Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εκτροχιασμός εσόδων, επίφοβη η επίσπευση μέτρων Μνημονίου


Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/07/2010

Δραματικός είναι ο εκτροχιασμός των κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα το δημόσιο έλλειμμα να συγκρατείται τεχνητά, καθώς το κράτος έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών σε ένα σωρό υποχρεώσεις του για να ισοσκελίσει με μείωση δαπανών την ύψους 3,8 δισ. ευρώ υστέρηση των εισπράξεων φόρων. Εφόσον η τάση αυτής της υστέρησης δεν ανατραπεί και δεδομένου ότι κάποια στιγμή το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει έστω και καθυστερημένα τα οφειλόμενα (π.χ. προμηθευτές, ωρομίσθιους, εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ, κ.λπ.) και να “ξεπαγώσει” τις επιστροφές ΦΠΑ προς εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες, καθίσταται σοβαρός ο κίνδυνος επίσπευσης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο περιβόητο Μνημόνιο.

Οι ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού προκαλούνται από την υστέρηση των καθαρών τακτικών εσόδων. Αυτά αυξήθηκαν στο α' εξάμηνο μόλις κατά 7,2%, έναντι επίσημου στόχου για 13,7%, εμφανίζοντας υστέρηση 3,8 δισ. ευρώ, αφού περιορίστηκαν στα 23,8 δισ. ευρώ αντί στόχου εξαμήνου για 27,6 δισ. ευρώ) και γενική είναι πλέον η εντύπωση ότι υπάρχει μείζον “πρόβλημα είσπραξης ΦΠΑ”. Ωστόσο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπομένου (46% έναντι 39,5%), λόγω της μεγάλης περιστολής των τακτικών δαπανών (12,8% αντί 5,5%), είναι όμως αμφίβολο εάν το Δημόσιο θα συνεχίσει να είναι σφιχτό στις πληρωμές του.


Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και στους αμέσως δύο επόμενους μήνες, τότε τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα επίσπευσης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο περιβόητο Μνημόνιο ώστε να μην καταστεί επισφαλής η τρίτη δόση του δανείου στήριξης από την τρόικα (Διεθνές Νομισματικό ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία υπολογίζεται χρονικά να εκταμιευθεί περί το τέλος του τρέχοντος έτους και πάντως όχι πριν τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της 2ης δόσης προσδιορίζεται περί την αρχή του Σεπτεμβρίου και θα είναι ύψους 9 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 2,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) όσο δηλαδή θα είναι και της 3ης δόσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου παρουσίασε μείωση 46% και διαμορφώθηκε στο ύψος των 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουάριου - Ιουνίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 46%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010. Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Ωστόσο, η υστέρηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν “πάγωναν” οι επιστροφές φόρου και ειδικά του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας για εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ επισήμως οι δημοσιονομικές αρχές προβλέπουν αύξηση των επιστροφών φόρου κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται μείωσή τους και σε ποσοστό 7,5%.

Αναφορικά με το σκέλος των πληρωμών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 39,8% (έναντι στόχου μείωσης μόλις κατά 4%), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (έναντι στόχου για αύξησή τους κατά 59,6%). Οι μεν δαπάνες συρρικνώθηκαν στα 3.695 εκατ. ευρώ από 6.140 εκατ. ευρώ πέρσι, τα δε έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν στα 384 εκατ. ευρώ από 642 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: