Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Ελπίδα αλλαγής για τους Έλληνες, απειλή για την Ευρώπη



Πηγή: La Nacion (via contramee)

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα, είναι νέος, 37 ετών, χαρισματικός, και σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, την παραμονή της ή όχι στη Ευρωζώνη και, τελικά, τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, η LA NACION ρωτάει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών στις 6ης Μαΐου, τι σηματοδοτεί η νίκη των δυνάμεων ενάντια στη λιτότητα.



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ελπίδα της αλλαγής για πολλούς Έλληνες, που ασφυκτιούν από τα προγράμματα προσαρμογής που επιβάλλονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα ένα σχέδιο διάσωσης δισεκατομμυρίων.

Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο άνθρωπος που απειλεί την Ευρώπη: η νίκη του θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ,ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτελεί την καινοτομία της Ελλάδας που ταρακουνά τον κόσμο, διότι απορρίπτει κατηγορηματικά το μνημόνιο που υπεγράφη από την Ελληνική Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να ‘’σωθεί’’ η χώρα από τη χρεοκοπία. Η απόρριψη της συμφωνίας θα θέσει την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο κ.Τσίπρας επιμένει, κάπως αόριστα βέβαια , ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, επειδή, όπως λέει , “η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί λύση.”

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός μηχανικός, ζει με τη σύντροφο της ζωής του, είναι πατέρας ενός παιδιού δύο ετών ενώ περιμένουν και δεύτερο. Η νέα αυτή πολιτική προσωπικότητα δέχτηκε να μας συναντήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια μιας κομματικής συνεδρίασης και συνεχίσαμε τη συνέντευξη μέσω e-mail.

Συνέντευξη στην Elisabetta Piqué*

- Γιατί θα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να σας εμπιστευτούν ενώ ξέρουν ότι δεν έχετε εμπειρία από τη διακυβέρνηση της χώρας;

-Η πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι εντελώς αναποτελεσματική όσον αφορά την οικονομία και απολύτως καταστροφική σε παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες [ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία] συνδέθηκαν με αυτήν την πολιτική και ως εκ τούτου είναι τώρα σε βαθιά κρίση. Οι άνθρωποι εκτιμούν, ωστόσο, τη θέση της Αριστεράς , που αγωνίστηκε εναντίον του μνημονίου [ που ήταν σε συμφωνία με την ΕΕ]. Η εναλλακτική πρότασή μας έχει σήμερα πρωτοφανή κοινωνική δυναμική. Η πολιτική μας έχει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

- Ποιες είναι για σας οι κύριες αιτίες αυτής της τόσο δραματικής κρίσης που ζει η Ελλάδα;

-Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν εντελώς λάθος. Η ανάπτυξη βασίστηκε στον υπέρογκο δανεισμό, στην υπερβολική κατανάλωση και στη διαφθορά. Αυτό το μοντέλο άφησε αφορολόγητο τον πλούτο και τους λίγους συσσωρεύοντας χρέη για την πλειοψηφία του λαού και για το δημόσιο τομέα. Η κρίση του μοντέλου αυτού συνέπεσε με την παγκόσμια κρίση του 2008, προκαλώντας πρόβλημα πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα . Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτή την κρίση βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση προς το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, και υπέγραψαν το μνημόνιο. Αυτό προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή: Λόγω των όρων αυτού του μνημονίου, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια ύφεση και η ελληνική κοινωνία υποφέρει.

- Πώς σκέφτεστε να ξαναχτίσετε την οικονομία της Ελλάδας;

-Το πρώτο βήμα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, με στόχο ένα μορατόριουμ για τις πληρωμές των χρεών τουλάχιστον τριών ετών. Άλλα σημαντικά βήματα θα είναι ο έλεγχος των τραπεζών, η φορολόγηση των συσσωρευμένου πλούτου και των υψηλών κερδών, αλλά επίσης περικοπές και μέτρα εξοικονόμησης, όπως η μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, τη στήριξη των μισθών και της απασχόλησης, για την προστασία των αδυνάτων καθώς και να χορηγηθούν δάνεια δανείων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

Ο άνεμος της αλλαγής

-Το κύριο αίτημα σας είναι η ακύρωση του μνημονίου . Γιατί είστε τόσο σίγουρος ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το δεχτεί;

-Η πολιτική λιτότητας απέτυχε διότι οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία και αυτό είναι κάτι που όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν. Οι φωνές για αλλαγή πολιτικής απέναντι στην κρίση χρέους αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό δίνει περιθώριο για διαπραγμάτευση της Ελλάδας. Πρόθεσή μας είναι η καταγγελία του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους πιστωτές μας.

- Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη;

-Σύμμαχοί μας πρώτα απ΄όλα είναι οι άνθρωποι που βλέπουν μπροστά τους ένα αβέβαιο μέλλον, ένα μέλλον που συνδέεται με τις πολιτικές προσαρμογής. Σήμερα οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 50 ετών βρίσκονται υπό απειλή στην Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο ενός ευρείας κλίμακας σχεδίου , κοινωνικής οπισθοδρόμησης.
Γι αυτό οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να σταθούν στο πλευρό μας και να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πολιτική.

-Λέτε ότι θέλετε να μείνετε στην ευρωζώνη. Αλλά και πάλι στην ΕΕ γίνεται λόγος για μια πιθανή “Grexit”, από το φαβορί των επόμενων εκλογών

-Η απειλή της εξόδου από το ευρώ είναι μια συντονισμένη προσπάθεια πίεσης και απειλής προς τον ελληνικό λαό για να ‘’διαγράψει’’ το μήνυμα των εκλογών στις 6ης Μαΐου. Ωστόσο ο λαός ψήφισε , ενάντια στα μέτρα λιτότητας και κατά των κομμάτων που τα υιοθέτησαν. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος απομάκρυνσης οποιασδήποτε χώρας από την ΕΕ θα είναι τεράστιο για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

- Είστε έτοιμος για μια στάση πληρωμών της Ελλάδας , σαν αυτή της Αργεντινής;

-Αν υπάρχει ένας σίγουρος δρόμος προς τη στάση πληρωμών, αυτός είναι που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πού πάνε τα πράγματα. Και έτσι είναι αποφασισμένοι να παρέμβουν και να αποτρέψουν την χρεοκοπία

Εντός της Ευρώπης

-Νομίζετε ότι το να φύγετε από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα;

-Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή. Η λύση δεν είναι η απομόνωση και ούτε θέλουμε να μετατρέψουμε τους εργαζόμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από συμμάχους σε ανταγωνιστές. Μέσα από σκληρά μέτρα λιτότητας δεν υπάρχει καμία λύση για την κρίση και δεν θα υπάρχει διέξοδος στο μέλλον αν συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα πρέπει να πολεμήσει μέσα στην Ευρώπη.

- Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για σας;

-Να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα. Με την τρέχουσα πολιτική, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, και χωρίς καμία αλλαγή η κοινωνία θα υποφέρει για πολλές δεκαετίες. Αυτό το σχέδιο έχει σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αποικιακή χώρα, που θα ζει στη φτώχεια και χωρίς την κυριαρχία στα μέσα παραγωγής της .

- Θα επιστρέψει στη δραχμή;

-Η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα θα συμβεί μόνο αν το ευρώ καταρρεύσει. Η έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν μια καταστροφή για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο μπορεί μόνο να επιλυθεί με επιτυχία.

Μετάφραση: Anne Chardonnay

*Elisabetta Piqué: Ανταποκρίτρια της La Nación στη Ιταλία, το Βατικανό, και όπου αλλού είναι απαραίτητο. Ένα βιβλίο της , “Ημερολόγιο Πολέμου: Αφγανιστάν και του Ιράκ” (2003).

Δεν υπάρχουν σχόλια: