ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Μόλις 48 ώρες πριν λήξει ο χρόνος που δόθηκε στους ιδιώτες ομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου για να δηλώσουν ‘εθελοντικά’ τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής στο εξωτερικό και η ελληνική κυβέρνηση, ή μάλλον ο Υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος προσωπικά στο εσωτερικό, επιστρατεύουν κάθε απειλή ή τρόπο εκφοβισμού σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο προκειμένου να εκβιάσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
Έτσι σε εμπιστευτική – που λέει ο λόγος… – έκθεσή του την οποία διέρρευσε χτες στο πρακτορείο Ρόιτερ, το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι τυχόν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιφέρει πλήγμα ανυπολόγιστων διαστάσεων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το έγγραφο, το κόστος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας – που αν και δεν δηλώνεται επισήμως, υπονοείται ότι θα έρθει αν η συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI δεν πλησιάσει το 75% – θα ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ για τα κράτη της ΟΝΕ, καθώς, συν τοις άλλοις, θα προκαλέσει εκτεταμένη ‘μόλυνση’ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και θα καταστήσει απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Στο εσωτερικό της χώρας πάλι το ρόλο του παράγοντα που διατυπώνει τις απειλές – και μάλιστα με πολύ χοντροκομμένο τρόπο – τον έχει αναλάβει αυτοπροσώπως ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσπαθεί παντί τρόπω να εκβιάσει την καθολική συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στο PSI που καλούνται να κουρέψουν άγρια τις συγκεντρωμένες υποχρεωτικές εισφορές των ασφαλισμένων τους και δη χωρίς καμιά πρόβλεψη για αντισταθμίσματα και ανακεφαλαιώσεις με κρατικά χρήματα κατά το πρότυπο των τραπεζών. Ο Β. Βενιζέλος συγκάλεσε τη Δευτέρα σύσκεψη των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ελληνικά ομόλογα, με τη συμμετοχή όχι μόνο των διοικητών και προέδρων τους, αλλά όλων των μελών των ΔΣ τους. Στη σύσκεψη αυτή ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τις διοικήσεις να αγνοήσουν τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων τους, δηλώνοντάς τους αφενός ότι όποιο ταμείο μείνει εκτός συμφωνίας θα δει το χαρτοφυλάκιο του να μειώνεται στο 10% της σημερινής ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διαθέτει (πώς θα γίνει αυτό δεν καταλάβαμε, αφού το κούρεμα είναι στο 53%… ) και αφετέρου ότι ενώ για την περίπτωση συμμετοχής τους ο πρόσφατος νόμος του ιδίου φρόντισε να απαλλάξει τα διοικητικά συμβούλια από πιθανές ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση μη συμμετοχής η δραματική απομείωση της αξίας των ομολόγων είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατηγορίες απιστίας.
Παρά ταύτα, και τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν έχουμε ακόμη μαζικές ανακοινώσεις συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, αλλά ούτε και πλήρη στήριξη του PSI από τα ασφαλιστικά ταμεία – όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF, την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν στο PSI έχουν δηλώσει επισήμως τα 12 από τα 13 ιδρύματα που αποτελούσαν την επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών η οποία προσυπέγραψε τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσαρλς Νταλάρα, για το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων στο 53% και της πραγματικής παρούσας αξίας στο 73%. Τα ιδρύματα αυτά είναι από την Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank και από το εξωτερικό η Allianz, η Axa, η BNP Paribas, η CNP Assurances, η Commerzbank, η Deutsche Bank, το Greylock Capital Management, η ING Bank και η Intesa San Paolo. Από το σύνολο των μελών της επιτροπής αυτής, μόνο ένα, η κρατική περιφερειακή τράπεζα (Landesbank) της Βάδης - Βυττεμβέργης δεν είχε ανακοινώσει ως χτες το βράδυ ότι στηρίζει την ανταλλαγή. Μόνο που το ελληνικό χρέος που έχουν όλα αυτά τα ιδρύματα στα χέρια τους έχει ονομαστική αξία περί τα 40 δις ευρώ, αντιπροσωπεύει δηλαδή μόλις το 20% του ελληνικού χρέους έναντι των 206 δις ευρώ του συνόλου που βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Άρα είναι πολύς ακόμη ο δρόμος μέχρι να διασφαλιστεί η συμμετοχή του 75% που έχει τεθεί ως όριο από τη δημόσια ανακοίνωση προκειμένου να προχωρήσει το PSI – πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που πολλοί οργανισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (π.χ. το DSW στη Γερμανία) συμβουλεύουν τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές να απορρίψουν την προσφορά.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο PSI έχουν ήδη λάβει οι διοικήσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ ενώ αντιθέτως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν μεγάλα ομολογιακά χαρτοφυλάκια, έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους 7.8 δις ευρώ, ενώ άλλα περίπου 17 δις ευρώ των ταμείων είναι τοποθετημένα σε ομόλογα μέσω του Κοινού Κεφαλαίου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ από προχτές ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν παύει να επαναλαμβάνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη συμμετοχή. Το θέμα όμως στον οποίο δεν αναφέρεται καθόλου είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση που η συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI δεν φτάσει το όριο του 75% για να προχωρήσει η ανταλλαγή. Κι αυτό γιατί για τον συνταγματολόγο ΥΠΟΙΚ απλά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση – πιστεύει όμως κανείς ότι πράγματι δεν υπάρχει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου