Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ιδού ο εφιάλτης!




ΠΗΓΗ: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17954&pos=4&cat_id=48


Την ώρα που η προπαγάνδα των ΜΜΕ ασχολείται με τις καντρίλιες του Κουβέλη, του Βενιζέλου και των βουλευτών του, ενώ στο παρασκήνιο τα κομματικά επιτελεία μαζεύουν τα «κουκιά» τους για να ψηφίσουν, με διαδικασίες-εξπρές ενός διήμερου το νέο εφιαλτικό «πακέτο», κανένας τους δεν ασχολείται με το ίδιο το «πακέτο». Διαβάστε προσεκτικά τον διπλανό πίνακα. Είναι από τον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και πέρασε ασχολίαστος. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τα μέτρα, γνωρίζουμε όμως, πλέον, τους αριθμούς. Γνωρίζουμε τι καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τα νέα μέτρα.

Κι αυτοί είναι αριθμοί ακριβείς. Οταν λένε «τόσα θα κόψουμε από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα», υπολογίζουν ακριβώς. Δεν είναι σαν την ύφεση, που στις αρχές του χρόνου την υποβαθμίζουν κι ύστερα φουντώνει. Οπως κάνουν για παράδειγμα με την ύφεση του 2012, που μέσα στην ίδια την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού την υπολογίζουν πότε 7% και πότε 6,5% (τους ξέφυγε κάποιος πίνακας και δεν τον διόρθωσαν). ‘Η όπως κάνουν με την ύφεση του 2013, που πριν από δυο βδομάδες την υπολόγιζαν στο 3,8% και τώρα την πήγαν στο 4,5%, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι θα είναι κατά πολύ βαθύτερη (όπως γίνεται κάθε χρόνο, άλλωστε).


Στα 9,37 δισ. ευρώ έφτασε τελικά το «πακέτο» για το 2013. Απ’ αυτά, 7,57 δισ. ευρώ, ποσοστό 81%, φορτώνεται κατευθείαν, άμεσα ή έμμεσα, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Τα υπόλοιπα, βέβαια, δεν φορτώνονται στους καπιταλιστές. Αυτοί μένουν εντελώς στο απυρόβλητο. Υπάρχει μόνο μια εγγραφή με το αστείο ποσό των 80 εκατ. ευρώ που αφορά αλλαγή στη φορολογία των πλοίων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά διάφορες λειτουργικές δαπάνες, μείωση του ειδικού μισθολόγιου μπάτσων και καραβανάδων (που δεν τους περιλάβαμε στους εργαζόμενους) και 306,3 εκατ. ευρώ περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.

♦ Οι μισθοί (χωρίς να περιλαμβάνουμε μπάτσους και καραβανάδες) θα υποστούν συνολικές μειώσεις ύψους 1,02 δισ. ευρώ.

♦ Οι συντάξεις θα υποστούν πλήγματα (με διάφορους τρόπους) που συμποσούνται στα 4,55 δισ. ευρώ (σχεδόν το μισό «πακέτο»). Το πετσόκομμα στις συντάξεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ’ αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί, γιατί την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε το μέτρο της εφαρμογής αναδρομικής κράτησης σε όσους έχουν πάρει το εφάπαξ (προφανώς φοβήθηκαν δικαστικές αποφάσεις).

♦ Επιδόματα ανεργίας και διάφορες κοινωνικές δαπάνες θα υποστούν πλήγματα 0,65 δισ.

♦ Η εκπαίδευση θα υποστεί πλήγματα ύψους 86,4 εκατ. (περισσότερα από το φόρο των εφοπλιστών).

♦ Οι αγρότες θα χάσουν από τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ 152,1 εκατ. ευρώ (τα διπλά από αυτά που θα πληρώσουν οι εφοπλιστές) και από τη μείωση της επιδότησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο 129,5 εκατ. ευρώ. Από τη μια κάνουν διακηρύξεις υπέρ της αγροτικής παραγωγής, που δήθεν είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, και από την άλλη χτυπάνε βάρβαρα την παραγωγική ικανότητα του αγρότη (του φτωχού αγρότη, κυρίως, ο οποίος με το ζόρι κρατιέται και δε θα μπορέσει ν’ αντέξει τη νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής), ενώ την ίδια στιγμή δε θίγουν στο ελάχιστο το καθεστώς αφορολόγητου ή με σημαντικές εκπτώσεις στο φόρο πετρελαίου που απολαμβάνουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

♦ Αλλα 90 εκατ. θα πάρουν από τους αγρότες με την αύξηση των εισφορών υγείας.

♦ Μόνο από την κατάργηση της μείωσης φόρου τέκνων υπολογίζουν να μαζέψουν παραπάνω φόρους 379 εκατ. ευρώ, ενώ από την κατηγορία «Εξίσωση στο πλαφόν των αποδοχών προς υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών», που δεν προλάβαμε να    βρούμε τι ακριβώς αφορά, υπολογίζουν να μαζέψουν 608,7 εκατ. ευρώ.

Ο πίνακας αυτός δίνει σε αριθμούς τον εφιάλτη που τις επόμενες μέρες θα δούμε ν’ αποτυπώνεται σε μέτρα που θα ψηφιστούν κατεπειγόντως στη Βουλή. Και βέβαια, τα μέτρα είναι οριζόντια, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που έχει καθιερωθεί από το Μνημόνιο και μετά. Οταν κόβεις τα 800 ευρώ (επιδόματα δώρων και άδειας) που είχαν απομείνει στους συνταξιούχους, τους πλήττεις όλους και περισσότερο πλήττεις τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: