Ολα δείχνουν ότι η προχθεσινή συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ στην Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά κρίσιμη -και- σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πράγματα.
ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ομπάμα πληροφόρησε την κ. Μέρκελ ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να περιορίσει την περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης, διότι το ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να θεωρείται «βραχίονας» των ευρωπαϊκών οικονομικών προβλημάτων.
ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ο κ. Ομπάμα φαίνεται να είπε κομψά στην κ. Μέρκελ «να τα βγάλει πέρα μόνη της» με την Ελλάδα.
ΤΟ ΔΝΤ, έστω και αν επικαλείται «γραφειοκρατικούς λόγους», έχει ήδη δώσει δείγματα ότι θέλει «να την κάνει» από τον κυκεώνα των ελληνικών προβλημάτων, αφού εδώ και περισσότερο από ένα μήνα διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι το ίδιο δεν θα εκταμιεύσει το ποσό που του αναλογεί στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν έχουν δοθεί πολιτικές εγγυήσεις από την Ευρώπη ότι θα βρεθούν τα χρήματα για το επιπλέον δάνειο προς την Ελλάδα.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ομπάμα φαίνεται ότι χτύπησε κώδωνα συναγερμού στο Βερολίνο. Γι' αυτό, επιμένουν οι ίδιες ευρωπαϊκές αξιόπιστες πηγές, ο πάντα ολιγόλογος, ακριβολόγος και προσεκτικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, την ίδια ημέρα με τη συνάντηση της Ουάσιγκτον, με επείγουσα επιστολή του προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τους συναδέλφους του της ευρωζώνης, επισημαίνει ότι αν δεν βρεθούν τα χρήματα για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, τότε η Ευρώπη αντιμετωπίζει «για πρώτη φορά τον πραγματικό κίνδυνο μια άτακτης χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης...».
ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ της ευρωζώνης, λοιπόν, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου πρέπει να έχουν καταλήξει στο «περίγραμμα» του νέου δανείου προς την Ελλάδα ή, με άλλα λόγια, να έχουν επισημοποιήσει τις προϋποθέσεις για να καταλήξουν σ' ένα καινούργιο δάνειο, μήπως και καμφθεί το ΔΝΤ, που απαιτεί λύση στο πρόβλημα της «υποχρηματοδότησης» της Ελλάδας.
ΕΔΩ όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την ίδια της ευρωζώνη: Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία δηλώνουν ήδη ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί οι εταίροι δεν μπορούν και δεν θα καταλήξουν τον Ιούνιο στον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας (χώρες και ιδιώτες), στο μηχανισμό της χρηματοδότησης και στα ποσοστά. Αλλά ακόμα και αν αυτά κάποια στιγμή συμφωνηθούν, κανένας χρηματοδοτικός μηχανισμός προς την Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν προηγουμένως δεν ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν.
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, όλα είναι στον αέρα: η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η 5η δόση, το νέο δάνειο, τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση, η χώρα, η ευρωζώνη... η διάσωση της Ελλάδας, η χρεοκοπία της...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου