Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η Goldman Sachs επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το ελληνικό δημόσιο…..Γιατί;



Πέτρος Λεωτσάκος  

www.bankingnews.gr

Οι  αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι εισηγούνται δελεαστικές προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσουν την χώρα στα θέματα του χρέους αλλά προφανώς να επιτύχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες που θα πάρουν στο μέλλον από τις αποκρατικοποιήσεις. 

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η επάνοδος στην ελληνική αγορά της Goldman Sachs η οποία άλλοτε με το swaps της Ελλάδος άλλοτε με την ακραία πολιτική υποτιμητικής κερδοσκοπίας, άλλοτε με την ισχύ του παρεμβατικού της ρόλου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά δρώμενα. 
Η Goldman Sachs επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ελληνική κυβέρνηση και να στηρίξει πρωτοβουλίες αποκρατικοποιήσεων, προσφέροντας ωστόσο ένα συνολικό πακέτο εναλλακτικών λύσεων στην ελληνική κυβέρνηση που αφορούν ευαίσθητα και λιγότερο ευαίσθητα θέματα με έμφαση στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους. 
Το www.bankingnews.gr έχει ενημερωθεί από μια πολύ αξιόπιστη πηγή ότι η Goldman Sachs θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο και στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους όσο και στις αποκρατικοποιήσεις και ως εκ τούτου επίκεινται εξελίξεις ίσως και άμεσα… 
Ωστόσο πρόσφατα είχε τονιστεί ότι  πολλοί ξένοι οίκοι  είχαν υιοθετήσει και διαδραματίσει τον  πλέον βρώμικο ρόλο κατά των αδύναμων χωρών της Ευρώπης και κυρίως κατά της Ελλάδος, Ιρλανδίας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι παίκτες δεν ξεπερνούν του 4 στοχοποίησαν την Ελλάδα, ακολούθησε η Ιρλανδία και σειρά πήρε η Πορτογαλία. 
Πρόκειται για την Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, J P Morgan. H Bank of America Merrill Lynch έχει ακολουθήσει πιο ουδέτερη στάση τους τελευταίους μήνες. 
Στήριξαν σε υπερθετικό βαθμό τις μεγάλες short θέσεις στα CDS που κατέχονται από τα μεγάλα αμερικανικά funds. 
Βέβαια ειδικά στην Ελλάδα μεγάλες short θέσεις κατέχουν και Ευρωπαίοι αλλά οι πρωτεργάτες είναι οι αμερικανοί. 
Ακολούθησαν την ίδια στρατηγική και στο χρηματιστήριο σορτάροντας την αγορά.
Με την ίδια τακτική που αποδεκάτισαν την Ελλάδα, έβγαλαν από την μέση την Ιρλανδία και ακολούθως σε αδιέξοδο οδηγείται και η Πορτογαλία. 
Το σενάριο περί συνωμοσίας μεταξύ διεθνών ελεγκτικών οίκων τύπου Moody’s και Standard and Poor’s και αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, δεν μπορεί να αποδειχθεί. 
Μπορεί να αναφέρεται και να δημιουργεί εντυπώσεις αλλά δεν αποδεικνύεται. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακραίας κερδοσκοπίας η Ελλάδα ζήτησε ουκ ολίγες φορές την στήριξη των αμερικανικών επενδυτικών οίκων όπως και οι ελληνικές τράπεζες στις αυξήσεις κεφαλαίου. 
Το ζητούμενο είναι να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι αμερικανικοί οίκοι…. 

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: