ΠΗΓΗ: Banking News
του Π. Λεωτσάκου
Το ευρωομόλογο δεν είναι πανάκεια όπως μπορεί να θεωρούν πολλοί που το επικαλούνται ως λύση για την Ελλάδα και τον προβληματικό Ευρωπαϊκό νότο. Στην κρίσιμη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ν Σαρκοζί σήμερα πέραν των άλλων θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου θα βρεθούν προφανώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά λόγω του γεγονότος ότι η κρίση χρέους κινδυνεύει να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις Γερμανία και Γαλλία θα συζητήσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις….
Τι είναι το ευρωομόλογο; Είναι το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων της χωρών της ευρωζώνης οι οποίες εγγυώνται ένα ομόλογο το οποίο π.χ. θα απορροφηθεί από την Ελλάδα και δανειστές θα είναι ευρωπαϊκές χώρες, ευρωπαϊκές τράπεζες ή διεθνείς επενδυτές. Εκ πρώτης όψεως είναι μια καλή λύση. Ο σχεδόν χρεοκοπημένος ευρωπαϊκός νότος αναζητά απελπισμένα μια λύση σταθερού δανεισμού. Η Ελλάδα για να δανειστεί σήμερα από τις αγορές στην 10ετία θα πληρώσει 14,5% δηλαδή σε 10 χρόνια θα έχει πληρώσει 14,5% επί 10 ίσον 145%. Δηλαδή αν δανεισθεί 10 δις ευρώ θα επιστρέψει σε 10 χρόνια 24,5 δις ευρώ, 10 δις το αρχικό κεφάλαιο και 14,5 δις ευρώ οι τόκοι….δηλαδή χρεοκοπία. Άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές. Με το ευρωομόλογο το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της ευρωζώνης θα διασφάλιζε το νέο ευρωομόλογο και έτσι η Ελλάδα θα δανειζόταν π.χ. στο 3,5% ή στο 3% ή στο 4% στην 10ετία.Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο δανεισμός της Ελλάδος θα ήταν πολύ πιο επωφελής.
Όμως το ευρωομόλογο κάποιους ευνοεί και κάποιους όχι. Η Ελλάδα που είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας οτιδήποτε άλλο πριν την χρεοκοπία την ευνοεί. Όμως τον ευρωπαϊκό βορρά θα τον πλήξει εις διπλούν.Το ευρωομόλογο είναι όπως αναφέρθηκε το αποτέλεσμα, το άθροισμα της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης.Η Γερμανία δανείζεται στην 10ετία π.χ. 2,6 -2,4 % λόγω του ευρωομολόγου όμως, επειδή η Γερμανία θα έχει επωμιστεί όπως και άλλες χώρες τον δανεισμό του προβληματικού ευρωπαϊκού νότου η αγορά θα αυξήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Πιθανότατα το 2,6-2,4% να γίνει 3,5% ή 4%. Δηλαδή ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει γιατί οι έλληνες ή οι ιρλανδοί ή πορτογάλοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκους τους με σοβαρότητα.
Το θέμα που εγείρεται δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και πρακτικό. Όμως η Γερμανία πέραν από αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα υποστεί και κάτι άλλο που τώρα φαντάζει απίθανό αλλά μπορεί να καταστεί πιθανό στο μέλλον. Το ευρωομόλογο θα είναι το άθροισμα πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας από ΑΑΑ που είναι την τρέχουσα περίοδο ή άλλων χωρών με την ύψιστη βαθμολογία… Γιατί να ρισκάρουν οι Γερμανοί την σταθερότητα τους; Είναι προφανές ότι αν τελικώς εκδοθεί ευρωομόλογο θα περιλαμβάνει τόσο αυστηρές ρήτρες που ίσως να είναι πολύ σοβαρότερες του μνημονίου. Για να πειστεί ο Γερμανός ή Γάλλος φορολογούμενος πολίτης θα απαιτήσει πολύ σκληρές ρήτρες για τις χώρες στις οποίες θα εκδοθεί ευρωομόλογο και ειδικά για την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται ακόμη και η έξοδος χώρας από το ευρώ είτε προσωρινά είτε μόνιμα αν η χώρα αποτυγχάνει να σταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό της μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Το ευρωομόλογο θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος πριν την έξοδο της από το ευρώ. Οπότε ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξει άλλη.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου