ZEZA ZHKOY
Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «ταχεία αναδιάρθρωση δανείων και χρεών» έχει πάρει τον χαρακτήρα διεθνούς εκστρατείας. Ομως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που διαπραγματεύτηκε πολιτικά τους όρους του Μνημονίου Νο 1, απέτυχε οικτρά. Η αποτυχία του έχει μεταφέρει όλο το κοινωνικό και οικονομικό βάρος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ευλόγως καταρρέει. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει ήδη επισημάνει ότι το Μνημόνιο είναι το φύλλο συκής του διεθνούς οικονομικού ελέγχου στον οποίο βρίσκεται η χώρα. Και αυτό πρέπει να ανατραπεί.
Με πιάνει απελπισία όσο σκέπτομαι τη χθεσινή δήλωση του Ολι Ρεν ότι ένα νέο σχέδιο για βοήθεια στην Ελλάδα είναι «στο στάδιο της προετοιμασίας». Ο κομισάριος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τα Οικονομικά, Ολι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την παροχή «επιπλέον βοήθειας» στην Αθήνα. Και τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε τι είδους πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να χρειάζεται η Ελλάδα, καθώς οι εμπειρογνώμονες της Ε. Ε. και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη τελειώσει την αποστολή τους στην Αθήνα για να εκτιμήσουν το εύρος των προβλημάτων. Δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπραγματεύεται ένα νέο Μνημόνιο.
Στη νοσηρή ατμόσφαιρα των Αθηνών καλλιεργείται συνεχώς η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν μια αυξημένη κατανόηση προς την Ελλάδα, απ’ ό, τι η Γερμανία που μας μισεί! Τι φαιδρή αντίληψη. Στον στρατό των οικονομολόγων, συμβούλων, εμπειρογνωμόνων και ειδικών που μιλούν σχεδόν από την αρχή για αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με νέο δάνειο, το βαρύ πυροβολικό του διεθνούς Τύπου έχει ξεσπαθώσει με επικεφαλής τον «Economist», τους «Financial Times» και το «Der Spiegel». Η λογική τους είναι κοινή και απλή – στην ουσία λένε όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί και σε αυτή τη στήλη. Η διαφορά είναι ότι οι ξένοι υποδεικνύουν και μια λύση: αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε το χρέος, χρεοκοπήστε όλοι μαζί, να τελειώνουμε!
Ευτυχώς, το δημοσίευμα του Der Spiegel μας άνοιξε τα μάτια για την εφιαλτική μυστική οικονομική διπλωματία των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου γύρω από τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου. Και τούτο διότι όλοι συνήγαγαν ότι μια συνάντηση μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο, που περιβάλλεται μάλιστα με τόση μυστικοπάθεια, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί σοβαρή όσο και ανησυχητική εξέλιξη. Πάντως, από τον ορυμαγδό των πληροφοριών έμαθαν όλοι ότι η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως επιπρόσθετη βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει. Ομως, πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν άγνωστο, προσθέτει. Σε ό, τι αφορά τους λόγους που το γερμανικό περιοδικό προχώρησε στη δημοσίευση των πληροφοριών περί πιθανής ελληνικής αποχώρησης από την Ευρωζώνη, ο ξένος Τύπος υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα να έριξε προς στιγμήν στο τραπέζι την απειλή (!) αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για απειλές που διατυπώνονται μέσα στην έξαψη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν εξετάζονται στην πραγματικότητα σοβαρά από κανέναν, υπογραμμίζουν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου χθες στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, υπενθύμισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου για τη μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με «αντάλλαγμα» τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Ομως «δεν καταρτίζω εγώ τα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η αποστολή της τρόικας πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο εκθέσεις. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία ένσταση. Πρέπει να δούμε ποιο θα είναι τώρα το αποτέλεσμα της αποτίμησης και έπειτα από αυτό μπορούμε να αποφασίσουμε εάν πρέπει να γίνει κάτι», είπε η κ. Μέρκελ. Επέμεινε ότι χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς και χωρίς την ανάλυση της τρόικας, η ίδια δεν πρόκειται να τοποθετηθεί, παίρνοντας αποστάσεις και από τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών. «Δεν κάνουμε καλό στην Ελλάδα σπεκουλάροντας απίστευτα και δεν εννοώ τους δημοσιογράφους, μιλώ ως πολιτικός», είπε η κ. Μέρκελ. «Δεν είναι ούτε προς το καλό της Ελλάδας ούτε προς το καλό της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου