Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



ΠΗΓΗ: ISKRA
ME ΆΡΘΡΟ TOY ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES
Ο Τζώρτζ Σόρος, σίγουρα δεν είναι κάποιος ριζοσπάστης αντικαπιταλιστής ούτε καν κάποιος εναλλακτικός οικονομολόγος. Παρόλα αυτά, αν και υπέρμαχος του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ο Τζώρτζ Σόρος, είναι σε θέση να διατυπώνει κριτικές που αναδεικνύουν σκοτεινές πλευρές των αποφάσεων των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και όχι μόνο, χωρίςφυσικά να αντιπροτείνει ρηξικέλευθες προοδευτικές λύσεις.
Με το τελευταίο (Δευτέρα 21.03) άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Πώς η Γερμανία μπορεί να αποφύγει μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων", (μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά πατώντας εδώ), ο Τζωρτζ Σόρος, ασκεί κριτική στην τελευταία γερμανόπνευστη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους.


«Η Γερμανία επιρρίπτει τις ευθύνες για την κρίση στις χώρες που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους και δημιούργησαν χρέη», αναφέρει ο κ. Soros και συμπληρώνει: «Αυτή είναι μία προκατειλημμένη άποψη η οποία αγνοεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για κρίση χρέους, αλλά επίσης για κρίση νομίσματος και τραπεζών, και η Γερμανία έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης», μετατρέποντας τα εμπορικά της πλεονάσματα σε ελλείμματα των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών και επιτρέποντας τη δημιουργία φούσκας ακινήτων, ειδικά στην Ισπανία, μέσω του φτηνού δανεισμού.
«Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί, η Γερμανία στηρίζει τις υπερχρεωμένες χώρες ώστε να προστατεύσει το δικό της τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και επισημαίνει πως ο κίνδυνος είναι «μία χρόνια απόκλιση κατά την οποία οι πλεονασματικές χώρες θα προχωρούν, ενώ οι ελλειμματικές θα βουλιάζουν στα χρέη».
Συγκεκριμένα, ο κ. Soros προτείνει δύο «λύσεις».
Πρώτον, «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας να στηρίξει τα κράτη-μέλη αλλάκαι το τραπεζικό σύστημα»,  δηλαδή να "υιοθετηθούν" και να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Soros, «το τελικό μέγεθος του πακέτου στήριξης θα μπορούσε να παραμείνει το ίδιο, γιατί τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών θα μειώσουν τα αναγκαία κεφάλαια δανεισμού στα κράτη».
Δεύτερον, ο κ. Soros, προτείνει να μειωθεί το premium κινδύνου στο κόστος δανεισμού των χωρών που συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μετατροπή των κρατικών τίτλων σε ευρωομόλογα, οι χώρες στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσουν δικά τους ομόλογα με ρήτρες συλλογικής ευθύνης και να πληρώσουν premium κινδύνου μόνο όταν το συνολικό ύψος ξεπερνά τα κριτήρια του Μάαστριχτ», δηλαδή δημόσιο χρέος ίσο με το 60% του ΑΕΠ.

Σχόλιο της Iskra: Προφανώς, οι «λύσεις» που προτείνει ο κ. Soros, ούτε φιλολαϊκές είναι (καθώς θεωρεί απαραίτητη τη διάσωση των τραπεζών ώστε να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους) ούτε μπορούν να δώσουν λύση στις ανισορροπίες που δημιουργεί το ευρώ (ακόμα και με μηδενικό επιτόκιο δημοσίου δανεισμού, είναι μάλλον αδύνατο, οι χώρες της ευρωπεριφέρειας να «φτάσουν» την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, της Ολλανδίας ή της Φινλανδίας). Επιπλέον δε, η γενικευμένη χρήση ευρωομολόγων, μάλλον θα ανέβαζε τελικά το επιτόκιο δανεισμού για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.
Παρόλα αυτά, η οξυδερκής παρατήρησή του σχετικά με την ικανότητα της Γερμανίας, να επιβάλει τα στενά ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, στο οικοδόμημα της ΕΕ, έχει ιδιαίτερη αξία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: