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες στην διαδικασία θα εμπλακεί και η ΕΚΤ αλλά και το EFSF το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από το EFSF ώστε να μπορεί να επαναγοράσει ελληνικό χρέος και η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα προσφερθεί να πωλήσει τα ομόλογα που έχει αγοράσει από την δευτερογενή αγορά ύψους 48-50 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Από την διαδικασία αυτή το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε αυτομάτως να κερδίσει 16 -14 δις ευρώ αν ισχύει η εκτίμηση ότι το μέσο κόστος των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι στις 75 -78 μονάδες βάσης.
Προφανώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήθελαν να συμμετάσχουν με τα 54 δις ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν καθώς θα κατέγραφαν μεγάλες μη αντιμετωπίσιμες για τον ισολογισμό και τα κεφάλαια τους ζημίες.
Ωστόσο άλλοι επενδυτές ίσως και ευρωπαϊκές τράπεζες να ήθελαν να πωλήσουν με μια μικρή κεφαλαιακή απώλεια ελληνικά ομόλογα.
Αν η ΕΚΤ συμμετάσχει στην επαναγορά χρέους πουλώντας τα ομόλογα που απέκτησε τότε αυτομάτως θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως 55-60 δις ευρώ που αυτό θα σήμαινε κέρδος περίπου 16 με 18 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Παράλληλα στην σύνοδο κορυφής θα εξετασθεί και η πρόταση για να χορηγηθεί νέο δάνειο περίπου 60 δις ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 3,5%.
Το δάνειο αυτό θα χορηγηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα έχει διάρκεια 7 ή 8ετή.
Το selective default Παρ΄ ότι υπάρχει στο τραπέζι και το haircut δηλαδή η απομείωση του ελληνικού χρέους πρόταση που έχει υποβάλλει η Commerzbank με κεφαλαιακή απώλεια 30% και επιμήκυνση 30 ετών για την ώρα φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της επαναγοράς χρέους και του rollover. Η επαναγορά χρέους εμφανίζει τους περισσότερους υποστηρικτές και αν η ΕΚΤ πωλήσει τα ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό κράτος και η Ελλάδα καταφέρει να επαναγοράσει χρέος και από άλλους επενδυτές και όχι από τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να συγκεντρώσει 55-60 δις ευρώ. Επίσης το rollover η επιμήκυνση θα φέρει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα 13-15 δις ευρώ ομόλογα σε σύνολο χρέους 355 δις θα επιμηκυνθούν. Το rollover η επιμήκυνση θα χρησιμοποιεί ως βασική εναλλακτική επιλογή όποιος θέλει πουλάει σε σχέδιο επαναγοράς, όποιος θέλει μπορεί να επιμηκύνει. Η επιμήκυνση όμως θα φέρει selective default από τους οίκους αξιολόγησης ωστόσο στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια από 1 έως 3 μήνες. Το selective default μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν τα βήματα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να υπάρχει άλλος κίνδυνος από τους οίκους αξιολόγησης. Το selective default αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο να κερδίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα χρόνο. Το selective default η επιλεκτική χρεοκοπία όμως αυτομάτως θα οδηγήσει στην κατάπτωση 141 δις ευρώ που είναι οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και τότε θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα αφού θα έρεπε να επιστραφούν τα 97,5 δις που έχουν αντλήσει ως ρευστότητα.Για το θέμα αυτό η ΕΚΤ εξετάζεται να μπορεί να δέχεται τις εγγυήσεις των 141 δις ευρώ παρ΄ ότι selective default με την εγγύηση του EFSF δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο να εγγυηθεί τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να υπάρξει και ενεργοποίηση του ELA. Αν οι πληροφορίες που αναφέρονται επιβεβαιωθούν τότε είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί το selective default ανώδυνα.Όμως όπως εύστοχα επισημαίνουν πολλοί όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτό που μένει θα είναι το default ποιος μπορεί να αποκλείσει να εκδηλωθούν μη εκτιμώμενα φαινόμενα και η κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου;Μόνο αν η ΕΚΤ συμμετάσχει ενεργά μπορεί να αποτραπούν οι ανεξέλεγκτες δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου