Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάει η αναδιάρθρωση του χρέους


Του Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του Δημοσίου θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει με καινούργιους τίτλους τα ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι προηγούμενοι φορείς. 

Οι νέοι τίτλοι που θα εκδώσει το Δημόσιο θα κεφαλαιοποιούν τους τόκους και θα είναι μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Επίσης, χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της αγοράς θα είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογη συμφωνία προετοιμάζεται και για τους τίτλους που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Το ύψος αυτών των ομολόγων φτάνει τα 55,7 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική συμμετοχή έχουν και οι κυπριακές τράπεζες.
Η αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέους αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά από τις λήξεις ομολόγων που έχει τα επόμενα χρόνια. Περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διετία 2014 - 1015. 

Τα ομόλογα που καλείται να αναχρηματοδοτήσει εκείνη την περίοδο το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 179 δισ. ευρώ. Μέγεθος το οποίο τρομάζει από τώρα τους επικεφαλής της πλατείας Συντάγματος, αφού μόνο οι δαπάνες για τόκους που καλείται να πληρώσει το 2014 η χώρας μας φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ. 

Οι αντίστοιχες πληρωμές για το 2010 έφτασαν τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 15,9 δισ. ευρώ. Προοίμιο της αναδιάρθρωσης του χρέους των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών αποτελεί η επιμήκυνση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης.
 
Έχει «κλειδώσει» η επιμήκυνση 

Το θέμα της επιμήκυνσης έχει «κλειδώσει» για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ανώτεροι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και το μόνο που μένει είναι να αποκρυσταλλωθούν οι όροι της επέκτασης, το νέο επιτόκιο καθώς και αν η παράταση θα αφορά στο σύνολο του δανείου ή στις μελλοντικές δόσεις. Το θέμα, ακόμη και αν δεν μπει επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup και του Εcofin (σ.σ.: θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα και Τρίτη, 17 και 18 Ιανουαρίου), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει στο περιθώριο των Συμβουλίων. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στους ομολόγους του την ανάγκη η επιμήκυνση να αφορά στο σύνολο των 110 δισ. ευρώ και να μην εξαιρεθούν τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα το 2010. Τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από τον μηχανισμό στήριξης φτάνουν στα 31,5 δισ. ευρώ και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου θα έχει εκταμιευθεί και το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που αναλογεί στην Ε.Ε. (6,5 δισ. ευρώ), για να φτάσουν συνολικά τα 38 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η νέα περίοδος χάριτος για την εξόφληση του δανείου θα αρχίσει να τρέχει από τον Μάρτιο με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ. Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ έως το 2024 θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στις δαπάνες για τόκους, οι οποίες αυξάνουν κατά 750 εκατ. ευρώ. 

Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση θα προκύψει στην περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει η αποπληρωμή του δανείου να γίνει σε σταθερό επιτόκιο, το οποίο από 5,5% θα αυξηθεί σε 5,8% με την επιμήκυνση (σ.σ.: όσο δηλαδή και της Ιρλανδίας). Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο σήμερα η Ελλάδα εξοφλεί τις υφιστάμενες δόσεις του δανείου είναι κυμαινόμενο 4% (σ.σ.: ισοδυναμεί με 5,5% σε σταθερό) και αυξάνει στο 4,3% με το νέο ορίζοντα εξόφλησης. Στην περίπτωση του κυμαινόμενου επιτοκίου η πρόσθετη επιβάρυνση των δαπανών για τόκους υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: