Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οι "πόρνες", οι "εταίρες" κι εμείς


Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/06/2010
Ομοβροντία αρνητικών αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία, με κριτές και πάλι τους ενόχους για την παγκόσμια οικονομική κρίση, τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και τις διασυνδεδεμένες μ' αυτούς διεθνείς τράπεζες.
Γιατί, όμως, οι διεθνείς οίκοι (οι χαρακτηριζόμενοι και ως "πόρνες του χρήματος") επιλέγουν και πάλι να χτυπήσουν, την ώρα μάλιστα που ελεγκτές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. κρίνουν θετικά την εφαρμογή του Μνημονίου στη χώρα μας; Η πρώτη εξήγηση παραπέμπει στη λυσσαλέα επίθεση των κερδοσκόπων κατά του ευρώ. Η ελληνική οικονομία είναι ο αδύναμος κρίκος. Μόλις την Πέμπτη διοχετευόταν η υποβολιμιαία πληροφορία ότι επίκειται η υπαγωγή και της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης.


Υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις. Η ελληνική οικονομία βγαίνει τώρα για μεγάλο διάστημα εκτός αγορών. Είναι χειροπόδαρα δεμένη στον μηχανισμό στήριξης. Μας λένε: Μόνον εκεί μπορείτε να βρείτε χρήματα, υπό προϋποθέσεις. Άρα, κάθε αμφισβήτηση του μηχανισμού παρουσιάζεται εκβιαστικά ως ροπή της χώρας προς τη χρεωκοπία.

Πρόκειται για άθλιο παιχνίδι, που ξεκινά από τις "πόρνες" των αγορών, αλλά ολοκληρώνεται με τις "εταίρες" του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Πώς να εξηγηθεί η απόφαση της ΕΚΤ να "κουρέψει" κατά 5% την αξία των ελληνικών ομολόγων, που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αντιστοίχως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών;

Πρόκειται, άραγε, για κίνηση που προδιαθέτει ότι επίκειται αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους; Με ποιους όρους και σε ποια προοπτική ανάπτυξης; Πρόκειται, άραγε, για κινήσεις εγκλωβισμού της Ελλάδας στη σιδερένια πειθαρχία του Μνημονίου, ώστε να αποτραπεί, έστω υπό καθεστώς απόγνωσης, η αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως η Κίνα; Η ομοβροντία των υποβαθμίσεων συμπίπτει με την επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εκποιεί τα πάγια: λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες, σιδηροδρομικό δίκτυο. Στη συνέχεια θα αντιληφθούμε αν υπάρχει κάποια συσχέτιση.

Κι ενώ η χώρα πορεύεται σιδηροδέσμια τον δρόμο του Μνημονίου, με την οικονομία να βουλιάζει, κυβέρνηση, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ στήνουν θέατρο σκιών για τα σκάνδαλα, αποφεύγοντας τη δημόσια συζήτηση για τα μείζονα της αδιέξοδης οικονομικής πορείας.

Όλοι τους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Μακριά από την οργή και τις ολοένα βάναυσα πληττόμενες ανάγκες των πολιτών, το πολιτικό σύστημα και οι διεθνείς πάτρονές του μπορεί να αιφνιδιαστούν το φθινόπωρο, όταν η κοινωνία θα φωνάξει "ώς εδώ και μη παρέκει". Και τότε να δούμε ποια θα είναι η αξία των εκβιασμών από τις "πόρνες του χρήματος" και τις άλλες "εταίρες".

Στο ίδιο φύλλο:

Μυστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους


*Citigroup και Barclay's βγάζουν εκτός αγοράς τα ελληνικά ομόλογα
* Δεύτερο χτύπημα από τη Moody's με υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών
* Η ΕΚΤ "κουρεύει" κατά 5% την αξία των ελληνικών ομολόγων
* Επαφές κυβερνητικών με τη γαλλική Lazard το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός

Με φόντο τα εντεινόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ, δρομολογείται υπόγεια άτυπη αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου, ακόμη και αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, θα εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια. Η Moody's, που υποβάθμισε προχθές τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία "σκουπίδια", χθες υποβάθμισε και τις έξι βασικές ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, Citigroup και Barclay's έβγαζαν εκτός λίστας συναλλαγών τα ελληνικά ομόλογα και η ΕΚΤ μείωσε κατά 5% την αξία των ομολόγων, μειώνοντας αντιστοίχως τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι κινήσεις αυτές έγιναν παρά τη θετική εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.

Πολλές εξηγήσεις δίνονται, το προφανές όμως είναι ότι η ελληνική οικονομία παραδίνεται σιδεροδέσμια στον μηχανισμό στήριξης. Με δεδομένη την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση προχωρεί σε μυστικές κινήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους και έχει αναθέσει συγκεκριμένη μεσολάβηση στους πιστωτές στη γαλλική τράπεζα Lazard, με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο του διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου στη Βιέννη, όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός. Τη συνάντηση, που ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε, αποκάλυψε η "Corriere della Sera". Η εξέλιξη αυτή εγείρει πολιτικά ζητήματα, καθώς και πάλι η ελληνική Βουλή και κοινωνία παραμένουν στο σκοτάδι, για ένα θέμα, από την έκβαση του οποίου κρίνεται η κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: