Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες περικοπές σε σοβαρές εξετάσεις



Προάγγελος για ό,τι θα ακολουθήσει με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που, μαζί με την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, θα στέλνουν το λαό κατευθείαν στους ιδιώτες
Για περισσότερες από 220 απαραίτητες εξετάσεις υποβάλλονται καθημερινά σε άγρια χαράτσια και ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, καθώς απ' τις αρχές του Αυγούστου του 2010 συστηματοποιήθηκαν οι νέοι περιορισμοί των δαπανών Υγείας - στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Υγείας που απαιτεί και η ΕΕ - του 2009 και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του μνημονίου απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3867 (ΦΕΚ Α' 128/2010).
Η κατάσταση στον ΟΠΑΔ είναι προάγγελος για ό,τι θα ακολουθήσει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάλογες περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις έχουν ήδη γίνει π.χ. στον ΟΑΕΕ, σε μια περίοδο που, με τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και εν μέσω κρίσης, όλο και περισσότερα μέλη λαϊκών οικογενειών δυσκολεύονται να κάνουν εξετάσεις απαραίτητες για την υγεία τους. Μαζί με τα σχέδια για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε παραμάγαζα των ιδιωτικών εταιρειών, οι περικοπές παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για επενδύσεις από τις οποίες θα θησαυρίζουν πολυεθνικές, αγοράζοντας και πουλώντας τον ανθρώπινο πόνο και την αρρώστια. Η σημερινή κατάσταση είναι απότοκο της μακράς πορείας εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώθηκαν να συμβληθούν με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά εργαστήρια. Οταν όλες οι υπηρεσίες και δομές Υγείας θα έπρεπε να διασφαλίζονται αποκλειστικά από το κράτος και δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν και αν είναι ασφαλισμένοι.
Το κόστος εκσφενδονίζεται
Θυμίζουμε ότι εδώ και ένα χρόνο, ο ΟΠΑΔ δεν καλύπτει 87 εξετάσεις (εκ των οποίων μία στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, εφτά από 117,39-190,76 ευρώ, 15 από 50-100 ευρώ και οι υπόλοιπες στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ). Κάτι που έγινε μετά από απόφαση που πήραν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες (με συμφωνία και της τότε κυβέρνησης της ΝΔ) για τη μείωση των δαπανών Υγείας. Αμέσως μετά - και μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - η 26η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποφάνθηκε ότι ο ΟΠΑΔ δε θα καλύπτει όσες ιατρικές πράξεις είναι εκτός των ΠΔ.
Με το επιχείρημα ότι μπαίνει τάξη σε έναν κυκεώνα (για διευκρινίσεις σχετικά με επίσημες ανακοινώσεις, ΠΔ κτλ.), το άρθρο 24 του νόμου 3867 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α' 128/3.8.2010 (επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή) καλύπτει ρυθμίσεις για εκκρεμότητες που υπήρχαν. Ετσι οι 87 πράξεις του 2009 έγιναν τώρα περισσότερες από 220 που δεν καλύπτονται.
Πρόκειται για εξετάσεις που αφορούν στην πρόληψη και είναι, όπως τις λένε οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, «μικρής και μεσαίας κλίμακας». Δηλαδή για εξετάσεις που κυμαίνονται μέχρι 20 ευρώ, οι οποίες αν δεν καλυφθούν απ' το Ταμείο μπορεί να πληρωθούν σε τετραπλάσια τιμή στην ελεύθερη αγορά. Για παράδειγμα εξαιρούνται 11 εξετάσεις - π.χ. για αντισώματα ηπατίτιδας C - που στοιχίζουν από 3,67-23,48 ευρώ. Επίσης εξαιρείται η κρεατίνη ούρων - που πληρώνεται με 4 ή 5 ευρώ με βάση τις ενδεικτικές τιμές - και είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση ασθενούς για παθήσεις των νεφρών του.
Με βάση τη λογική του νόμου εξαιρούνται πια και οι καλύψεις στα δημόσια νοσοκομεία του κλειστού και διαφοροποιημένου νοσήλιου που καθιερώθηκε μετά το 1998 με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Δηλαδή, ενώ όλα τα ταμεία καλύπτουν τη νοσηλεία, με βάση το κρατικό τιμολόγιο, των ασφαλισμένων τους, τώρα ο νέος νόμος δεν καλύπτει ούτε αυτά. Αυτό σημαίνει πως ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν πλήρωναν για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο, γιατί αυτή καλυπτόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτή σήμερα μπορεί να εξαιρεθεί.
Οι ρυθμίσεις αυτές, εκτός απ' τους ασφαλισμένους, έχουν επιπτώσεις και στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που καλύπτουν τις ανάγκες της ΠΦΥ. Και τούτο γιατί, λόγω των διατάξεων του νέου νόμου, περικόπτονται μέχρι και 2.000 ευρώ τα εντάλματα που υποβάλλουν για πληρωμές με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: