Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Economist: Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθάει



capital (economist)

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, διαπιστώνει ο Economist. Όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους είναι συνηθισμένη στις αναδυόμενες αγορές, αλλά είναι άνευ προηγουμένου σε προηγμένες οικονομίες μετά από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν απεγνωσμένα να διατηρήσουν αυτό το ρεκόρ παρέχοντας διάσωση στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει να τελειώνει. Οι φινλανδικές εκλογές της 17ης Απριλίου, απέδειξαν ότι είναι πιθανός ο εκτροχιασμός της πορτογαλικής διάσωσης. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί που άρχισε η κρίση. Στην Ελλάδα». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι η ιδέα μιας αναδιάρθρωσης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη Γερμανία τόσο ο Wolfgang Schaeuble όσο και ο υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Werner Hoyer, προκάλεσαν αναστάτωση όταν πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν την κουβέντα για αναδιάρθρωση. Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση των αγορών, με το δεκαετές ομόλογα να φθάνει σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 14,6 στις 19 Απριλίου. «Γιατί αυτή η στροφή;». Διότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας πέρυσι, περιλαμβάνει την επιστροφή στις αγορές στο μέσον του 2013. Με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται εκεί που είναι τώρα, αυτό μοιάζει ακόμη πιο απίθανο. Όπως αδιανόητη θεωρείται μια επιπλέον ενίσχυση με κεφάλαια της Ελλάδας. «Δεν έχει σημασία εάν οι γερμανικές τράπεζες ωφελούνται από την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της: οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν στην ιδέα να διασώσουν για άλλη μια φορά τους «εξουθενωμένους» Έλληνες», επισημαίνει ο Economist.

Στη θεωρία, υπάρχει σειρά επιλογών για την Ελλάδα, από την επιμήκυνση αποπληρωμής των υποχρεώσεών της μέχρι τη διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών. «Στην πραγματικότητα, η περίπτωση της Ελλάδας αφήνει πολλά παραθυράκια του νόμου ανοιχτά. Σε πολλές κρίσεις αναδυόμενων οικονομιών, τα ομόλογα είχαν αυστηρές εγγυήσεις για την προστασία των διεθνών πιστωτών. Και αυτός είναι ένας λόγος που η αναδιάρθρωση της Αργεντινής το 2001 ήταν τόσο χαώδης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 80%-90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Τα έγγραφα είναι μικρά, συνήθως δύο σελίδες, και δεν επιβάλλουν κανέναν πραγματικό περιορισμό σχετικά με την αναδιάρθρωση».

Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα και θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα. Μεγάλες είναι και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ακόμη, θεωρεί πως όσο μεγαλύτερη ευελιξία έχουν οι ομολογιούχοι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειωθεί σημαντικά το χρέος της Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ιδέα της μείωσης του ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων στις τρέχουσες τιμές θα αποτύχει. «Απλούστατα, θα οδηγήσει τις τιμές ξανά στα ύψη, μην επιτυγχάνοντας το σκοπό. Η επιλογή αυτή δεν βρίσκεται πια υπό συζήτηση. Αυτή που είναι, είναι του repofiling των ομολόγων».

Η τελευταία αυτή επιλογή σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει τα κουπόνια των ομολόγων και θα τα εξαργυρώνει όταν είναι προγραμματισμένο, αλλά η λήξη κάθε ομολόγου θα επιμηκυνθεί. Αυτό θα αναβάλει την ανάγκη αναχρηματοδότησης των ελληνικών χρεών από τα χρήματα των φορολογούμενων. Και όσο θα τηρούνται κανονικά τόσο οι πληρωμές των τόκων όσο και οι όροι των δανείων, αυτή η επιλογή θα γίνει αποδεκτή πιθανότατα από τους ομολογιούχους και ιδιαίτερα από τις τράπεζες, η μόνη ανησυχία των οποίων είναι να  αποφύγουν διαγραφή των ομολόγων που έχουν στα βιβλία τους. Μάλιστα, η επιλογή αυτή έχει «δουλέψει» και στο παρελθόν, το 2003 στην Ουρουγουάη.


5 σχόλια:

Left Liberal Synthesis είπε...

Παιδιά

Δεν είμαι από αυτούς που συμφώνησα με την πλατφορμα YPYC

Δεν είμαι από αυτούς που συμφωνω με συνθήματα, παύσης πληρωμών, εξόδου από Ευρώ

Όμως ΣΕΒΟΜΑΙ όλες τις απόψεις που κατατίθενται με συνέπεια

Ακόμη ΣΕΒΟΜΑΙ και τις εργατικές προσπαθειες όπως την υποδειγματική αυτού του ιστολογίου

Τούτων δοθέντων πριν από καιρό δεν κατάλαβα τι δουλειά είχει ο Ρουμπινί και τώρα ο Economist

Μήπως οι διαχειρίστριες του ιστολογίου κατα λάθος αδικούν την προσπάθεια τους;

Εκονομιστ διαβάζουμε και στο καπιταλ αμα θέλουμε, και καποτε θέλουμεμε, αλλά από το YPYC αναμένουμε αλλα

cynical είπε...

LLS,

σταθμιζω ότι οι αποψεις ρουμπινι, economist, soros και σια για τις επιπτωσεις μιας αναδιαρθωσης εχουν σημαντικο βαρος, οχι μονο γιατι ειναι γνωστες του χρηματιστικου παιχνιδιου καλυτερα απο τον καθενα, αλλα και διοτι μπορουν να κατευθυνουν την αναδιαρθρωση εκει οπου αυτοι θελουν με τους ορους που θελουν.

Τις αναδημοσιευω διοτι θεωρω οτι πρεπει να γινουν γνωστες και να εμπεδωθούν, μιας και το θεμα αναδιαρθρωση ...τρεχει με τα χιλια.

Επισης πιστευω οτι ετσι παρεχω extra services, σε οσους βαριουνται να μετακινουνται απο το ενα site στο αλλο. Φτιαχνω το μενου της ημερας, το οποιο προσπαθω (οσο φτανει ο χρονος, οι γνωσεις, η διαθεση, αλλα και το διαθεσιμο δημοσιευμενο υλικο) να περιεχει ολα τα θρεπτικα συστατικα!

Χωρις να υιοθετω το πρωτειο της οικονομιας εναντι της πολιτικης, εν τουτοις πιστευω οτι δεν μπορεις να χαραξεις πολιτικη χωρις να εχεις χαρτογραφησει προηγουμενως το τοπιο της οικονομιας.



cynical

Left Liberal Synthesis είπε...

Κατανοητό, προφανως

Και άρα μπορω να αστειευτω.....

Αυτό δεν είναι "You Pay Your Crisis" είναι "We think About Crisis".....

Καλή συνέχεια , καλή δουλειά

You Pay Your Crisis είπε...

LLS,

φυσικά, ειναι και αυτο! (δλδ το πληροφορουμαστε, εμβαθυνουμε, και κυριως μελεταμε τους εχθρους μας και τις αντιθεσεις τους).

Αλλωστε για να κερδισεις εναν πολεμο, πρεπει να ξερεις καλα τον αντιπαλο :))

Νοσφεράτος είπε...

με την ευκαιρια ..γεια !!