Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ριζική Οικονομική Μεταρρύθμιση ή Υποταγή στους Διεθνείς Τραπεζίτες;


του  Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
από τον δικτυακό τόπο Ramnousia

Τώρα που η πατρίδα μας δέθηκε με τις αλυσίδες του Δ.Ν.Τ., προκειμένου να μπορεί να δανείζεται, ώστε με νέα δανεικά να ξεπληρώνει τα προηγούμενα δάνειά της, οφείλουμε να αναρωτηθούμε, κατ΄ αρχήν το εξής:

Σε ποιους χρωστάμε;
Την απάντηση μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει σε άρθρο [1] της διαδικτυακής οικονομικής εφημερίδας Euro2day. Αντιγράφουμε:

«Οι γαλλικές, οι ελβετικές και οι γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές για τον ελληνικό δανεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.»

Χρωστάμε, δηλαδή, στο γαλλικό ή το γερμανικό κράτος; Η απάντηση είναι όχι. Χρωστάμε στις γαλλικές και τις γερμανικές ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Το επόμενο ερώτημα, κοινής λογικής, που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το εξής:
Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, το οποίο αποτελείται από 11.000.000 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται και παράγουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, να χρωστάει σε τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις, που ο συνολικός αριθμός εργαζομένων τους δεν είναι ούτε το ένα χιλιοστό του πληθυσμού της Ελλάδας;

Το ερώτημα αυτό, που είναι ένα βασικότατο ερώτημα, τεράστιας σημασίας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γενικευτεί με τη μορφή των παρακάτω ερωτημάτων:
Πώς είναι δυνατόν όλα τα κράτη του κόσμου, χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση, να έχουν τεράστια χρέη στις τράπεζες;


Πώς είναι δυνατόν οι χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (σε απόλυτο μέγεθος) στον κόσμο να είναι κατά σειρά οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία [2, 3], δηλαδή οι κατά τεκμήριο πλουσιότερες χώρες στον κόσμο;

Πώς είναι δυνατόν, αντί οι φτωχές χώρες να χρωστάνε στις πλούσιες, όπως θα περίμενε κανείς, να χρωστάει όλος ο κόσμος στις τράπεζες;

Πώς είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι και όλα τα κράτη του κόσμου να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν παράγουν κανένα χρήσιμο υλικό προϊόν; Πώς είναι δυνατόν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που παράγουν να χρωστάνε σε μερικούς χιλιάδες τραπεζίτες, οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα;

Πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα.
Για να απαντήσουμε σε αυτά πρέπει να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, δηλαδή πρέπει να κατανοήσουμε το πώς και ποιοι δημιουργούν το χρήμα.


ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Το χρήμα, σε πρώτη φάση, τυπώνεται ή δημιουργείται σε ηλεκτρονική μορφή από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα αυτή είναι μια ιδιωτική τράπεζα, δηλαδή οι μέτοχοί της δεν είναι τα κράτη και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις τους, αλλά ιδιώτες. Συγκεκριμένα, μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών των οποίων ανήκει σε ιδιώτες. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μας είναι η «Τράπεζα της Ελλάδος», η οποία είναι μια ιδιωτική τράπεζα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, στην οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει μόλις το 6.5% των μετοχών.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο σχεδόν το δυτικό κόσμο είναι, όπως η «Τράπεζα της Ελλάδος», ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ιδιώτες μεγαλομετόχους, των οποίων τα ονόματα δεν δημοσιεύονται. Παρ΄ όλα αυτά έχουν το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική όλων των χωρών της Δύσης, ένα προνόμιο που κανονικά θα έπρεπε να το είχαν αποκλειστικά οι λαοί και οι εκλεγμένες τους Κυβερνήσεις. Έχοντας το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική, οι ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες καθίστανται οι ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας, μια αρμοδιότητα, βέβαια, την οποία δεν ασκούν για το συμφέρον των λαών, αλλά για τα συμφέροντα των αγνώστων ιδιωτών μετόχων τους.

Ωστόσο, μόνο το 2.5% του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς δημιουργείται από τις κεντρικές τράπεζες για λογαριασμό των Κυβερνήσεων. Το υπόλοιπο 97.5% δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες, με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω:

Οι Κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα από ιδιώτες (π.χ. ιδιωτικές τράπεζες), με τόκο, δίνοντας σε αυτούς, σαν αποδεικτικό του δανεισμού, χαρτιά, τα οποία ονομάζονται κρατικά ομόλογα.
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα, που κατέχουν διάφοροι ιδιώτες επενδυτές. Τα ομόλογα αυτά τα αγοράζουν πληρώνοντας στους ιδιώτες επενδυτές χρήμα, το οποίο το δημιουργούν από το μηδέν για λογαριασμό της Κυβέρνησης, απλώς τυπώνοντάς το στους λογαριασμούς των ιδιωτών επενδυτών. Το χρήμα αυτό είναι το χρήμα που δημιουργείται από τις Κυβερνήσεις και αντιπροσωπεύει μόλις το 2.5% του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς.
Η ιδιωτική τράπεζα, στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του ιδιώτη επενδυτή, αποκτά με τη διαδικασία αυτή μια πρόσθετη κατάθεση, η οποία, έστω, ισούται με Κ. Λόγω της ύπαρξης της κατάθεσης αυτής, η ιδιωτική τράπεζα έχει τη νομική δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει νέο χρήμα, το οποίο ισούται με το 90% της κατάθεσης (90%*Κ). Το νέο αυτό χρηματικό ποσό η τράπεζα απλά το δημιουργεί από το μηδέν και το πληκτρολογεί στον τραπεζικό λογαριασμό αυτού τον οποίο δανείζει. Έτσι, η τράπεζα, στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του δανειολήπτη, αποκτά μια πρόσθετη κατάθεση ίση με 90%*Κ, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει πρόσθετο χρήμα ίσο με 90%*(90%*Κ) = 81%*Κ.
Το νέο αυτό χρηματικό ποσό κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό αυτού που το δανείζεται και δίνει στην τράπεζά του τη δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει νέο χρηματικό ποσό ίσο με 90%*81%*Κ = 0.73*Κ κ.ο.κ.
Με τη διαδικασία αυτή, στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα δημιουργείται από το μηδέν και δανείζεται χρήμα ίσο με 0.9*Κ+0.9^2*Κ+0.9^3*Κ+....=9*Κ. Δηλαδή, οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν και δανείζουν χρήμα 9 φορές περισσότερο από το χρήμα το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά από την κεντρική τράπεζα, για λογαριασμό της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, λόγω διαφόρων εξαιρέσεων που έχουν θεσπιστεί στην υποχρέωση των τραπεζών να κρατούν το 10% των καταθέσεών τους σαν απόθεμα, στην πράξη οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα 40 φορές περισσότερο από το χρήμα που δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα, με αποτέλεσμα το 97.5% του χρήματος, που κυκλοφορεί, να δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες και μόλις το 2.5% από τις Κυβερνήσεις μέσω των κεντρικών τραπεζών.
Το σύστημα αυτό, δημιουργίας χρήματος και δανεισμού του από τις τράπεζες που περιγράψαμε, ισχύει σε σχεδόν παγκόσμια κλίμακα και ονομάζεται «τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων» (fractional reserve banking).

Αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος αυτού είναι ότι το 97.5% περίπου του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες αποκομίζουν κέρδη με τους εξής δύο τρόπους:

Από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων καταθέσεων, δηλαδή από το γεγονός, ότι δανείζουν το χρήμα που δημιουργούν με μεγαλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο, το οποίο δίνουν όταν το χρήμα αυτό κατατίθεται.

Από τις κατασχέσεις τις οποίες κάνουν σε αυτούς που χρωστάνε και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν.

Απλούστερα, μπορούμε να πούμε, ότι το τραπεζικό σύστημα, το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, έχει αποκτήσει το προνόμιο να δημιουργεί σχεδόν όλο το χρήμα από το μηδέν και να το δανείζει, εισπράττοντας τόκους και κάνοντας κατάσχεση των περιουσιών αυτών που χρωστάνε.

Τα κράτη και οι λαοί έχασαν επομένως το δικαίωμα να δημιουργούν το χρήμα και το παραχώρησαν στο παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, δηλαδή στους Διεθνείς Τραπεζίτες. Έτσι εξηγείται για ποιο λόγο όλα τα κράτη του κόσμου και κατεξοχήν τα πιο πλούσια είναι χρεωμένα μέχρι το λαιμό στις τράπεζες, δηλαδή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μόνο ένα απειροελάχιστο κλάσμα του παγκοσμίου πληθυσμού.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τι θα κάνουμε επομένως, σαν Ελλάδα και σαν ελληνικός λαός; Θα αφήσουμε τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας να γίνουν σκλάβοι των Διεθνών Τραπεζιτών και των εγχώριων πρακτόρων τους; Θα αφήσουμε το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές τράπεζες) να πιει το αίμα του λαού μας και της πατρίδας μας; Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της υποταγής ή της αντίστασης;

Βάσει των όσων προαναφέρθηκαν, ο δρόμος της αντίστασης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τα εξής:
· Καταγγελία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, που έχει αφαιρέσει το αποκλειστικό προνόμιο από τους λαούς και τις Κυβερνήσεις τους να δημιουργούν το χρήμα και το έχει αναθέσει στις ιδιωτικές τράπεζες.

· Άρνηση να πληρώσουμε οποιοδήποτε δημόσιο χρέος έχουμε το οποίο είναι προς ιδιωτική τράπεζα ελληνική ή ξένη. Αυτό πρακτικά θα μηδενίσει το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, θα πάψουμε να πληρώνουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και αυτό θα μειώσει σημαντικά και το δημόσιο έλλειμμα.

· Σαν πρόσθετο επιχείρημα για την άρνηση να πληρώσουμε τα χρέη προς τις ιδιωτικές τράπεζες μπορούμε να αναφέρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας χρωστάει η Γερμανία, το συνολικό ποσό των οποίων είναι περίπου ίσο με τα χρέη μας προς ιδιωτικές τράπεζες. Να πούμε στις ιδιωτικές τράπεζες, ότι αν επιθυμούν να εισπράξουν τα ποσά που θεωρούν ότι τους τα οφείλουμε να πάνε να τα ζητήσουν από τη Γερμανία.

· Αν οι παραπάνω ενέργειες μας απαγορευτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Για να αποκτήσουμε διεθνή ερείσματα, κατά το πρώτο διάστημα και μέχρι να μπορέσουμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, συμμαχία σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, την Κίνα και με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα. Στη συνέχεια, η συμμαχία αυτή μπορεί να χαλαρώσει και να ακολουθούμε πολιτική ουδετερότητας.

· Αν χρειαστεί, δανεισμός από την Κίνα με χαμηλό επιτόκιο αντίστοιχο του Δ.Ν.Τ. Πρόσφατα δάνεισε στη Σερβία με 3.5%.

· Αφαίρεση από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες του δικαιώματος να δημιουργούν χρήμα, με θεσμοθέτηση «τραπεζικού συστήματος πλήρων αποθεμάτων» (full reserve banking).

· Πλήρης κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της «Τράπεζας της Ελλάδος» και ανάθεση σε αυτήν της αποκλειστικής αρμοδιότητας να δημιουργεί το χρήμα.

· Εκτύπωση χρήματος από την κρατική πλέον Τράπεζα της Ελλάδος. Το χρήμα αυτό θα αντικαταστήσει το ευρώ. Κανένας άλλος δεν θα έχει το δικαίωμα να τυπώνει ή να δημιουργεί χρήμα. Έτσι θα πάψουμε να πληρώνουμε τόκους στις ιδιωτικές τράπεζες ελληνικές και ξένες, για να μας δημιουργούν το χρήμα που μας χρειάζεται σαν μέσο για τις συναλλαγές μας.

· Σε όλα τα επόμενα χρόνια, οι Κυβερνήσεις πρέπει να διατηρούν την ποσότητά του χρήματος σταθερή, ώστε να μην υπάρχει πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, η ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί πρέπει να μεταβάλλεται σύμφωνα με το ποσοστό μεταβολής του Α.Ε.Π. Όταν το Α.Ε.Π. αυξάνεται κατά ένα ποσοστό π.χ. 3%, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί κατά 3%. Με το χρήμα αυτό η Κυβέρνηση θα πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, εισάγοντας το πρόσθετο αυτό χρήμα στην οικονομία. Αν, αντίθετα, κάποια χρονιά το Α.Ε.Π. μειωθεί π.χ. κατά 3%, η Κυβέρνηση θα συλλέγει με φόρους το 3% του χρήματος και θα το αποσύρει από την κυκλοφορία. Έτσι, η ποσότητα του χρήματος θα είναι πάντοτε ανάλογη του Α.Ε.Π., δηλαδή ανάλογη των συναλλαγών που συμβαίνουν στην οικονομία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός.

· Το νέο εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα και τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πιο φτηνά σε σύγκριση με τα εισαγόμενα. Έτσι, θα συμφέρει στον κόσμο να αγοράζει ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να μειωθεί η ανεργία. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πιο φθηνά στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα ωφεληθούν οι άνεργοι, ενώ θα πληγούν τα ανώτερα στρώματα, επειδή η πολυτελής κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων θα καταστεί ακριβότερη. Σε πρώτη φάση, πάντως, η αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων θα δημιουργήσει πληθωρισμό. Όμως, ο πληθωρισμός αυτός σε πολύ λίγα χρόνια θα μειωθεί, λόγω της αντικατάστασης της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων από την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων.

· Επιβολή δασμών στις εισαγωγές ξένων προϊόντων για να προστατευτεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτατη ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, αγροτικής και βιομηχανικής, η οποία θα διοχετεύεται προς την εσωτερική αγορά, αντί να εισάγουμε και να καταναλώνουμε ξένα προϊόντα. Αυτό θα ρίξει κατακόρυφα την ανεργία και θα ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων:
· Άμεσα, θα μηδενίσει, σχεδόν, τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό χρέος, επειδή το σύνολο σχεδόν του χρέους είναι προς ιδιωτικές τράπεζες.

· Άμεσα, θα μειώσει περίπου κατά 40% το δημόσιο έλλειμμα, λόγω της εξοικονόμησης των τόκων, που σήμερα πληρώνονται στις ιδιωτικές τράπεζες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
· Θα προκαλέσει άμεσα ταχύτατη και μόνιμη μείωση της ανεργίας, η οποία τελικά θα σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

· Αρχικά θα αυξήσει τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο πληθωρισμός θα πέσει σχεδόν στο μηδέν, καθώς η συνολική ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί θα μπορεί να ελέγχεται πλήρως από την Κυβέρνηση και δεν θα εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίον δανείζουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Δύσκολο, από πολιτικής άποψης, ενδέχεται να είναι το πρώτο διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση να σταθεροποιηθεί. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ζητήσουμε πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, την Κίνα και από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ, επιπλέον, θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουμε το πρότυπο για τους λαούς της Ευρώπης, που είναι ήδη ή θα γίνουν αμέσως μετά, τα επόμενα θύματα των Διεθνών Τραπεζιτών και του Δ.Ν.Τ.


ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Πολλοί θα αναρωτηθούν μήπως αυτά που έχουμε γράψει για το τραπεζικό καρτέλ και για το προνόμιό του να δημιουργεί το χρήμα και να το δανείζει στις κυβερνήσεις είναι μια ανυπόστατη θεωρία συνομωσίας. Γι΄ αυτό, συνιστούμε στους αναγνώστες αυτού του κειμένου να διασταυρώσουν αυτά που γράφουμε μόνοι τους. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε ότι αυτά που γράφουμε είναι πραγματικά.

Σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινής [4] διαβάζουμε:
«Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι χρειάζεται κάποιου είδους «σεισάχθεια» απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Πρόσφατα, ο οικονομολόγος Μάιλ Χάντσον έγραφε στους Financial Times: 

«Η μόνη διέξοδος από την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είναι μια διαπραγματεύσιμη παραγραφή του. Οι τράπεζες δανείζουν εικονικό χρήμα, που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν, το οποίο εγγυοδοτείται με κεφάλαια που στην πραγματικότητα δεν έχουν, που κι αυτά υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν χρήμα από αέρα κοπανιστό. Όμως, όποτε οι οφειλέτες δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα επαχθή δάνεια, οι τραπεζίτες προχωρούν σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων».

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιβεβαίωση των όσων γράψαμε.
Στο άρθρο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia για το «τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων» (fractional reserve banking) [5] διαβάζουμε τα εξής:

«Το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων είναι το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο οι τράπεζες κρατούν μόνο ένα κλάσμα (μέρος) των καταθέσεών τους σαν απόθεμα [...] και δανείζουν το υπόλοιπο, ενώ, συγχρόνως, διατηρούν την υποχρέωση να καταβάλλουν το σύνολο των καταθέσεών τους, αν αυτές ζητηθούν (από τους καταθέτες). [...]
Η πρακτική αυτή είναι καθολική στο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα και έρχεται σε αντίθεση με το τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων, το οποίο δεν εφαρμόζεται πλέον. [...]
Η διαδικασία του τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων έχει ένα συσσωρευτικό αποτέλεσμα δημιουργίας χρήματος από τις τράπεζες, αυξάνοντας την ποσότητα του χρήματος στην οικονομία.»

Στο αντίστοιχο άρθρο για το «τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων» (full reserve banking) [6] διαβάζουμε τα εξής:

«Στο τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων όλο το χρήμα δημιουργείται από την Κυβέρνηση [...]
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα, στο οποίο ένα μεγάλο ποσοστό του χρήματος δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρα τα άρθρα, ώστε να διαπιστώσετε την αλήθεια όσων γράψαμε για την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιουργείται το χρήμα.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τον τρόπο με τον οποίον οι τράπεζες απέκτησαν το προνόμιο της δημιουργίας του χρήματος, δείτε δυο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, τα οποία υπάρχουν ολόκληρα στο YouTube και μάλιστα και με ελληνικούς υποτίτλους. Είναι το “The Money Masters” και το “Money as Debt” [7, 8].

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ολόκληρη η ιστορία των Η.Π.Α., μέχρι το 1913, ήταν μια μάχη για το ποιος θα έχει το δικαίωμα της έκδοσης του χρήματος: η Κυβέρνηση ή οι ιδιωτικές τράπεζες. Από το 1764 ως το 1913, η αρμοδιότητα έκδοσης του χρήματος άλλαξε χέρια από τη μια πλευρά στην άλλη 8 φορές. Σήμερα, με τη νέα μεγάλη οικονομική κρίση, υπάρχει και πάλι στις Η.Π.Α. ένα ισχυρό κίνημα, το οποίο υποστηρίζει την κατάργηση του τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων και την αντικατάστασή του από τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων, καθώς και την κατάργηση της ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. 

Mια πρόταση νόμου, που υποστηρίζεται από εκατοντάδες βουλευτές, τόσο του Δημοκρατικού, όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με κωδικό HR-1207, ζητά να γίνει έλεγχος της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά από το 1913. Ο έλεγχος αυτός πιστεύουν ότι θα αποκαλύψει το ρόλο της τράπεζας αυτής στην πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το κίνημα που υπάρχει στην Αμερική για τη νομισματική μεταρρύθμιση, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες [9, 10].

Στην Αργεντινή, η οποία βρέθηκε και αυτή υπό τον ζυγό του Δ.Ν.Τ., το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης έγινε με τον τρόπο που προτείναμε παραπάνω, δηλαδή με την κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και με την έκδοση χρήματος από το κράτος. Αντιγράφουμε από άρθρο [11] του Ν. Ντάσιου στην εφημερίδα Ρήξη:

«Μετά τις εκτεταμένες λαϊκές εξεγέρσεις στην Αργεντινή [...], η νέα κυβέρνηση ανέστρεψε τις προτεραιότητες του ΔΝΤ, δίνοντας έμφαση στην αναδιάταξη της εγχώριας παραγωγής [...]. Ταυτόχρονα οι τοπικές αρχές εξέδωσαν «τοπικά ομόλογα», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα. Οι επαρχίες πλήρωσαν τους υπαλλήλους με αποδείξεις που ονομάστηκαν «ομόλογα για την παραγραφή του χρέους» και που ισούνταν με το εθνικό νόμισμα της χώρας το πέσο. Τα ομόλογα αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους για την αγορά τοπικών προϊόντων. Το μέτρο αυτό έχει μια βασική προϋπόθεση: την κρατικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.»


ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Οι Διεθνείς Τραπεζίτες, δηλαδή το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, ελέγχεται από έναν αριθμό πολύ ισχυρών ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί. Η μεγαλύτερη και πιο πλούσια οικογένεια, με διαφορά, είναι η οικογένεια Rothschild. Άλλες μεγάλες οικογένειες είναι η οικογένεια Schiff, η οικογένεια Warburg και η οικογένεια Rockefeller. Μεταξύ αυτών που αποτελούν την κλίκα είναι o κος Σόρος, ο κος Κίσινγκερ, ο κος Zbigniew Brzezinski , ο κος Ben Bernanke, ο κος John Paulson, καθώς και άλλοι πολλοί. Όταν ο καθεστωτικός τύπος αναφέρεται στους «κερδοσκόπους» ή στις «αγορές» ουσιαστικά αναφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι έξι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί που έχουν κεντρικό ρόλο στο όλο σύστημα είναι η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η JP Morgan Chase, η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo. Οι έξι αυτές τράπεζες έχουν καταθέσεις ή δάνεια, που αντιστοιχούν στο 60% του Α.Ε.Π. των Η.Π.Α.

Τέλος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. είναι οι κεντρικές τράπεζες των κεντρικών τραπεζών. Είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, ελέγχονται από τους Διεθνείς Τραπεζίτες και συντονίζουν τη χρεοκοπία και τη λεηλασία των εθνών.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν προκλήθηκε από λάθος. Ούτε είναι ένα φυσικό φαινόμενο πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου. Προκλήθηκε επίτηδες από την ηγετική κλίκα. Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι πολύ χειρότερη από την κρίση του 1929.

Στόχος είναι να προκληθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση και γενικευμένο αδιέξοδο. Τότε η ηγετική κλίκα θα μπορέσει ευκολότερα να πείσει τον κόσμο, ότι μοναδική λύση είναι η δημιουργία Παγκόσμιου Νομίσματος, Παγκόσμιας Κεντρικής Τράπεζας ιδιωτικά ελεγχόμενης από τους ίδιους και Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Και ας μη γελιόμαστε, η Παγκόσμια αυτή Κυβέρνηση, αν επιβληθεί, δε θα είναι δημοκρατική. Το ποιόν των ανθρώπων που συγκροτούν την ηγετική κλίκα το είδαμε στη Γάζα, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, το έχουμε δει στην πολιτική του Ισραήλ και στην παγκόσμια ανοχή για τις γενοκτονίες του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες και γενοκτόνοι. Αν δημιουργήσουν Παγκόσμια Κυβέρνηση αυτή θα είναι μια παγκόσμια δικτατορία.

Η επιλογή είναι μπροστά μας. Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ή θα υποταχθούμε στους Διεθνείς Τραπεζίτες ή θα ενώσουμε τους αγώνες μας με τους λαούς όλης της γης, που στενάζουν κάτω από το χρέος και την υποτέλεια που τους έχει επιβληθεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Αν επιλέξουμε τον δεύτερο δρόμο, νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε και κάτι παραπάνω: Να γίνουμε η πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος ενάντια στο παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ.
Η επιλογή είναι δική μας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά βιβλιογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο, ώστε ο αναγνώστης του κειμένου να μπορεί εύκολα να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται.
1. EURO2day, «Τα ανοίγματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα», 11/02/2010, http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/568895/ArticleNewsWorld.aspx
2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt
3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
4. Παπακωνσταντίνου Π., «Ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό χρέος», Καθημερινή, 18/04/2010, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/04/2010_398016
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Full-reserve_banking
7. http://www.youtube.com/watch?v=sz2xLzaaugM
8. http://www.youtube.com/watch?v=6VGlmeuC0wI
9. http://themoneymasters.wordpress.com/
10. http://www.secretofoz.com/
11. Ντάσιος Ν., «Το ΔΝΤ και οι κερδοσκόποι δεν είναι μονόδρομος», εφημερίδα Ρήξη, φύλλο 61, http://www.ardin.gr/node/2942

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επικουρικά:
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δημιουργεί, να εκδίδει και να κυκλοφορεί όλα τα χρήματα και τα πιστωτικά παράγωγα
που χρειάζονται για να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Με την υιοθέτηση αυτών των αρχών, οι φορολογούμενοι πολίτες θα εξοικονομήσουν τεράστια ποσά που τώρα δίνουν για εξόφληση τόκων. Το δικαίωμα της δημιουργίας και έκδοσης χρημάτων είναι, όχι μόνο το ανώτατο αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης, αλλά και η μεγαλύτερη δημιουργική της ευκαιρία.

Abraham Lincoln, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1809-1865)

Και ακόμη:
"Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός Έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους Νόμους του!"
Μάγιερ Ρότσιλντ Τραπεζίτης
Και ένα τελευταίο για σήμερα!

" Χρέος το:Ένα ευφυές υποκατάστατο του μαστιγίου και των αλυσίδων ενός επιστάτη σκλάβων"

Αμπρόουζ Μπήρς
"Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου"

Όλοι τους φυσικά, μέλη της ΠΕΜΛ!

Παγκόσμιας Ένωσης Μαρξιστών Λενινιστων!

nikos__alfa είπε...

Γράψε λάθος :
Ο nikos__alfa είμαι ,όχι ανώνυμος!

Ψευτοστέργιος είπε...

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν προκλήθηκε από λάθος. Ούτε είναι ένα φυσικό φαινόμενο πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου. Προκλήθηκε επίτηδες από την ηγετική κλίκα."

Αυτά είναι κουβέντες καφενείου, απίστευτα ανοητολογήματα και zeitgeistιάδες.

Oι οικονομικές κρίσεις δεν είναι απλά νομισματικά φαινόμενα. Αυτά είναι σε τελική προέκταση, απόψεις που συμπορεύονται με τις ανοησίες του νεοφιλελεύθερου αληταρά Friedman.


Και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει το fractional reserve banking. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να άυξάνεις και να ρυθμίζεις την ποσότητα χρήματος μεταβάλλοντας τα ρευστά διαθέσιμα (εκτός των άλλων). Μην το δαιμονοποιούμε. Είναι εν δυνάμει μέθοδος δημιουργίας "φούσκας", όχι όμως απαραίτητα. Ο Μαρξ έλεγε ότι "η συσσώρευση και η διαδικασία διευρυνόμενης αναπαραγωγής του συνολικού κεφαλαίου καθορίζει ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ από την έκταση της νομισματικής κυκλοφορίας ή της προσφοράς χρήματος.

Είναι μεγάλη κουβέντα (που δε θα ενδιαφέρει και πολλούς) αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του κεφαλαίου (η διευρυνόμενη αναπαραγωγή του, το χρήμα που παράγει περισσότερο χρήμα θυμηθείτε το σχήμα Χ-Ε-Χ') επιτυγχάνται με την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.

Τώρα το πρόβλημα είναι όντως ΠΟΙΟΣ ελέγχει και ρυθμίζει την οικονομική πολιτική. Και φυσικά η νομική μορφή ιδιοκτησίας ορισμένων από τις κεντρικές τράπεζες, η ανεξαρτησία όλων αυτών των κεντρικών τραπεζών καθώς επιπλέον και το ότι οι κυβερνήσεις σώζουν τις εμπορικές τράπεζες όταν συμβεί η κρίση χώρίς να τις εθνικοποιήσουν ή/και να τις θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο.(ουσιαστικά σώζουν τους μεγαλομετόχους)

nikos__alfa είπε...

Εδώ "μαζευόμαστε" να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια ιστορική επίθεση των κεφαλαιοκρατών στους εργαζόμενους ,πρώτα στην Ελλάδα που βρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα,αλλά και παγκόσμια ,να βρούμε τρόπους συσπείρωσης του λαού απέναντι στον κυκλώνα και πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετούν οι κορώνες ιδεολογικής και επιστημονικής "καθαρότητας" στην αντιμετώπιση του προβλήματος!
Το ύφος του σχολίου σου Ψευτοστέργιε είναι δυστυχώς επιεικώς απαράδεκτο και πραγματικά θα ζητούσα από ολους τους συνομιλητές να αποφύγουν τέτοια λάθη,εκτός αν θέλετε να μας διώξετε από εδώ μέσα!

Στέργιος είπε...

«…χρωστάει σε τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις, που ο συνολικός αριθμός εργαζομένων τους δεν είναι ούτε το ένα χιλιοστό του πληθυσμού της Ελλάδας»! Μα δεν χρωστάμε στους εργαζόμενους των τραπεζών αλλά μόνο στου κεφαλαιοκράτες τους που είναι βέβαια λιγότεροι από το χιλιοστό του χιλιοστού.. Έτσι για να βλέπουμε τη δύναμη του κεφαλαίου…

Νίκο,
θεωρώ ότι αδικείς τον «Ψευτοστέργιο». Η παρέμβαση του είναι τεκμηριωμένη. Η αλήθεια δεν διχάζει, ενώνει και δεν είναι ιδεολογήματα τα του Μαρξ. Το ότι σήμερα πολλοί πολέμιοί του τον «ανακαλύπτουν» ξανά όπως τόσες άλλες φορές σε στιγμές κρίσης του καπιταλισμού, είναι εξ αιτίας του ότι ποτέ κανένας αστός οικονομολόγος δεν περιέγραψε τόσο αληθινά τον καπιταλισμό. Όλοι γνωρίζουμε πόσες φορές οι αστοί οικονομολόγοι «ξέσκισαν» τον Μαρξ και τον έβγαλαν «άχρηστο». Όλοι βρίσκονται στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας. Τελευταίος ο «τροπαιούχος νικητής» (!) Χάγιεκ που «απάντησε» στον Μαρξ με το «Σύνταγμα της Ελευθερίας» (του νεοφιλελευθερισμού) και έλαβε Νόμπελ γι αυτό! Τώρα οι οπαδοί του δεν ξέρουν σε ποιο καλάθι να τον πετάξουν. Ας μη λέμε λοιπόν ιδεολογήματα τις σκληρές αλήθειες.

Τώρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της επίθεσης του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων με άρμα τη κρίση πραγματικά είναι αυτό που προέχει, όπως το λες. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος σε αυτή τη μάχη μα μη χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα που έχουμε κληρονομήσει.

Βλέποντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ αντιλαμβανόμαστε έναν φαύλο κύκλο προς την ελεγχόμενη πτώχευση. Αν δούμε ότι θα αυξάνει το χρέος ως % του ΑΕΠ από τη μια και θα αφαιρούνται πόροι ανάκαμψης της παραγωγής, του μόνου μέσου που οδηγεί σε αποπληρωμή χρεών από την άλλη, τότε καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε αδιέξοδο. Αν επιλέξουμε από τώρα άλλη οδό, μια από τις οποίες είναι η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ με όλες τις συνέπειες που θα υποστούμε αλλά και με συνδυασμό σκληρών οικονομικών μέτρων, τώρα όχι για τους εργαζόμενους αλλά για το κεφάλαιο, τότε μπορεί να δούμε και μια εναλλακτική προοπτική. Έχουμε λοιπόν έδαφος συζήτησης δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε ιδεολογίες.

Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ φυσικά χρειάζεται τη στήριξη ενός λαού και δεν είναι τεχνοκρατική λύση στη κρίση, είναι εντελώς πολιτική. Άλλωστε κάθε λύση είναι εντελώς πολιτική και ας παρουσιάζεται ως τεχνική. Μιλάμε για τεράστια σύγκρουση. Εδώ τώρα μένει να δούμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε και αυτό ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής και κομματικής ταυτότητας. Αφού όλοι θα πληρώσουμε σκληρά, είναι πολυτέλεια αυτές οι διαφορές. Τις κρατάμε τις έχουμε αλλά όλοι μαζί παλεύουμε το κύριο, αυτό που μας απειλεί με καταστροφή. Πρόκειται για λαϊκό εγερτήριο.

Σημειώσεις.
Το τυπωμένο χρήμα δεν γεννάει πλούτο. Όσα εκατομμύρια χαρτιά και αν τυπώσουμε ο πλούτος είναι ίδιος. Η μεγάλη διαφορά είναι πάντα ότι έτσι γίνεται μια τεράστια και σταδιακή αναδιανομή πλούτου σε βάρος των φτωχότερων στρωμάτων τα οποία στο τέλος καλούνται να διπλοπληρώσουν το πληθωρισμένο χρήμα σε εκείνους που το συσσώρευσαν.

Οι τράπεζες δεν έχουν ακριβώς χρήμα. Έχουν κεφάλαιο και διαχειρίζονται κεφάλαιο. Άρα η εξουσία τους υπόκειται στους νόμους το κεφαλαίου.

Ο καπιταλισμός έχει νομοτέλειες και νόμους λειτουργίας, δεν αποτελεί άγραφο χαρτί που κάθε κεφαλαιοκράτης, κυβερνήτης, ή Γκόλντεν Μπόϊς μπορεί να γράφει για λογαριασμό του ότι γουστάρει. Όλοι υπηρετούν τους νόμους του κεφαλαίου και υποτάσσονται σε αυτούς - δεν τους υποτάσσουν. Αυτοί είναι οι διαχειριστές του καλοί ή κακοί που μπορούν να καλυτερεύσουν ή χειροτερεύσουν τη λειτουργία του (τώρα τι είναι καλός, κακός, καλυτέρευση, χειροτέρευση είναι αντιστρόφως ερμηνευμένα από το λαό και τους κεφαλαιοκράτες αλλά τέλος πάντων). Ο δικός μας ρόλος είναι να αποκαλύψουμε τους νόμους και τους υπηρέτες και να τους ανατρέψουμε.

nikos__alfa είπε...

Στέργιε
θα έλεγα ότι ούτε καν στους κεφαλαιοκράτες αλλά στους διαχειριστές του κεφαλαίου που είναι λιγότεροι από το εκατομυριοστό του χιλιοστού, έτσι για να βλέπουμε τη δύναμη τους,κάτι που νομίζω ήθελε να τονίσει και ο αρθρογράφος αναλύοντας τις δομές του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος η των αγορών σύμφωνα με την έκφραση του συρμού!
Τα διάφορα οικονομικά εργαλεία, θα έλεγα ,δεν είναι εξ ορισμού η πηγή του κακού αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούνται και εκεί κατάλαβα εγώ ότι αναφερόταν η κριτική και ο προβληματισμός του άρθρου και όχι σαυτά καθαυτά,κάτι στο οποίο καταλήγει εν πολλοίς και ο Ψευτοστέργιος!
Άλλωστε δεν είναι χρήσιμο να "αποκαλύπτουμε και τους νόμους αλλά και τους υπηρέτες",που επιπλέον είναι πιο εύκολα ορατοί σε όλους;
Δεν είχα την πρόθεση να αδικήσω κανέναν ,πολλώ μάλλον ανθρώπους που γνωρίζουν οικονομικά περισσότερα από εμένα,αλλωστε αναφέρθηκα στο ύφος της κριτικής και όχι στην ουσία της ,και βέβαια δεν χαρακτήρισα ιδεολογήματα τις ιδέες του Μαρξ αλλά με την αναφορά μου σε "κορώνες" θέλω να καταδείξω ότι είναι άχαρο και αντιπαραγωγικό όταν συμφωνούμε στα βασικά να απομονώνουμε κάποια λάθη η παραλείψεις ,
εν δυνάμει συναγωνιστών μας
και να τα αναδεικνύουμε υπέρμετρα,αδυνατίζοντας έτσι το κοινό μας μέτωπο!
Στη μάχη λοιπόν φίλε Στέργιε και με τα όπλα που έχουμε κληρονομήσει,και με καινούργια που έχουμε υποχρέωση να ψάξουμε να βρούμε, αλλα πάνω απόλα με όλους όσους έχουν την δυνατότητα και τη θέληση να παλέψουν για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση εναντίον της ίδιας μας της ζωής αλλά και του μέλλοντος των παιδιών μας!
Τεράστια σύγκρουση και η επιτυχία στην πολιτική καθορίζεται και από την τακτική μας!
Κανείς δεν περισσεύει σαυτόν τον αγώνα!

Odyssey είπε...

Άμα έχεις δογματικά κολήματα αυτά παθαίνεις.

Ειπώθηκε:
"Ο Μαρξ έλεγε ότι "η συσσώρευση και η διαδικασία διευρυνόμενης αναπαραγωγής του συνολικού κεφαλαίου καθορίζει ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ από την έκταση της νομισματικής κυκλοφορίας ή της προσφοράς χρήματος."

Ο Μαρξ δεν ζει σήμερα για να δει ότι η νομισματική (χρεωστική) κυκλοφορία + χρηματοπιστωτικά παράγωγα + το χρέος, που ελέγχουν οι "αγορές" υπερβαίνει τα 900 τρις δολάρια, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 55 τρις δολ. Tα 900 είναι πάρα πολλά, πολύ περισσότερα από τα 55 και η ζωή το αποδεικνύει. Και δεν είναι μόνο ποσοτικά περισσότερα.
Είναι και ποιοτικά, γιατί φτιάχνονται από το ΤΙΠΟΤΑ και όχι από κάποια "διευρυνόμενη αναπαραγωγή πραγματικού, δηλ. επενδεδυμένου , κεφαλαίου".
Μάλλον , οι ηλεκτρονικές κινήσεις μπροστά στους υπολογιστές είναι εκείνες που καθορίζουν τις τιμές, τις ισοτιμίες, τα επιτόκια, την κεφαλαιοποίηση και τελικά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα, την περίθαλψη, την παιδεία, την πολιτική και τη γαμημένη ζωή μας.

Χαμένη σε δόγματα και στις σκέψεις ενός πολύ σοφού ανθρώπου, που πολλά είδε, αλλά προφήτης δεν ήταν, η κομματική αριστερά δεν έχει απάντηση στην κρίση. Γιατί δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα, που αναφέρει ο αρθρογράφος, όταν κοιτά μέσα από φακούς, που έχουν θολώσει.

Και όχι μόνο αυτό. ΔΕΝ θέλει να έχει απάντηση, γιατί τώρα πια είναι μέρος του συστήματος.

Ψευτοστέργιος είπε...

Odyssey

Και στην εποχή του Μαρξ, φτιάχνονταν από το "τίποτα" τα χρήματα. Το πιστωτικό χρήμα είναι χρήμα. Πως θα ξεπληρωθεί ο τόκος αλλιώς? Η ποσότητα του χρήματος πρέπει να αυξάνει. Και αυτό συν τοις άλλοις γίνεται μέσω των ρευστών διαθεσίμων και της νομισματικής βάσης. Δες εδώ τα είδη του χρήματος. http://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply
Διάβασε λίγο οικονομικά, μη βιάζεσαι και μην παρασερνεσαι από τις zeitgeistιάδες, δεν έχω χρόνο να σου εξηγήσω αναλυτικά αλλά θα προσπαθήσω να το πω συνοπτικά.. Το μειονέκτημα του τραπεζικού συστήματος είναι ότι ωθεί την οικονομία σε αναγκαστική μεγέθυνση και σε αυτό έχει δίκιο το zeitgeist. Τώρα αν η οικονομία δεν καταφέρει να μεγεθυνθεί, όταν οι απαιτήσεις του τοκοφόρου κεφαλαίου (όπως αυτά που λες με τα παράγωγα) είναι μεγαλύτερες έχουμε ΦΟΥΣΚΑ. Αυτό είναι το σκεπτικό της φούσκας. Τότε παίρνει μπροστά και τιμωρεί ο νόμος της αξίας που επαναφέρει τις τιμές πίσω στα χαμηλά (π.χ όπως έγινε με τα σπίτια στην Αμερική) και οι καπιταλιστές χάνουν τα σώβρακα. (και για να μην τα χάσουν όλα θα πρέπει να μεταφέρουν τα βάρη στον κόσμο της εργασίας)

Odyssey είπε...

@Ψευτοστέργιε
Η πρώτη παρέμβαση σου είχε σαν σκοπό να υποβαθμίσει το ρόλο του χρέους και του χρήματος στη σημερινή κοινωνία.

Και με έναν αφορισμό τζαητγκαηστικο το τακτοποίησες.

Με τη δεύτερη παρέμβαση σου το διόρθωσες.
Σε προηγούμενο ποστ "Ο Μαρξ και το χρέος" είδα πως ο Μαρξ τα έλεγε πολύ καλά, για την εποχή του.
Από τότε, μέχρι σήμερα, κάτι έχει αλλάξει, που ο καλός σε αυτό το θέμα Μαρξ δεν ήταν δυνατόν να το δει.

Από τη 10ετία του 90 και μέσα σε λίγα χρόνια η νοητική κατασκευή των παραγώγων, η απληστία του κεφαλαίου, τα διάφορα παιχνίδια των τραπεζιτών , η οριστική και αμετάκλητη εκχώρηση του χρήματος στους τραπεζίτες δημιούργησαν ένα νέο ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένο και το προανέφερα.

Σήμερα, ένα αυτοοργανωμένο κίνημα ιεραρχεί τους στόχους του και επιτίθεται εκεί που είναι η καρδιά ή το κεφάλι του θηρίου και όχι σημαδεύοντας τα χέρια.
Και αυτό είναι ο μηχανισμός του χρέους, του χρήματος και οι τράπεζες.

Και λέω, ό,τι εκεί πρέπει να στοχεύσει και για έναν ακόμα απλό λόγο:
Η καρδιά του θηρίου είναι το πιο αδύνατο σημείο του συστήματος. Σήμερα, η διάσωση του εξαρτάται αποκλειστικά από τους πολιτικούς και τις άθλιες αποφάσεις που παίρνουν. Χωρίς τους πολιτικούς τύπου Παπανδρέου, Μέρκελ, Ομπάμα κλπ ΔΕΝ θα υπήρχαν τράπεζες.
Η απόσταση ανάμεσα στη σημερινή αθλιότητα και τη δημοκρατία είναι μία ψήφος.
Σήμερα, χωρις πολλές φιοριτούρες και μπερδέματα, ο κόσμος μπορεί να καταλάβει με απτά παραδείγματα το πώς παίζεται το παιχνίδι και το πώς μετατρέπεται σε φτωχό.

Αν η δημοκρατία κατέχει το χρήμα, αν το χρήμα διακινείται διάφανα και δημοκρατικά, αν στοχεύει η εκτύπωση του και όχι ο δανεισμός του στο να υπάρξει πρώτα απ' όλα μια κατώτερη αμοιβή για όσους δεν μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα (γέροντες , ανάπηροι κλπ), αν το χρήμα πάει στην αυτόνομη και ανθρώπινη παιδεία, στην περίθαλψη, στην επινόηση τεχνών και ιδεών που θα προσφέρουν τη δικαιότερη διανομή του πλούτου, τότε η ιδιοκτησία των άλλων μέσων παραγωγής περνά σε δεύτερη μοίρα. Θα διαλυθούν ως μη έχοντα νόημα.
Π.χ. Αν το χρήμα πάει στην ιατρική έρευνα και στις ανακαλύψεις που θα προσφέρουν δημόσια ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και λοιπές μορφές κοινωνικής οικονομίας και αυτά μεταφραστούν σε σωστά και φτηνά φάρμακα για όλους, οι ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες , σύμφωνα με τους φιλελεύθερους "νόμους" της αγοράς, θα καταρρεύσουν. ΄
Αυτό, σήμερα, δεν συμβαίνει, γιατί απαγορεύεται στην πράξη να πάει χρήμα προς τέτοιες κατευθύνσεις. Αντί να πάει χρήμα για το κτίσιμο νοσοκομείων, απαξιώνεται το ΕΣΥ και διπλασιάστηκαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Το πού θα πέι το χρήμα, εξαρτάται από το ποιος κυβερνά.
Είναι πολιτικό θέμα.
Είναι θέμα αναστροφής του συστήματος και από Ολιγαρχικό να γίνει βαθύτατα δημοκρατικό.
Μια κοινωνία που αυτοκυβερνάται και αυτοθεσμίζεται.
Θέλει δουλειά , ας την ξεκινήσουμε.

Odyssey είπε...

"Το πού θα πέι το χρήμα, εξαρτάται από το ποιος κυβερνά."
To σωστό είναι "το πού θα πάει..."

Ψευτοστέργιος είπε...

Εγώ ήθελα απλώς να εφιστήσω την προσοχή στο ότι
1) Το fractional reserve system (FRS) υπήρχε από το 1800 και έπειτα (Θυμίζω ο Μάρξ έζησε 1818-1883). Κανένας σοβαρός οικονομολόγος (όχι ο Μαρξ μόνο) δεν θεώρηση πηγή των κρίσεων to FRS.

2) Κρίσεις και μάλιστα χοντρότατες υπήρχαν και πρίν τα παράγωγα στο τέλος του 1800 προς 1900, καθώς και το 1930 καί άλλοτε. Οι κρίσεις είναι εγγενείς στο καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα και αντιπραγματισμό να είχαμε, (πράγμα αδύνατο βέβαια για το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων) πάλι κρίσεις θα είχαμε.

2) Μας αρέσει ή όχι, το παραδεχόμαστε ή όχι η αξία και η υπεραξία δεν παράγεται στο χρηματιστήριο. (αντανακλάται (!) να το συζητήσουμε). Ο καπιταλισμός χωρίς διευρυνόμενη αναπαραγωγή μεγέθυνσης δε λειτουργεί. Π.χ η θεωρία της αποανάπτυξης δεν είναι συμβατή με τον καπιταλισμό που για να επιβιώσει θέλει ανάπτυξη, μεγέθυνση αλλιώς χαιρετίσματα!!
Το σχήμα Χ-Ε-Χ' το χρήμα που αυξάνει είναι μέσα στη λογική του FRS.

3) Συμφωνώ στο ότι μια φούσκα μπορεί να πυροδοτηθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις του τοκοφόρου κεφαλαίου λόγω των παραγώγων που χτίζουν την λεγόμενη χρηματική πυραμίδα. Αυτή μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει και ως σπινθήρας για πιθανή κρυμμένη κρίση υπερσυσσώρευσης

4) Υπάρχουν πάρα πολλά είδη οικονομικών κρίσεων. Η κρίση του χρηματιστηρίου του 1999 δεν πέρασε σε τραπεζική. Ηταν απλά κάποια κεφάλαια που πέρασαν, φούσκωσαν τις μετοχές, και τα τσέπωσαν αποσυρόμενα, αφήνοντας τον ανόητο ελληνικό λαό με το πουλί στο χέρι.

5) Συμφωνώ σε όλα τα υπόλοιπα που λές, είναι πολιτικά θέματα και όχι θέματα τεχνικοοικονομικής φύσεως.

Ψευτοστέργιος είπε...

Συγνώμη στο 1 διορθώστε στο σχόλιο μου αρ. 11 εννοούσα απλή εμπορευματική παραγωγή (εμπόρευμα χρήμα-εμπόρευμα, Ε-Χ-Ε') όχι αντιπραγματισμό.